Invintring

Hem Forum Praktisk biodling Invintring

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 28 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14394

  Vi har Skälderhuskupor och ska ju om någon månad slutskatta och vintra in bina. De står i stadsmiljö och det är kanske drag en bra stund till i områdena. Det är första året vi gör alla momenten i biodlandet och undrar nu, för det första, när det kan vara lämpligt att göra invintringen, och för det andra, om invintringen bör ske på en eller två lådor. När jag bläddrar i min bibok hittar jag ingen direkt motivering till varför man bör göra på det ena eller andra sättet. För det tredje: Vi tänkte invintra med socker, men är det kanske bättre med färdigt-foder-vad-det-nu-heter? /Stina

  #16467

  1) Lämpligt är att invintra tidigt där dragen (nektarväxter) upphör, beroende var man bor i landet t ex sista veckan i Augusti. Man gör slutskattning, varroabehandling och invintring (ger foder) under denna tid. Lämpligt är att använda oxalsyra senare när bina organiserat sig för vintern.
  Jag invintrar i slutet på Augusti i Roslagen och veckorna efter i Bromma (trädgårdar).

  2) Oavsett lådformat har 2 lådor bästa utfallet.

  3) Fodret heter Bifor och är en 75% spjälkad sockerlösning klar att använda. Både socker och Bifor är dyrare nu pga sockerbristen inom EU (högre världsmarknadspris).
  Bifor har en något bättre statististik invintring/vinterdödlighet än egen blandning på socker (60%). Jag blandade socker förra året och tänker använda Bifor i år. Har man få kupor är Bifor säkert och arbetsbesparande, då blir prisskillnaden liten.

  #16468

  1) Jag har fått bäst resultat (åkerbygd Skåne) om jag väntar lite längre med vinterfodringen och gör den första två veckorna i september. Men det är viktigt att bina inte svälter under perioden fram till dess!

  3) Jag har bara provat bifor ett år, men tyckte inte det fördelen var så stor mot socker. Men man måste ha en effektiv metod att lösa allt socker om det ska  bli enkelt, t.ex. dränkbar pump eller rörverk. Jag använder socker i år igen.

  #16469

  Det finns för- och nackdelar med allt man gör, man får sovra och överväga riskerna i vilket område/region man befinner sig i, det är olika mellan Söder – Norr i landet.
  En risk med tidig invintring är kanske inblandning av hösthonung/bladhonung/ev cementhonung i kupan. Men det är så sässongsberoende och händer inte alltid överallt, jag har sett enstaka kupor.
  Viktigt är att ha foder tillgängligt och hålla kupans aktiviteter igång och produktion av bin i kupan. Om t ex äggläggningen upphör är det ett betydligt större hot än lite hösthonung/bladhonung.
  Många som nämner hösthonung som ett problem tycks tro att hela kupan fylls med hösthonung. Jag har på sin höjd sett en halvram och det påverkar inte kupan. Inte ens meningsfullt att ägna tid att plocka bort.
  Ger man 1 + 1/2 hink Bifor kan man invintra tidigt och ta det lungt på normala vårar. De som oroas på våren har ofta gett för lite vinterfoder.
  Värsta bidödarmånaden är t ex April månad, det är då bina svälter ihjäl om det inte finns pollen/nektar i naturen en kall vår.
  Jag anser att några flera samhällen dör med socker än med Bifor. Så ser min statistik ut.

  #16470

  Viktigt är att ha foder tillgängligt och hålla kupans aktiviteter igång och produktion av bin i kupan. Om t ex äggläggningen upphör är det ett betydligt större hot än lite hösthonung/bladhonung.

  Ger man 1 + 1/2 hink Bifor kan man invintra tidigt och ta det lungt på normala vårar.

  Värsta bidödarmånaden är t ex April månad, det är då bina svälter ihjäl om det inte finns pollen/nektar i naturen en kall vår.
  Jag anser att några flera samhällen dör med socker än med Bifor. Så ser min statistik ut.

  Tack för era svar!

  Olof – vad är rörverk?

  Lägger drottningen ägg ända tills dragen är slut, eller längre?
  När föds vinterbina?
  Så länge jag ser att de flyger och drar in pollen, och har egen honung, ska jag alltså vänta med att vinterfodra dem?
  Hur mycket honung lämnar ni till bina när ni slutskattar?

  Kuporna står i norra Skåne, i villaträdgårdar, -områden, med gott om blommor fram i slutet av augusti men jag vet inte om det är växter bina gillar.

  Kan man stödfodra i april för att undvika att de svälter? T.ex. sätta ner en burk honung eller lite Bifor till dem? Eller tar de i första hand den nya maten då och låter bli ev. foder som finns i cellerna, så att det finns färre celler för drottningen att börja lägga ägg i?

  Några samhällen har nu yngelrum på bara en låda, medan andra har två. Kan vi invintra på två lådor även om drottningen just nu bara har tillgång till en yngellåda, kan vi i så fall öppna för de drottningar som bara har en och ge henne en låda utbyggda ramar? Eller är det bäst att invintra dessa samhällen på en låda?

  Vi funderar på det där med Bifor. Vi har tillgång till material för att invintra med socker, men det behövs kanske inte så mycket material för att hantera Bifor? Låter som det är en lättare hantering, vi har ett tiotal kupor placerade på några olika ställen och jag anar att det blir en klistrig sysselsättning.

  Många frågor blir det… ;D  /Stina

  #16471

  Rörverk är en motordriven honungsomrörare som även kan röra sockerlösning.

  Yngelsättning är styrd av flera faktorer men nektarflöde är nog viktigast.

  Bifor färdigt i hink är onekligen ett smidigt alternativ om man har begränsat med möjligheter att hantera klistrigt foder.

  Jag anser att man ska fordra dem ordentligt på hösten och inte störa dem förrän 3-4 veckor efter rensningsflykt på våren. Men man kan stödfodra på våren efter rensningsflygning, men det är säkrare att ge dem ordentligt på hösten. Och du kommer att sova bättre i vinter och behöver inte störa bina i mars-april för foderkontroll. Att biodlaren inte kan hålla tassarna borta är en vanlig orsak att bina/drottningen dör under våren. Vinterfoder är billigt jämfört med bin.

  Honung ska av smittskyddsskäl aldrig användas för att fodra bisamhällen, det spelar ingen roll vad det står i böckerna och vad man får för tips av erfarna, det borde vara totalförbjudet. Det finns redan alldeles för mycket amerikansk yngelröta i Skåne, alla måste dra sitt strå till stacken och minska riskerna för spridning.

  Om du lämnar honungsramar till bina över vintern, sätt dem längst bak eller längst från ynglet. På det viset kommer bina inte att äta av honungsramarna förrän i april och då spelar det ingen roll. Om du lämnar mindre än 1 ram honung, var mycket uppmärksam på att bina inte hinner svälta innan du vinterfodrar, det går fort. Jag har lämnat allt mellan 0 och 4 ramar honung och märker ingen skillnad mer än hur mycket socker som går ner.

  Jag vet inte hur yngelsättningen ser ut efter augusti månad, jag rotar inte i kupan då och inte förrän i april. Men de flyger med pollen ända fram i slutet av oktober i Skåne, om än i avtagande mängd.

  #16472

  Allt om foderberedning och blandning med lathundar (tabeller) finns här under ”Praktisk Biodling –> Lathundar till foderblandningar” med lite youtube snuttar. Där finns allt man behöver veta om vinterfoder, mängden socker resp vatten samt ättikan (surgöraren = reglering av pH).

  Jag håller med om att flera regler om fundamentalistisk biodling är skadligt för binäringen hur j#a ekologiskt det nu må vara. Vi har också yngelröta här i grannsocken.

  Jag har bigårdar som klarar gränserna precis och det känns jobbigt! Glöm inte bort vaxförnyelse att på våren skifta ut lådan bina invintrade på så att de en nyare låda utbyggt att invintra på denna vinter.

  Om man invintrar på två lådor tidigare finns det plats för både foder och yngel, pollen lite honung som tas in på hösten. Ge bina plats så arrangerar de sig själva hur bra som helst i översta lådan under vintern. Ger man 20 kg foder måste det finnas plats dvs en hel låda!! Invintra alltid tidigt och på två lådor.

  Som vanligt finns det otaliga synpunkter och metoder, gamla skrönor och gamla ingrodda invintringssätt. Uppstaplingskupa, foderlåda, två lådor hänger ihop. Ingen kreativ yrkesbiodlare skulle göra på något annat sätt.

  #16478

  Tack för era svar! /Stina

  #16485

  Om man invintrar på två lådor tidigare finns det plats för både foder och yngel, pollen lite honung som tas in på hösten. Ge bina plats så arrangerar de sig själva hur bra som helst i översta lådan under vintern. Ger man 20 kg foder måste det finnas plats dvs en hel låda!! Invintra alltid tidigt och på två lådor.

  Som vanligt finns det otaliga synpunkter och metoder, gamla skrönor och gamla ingrodda invintringssätt. Uppstaplingskupa, foderlåda, två lådor hänger ihop. Ingen kreativ yrkesbiodlare skulle göra på något annat sätt.

  Alla svar jag får känns stabila och jag tar tacksamt emot alla råd och tips. Nu har jag kommit till förberedelsefasen och…

  Sten-Åke och/eller Olof: om ni har tid och lust nån dag, skulle ni kunna skriva en steg-för-steg-anvisning hur jag ska gå till väga för att invintra på två lådor. Jag har nu några samhällen där drottning har två yngellådor, och andra där hon bara har en. De där hon bara har en är de samhällen vi köpt sist nu på våren/sommaren och de har inte blivit större än att drottningen har en låda, honungen en, och ev hinner de bygga ut ramar i tredjelådorna, men det är inte säkert.

  I andra samhällen går hon på två lådor, och när vi har slutskattat har hon ju kvar sina två yngelrum.

  Om jag börjar på listan, skulle ni då vilja fortsätta?

  1. Vi skattar i mitten, slutet av augusti, runt den 20:e. Då tar vi all honung som är täckt som finns i skattlådorna. Vissa samhällen har då bara en låda med drottning och yngel och kanske nån halvfull skattlåda sedan vi tagit den fulla. Ska vi då sätta den halvfulla skattlådan som yngelrum, eller ska jag göra det redan nu, så drottningen i dessa mindre samhällen redan nu får tillgång till två lådor?

  2. Vi låter bina ha kvar den honung som finns i yngelrummet, eller?

  3. När vi har slutskattat, ska de då direkt ha vintermaten? Samma dag eller samma vecka?

  3… Vi bestämmer oss för att fodra med Bifor.. och hur gör man det? Hur gör man rent praktiskt med Bifor-hinkarna?

  4. Sen är det bara att låta dem vila, ge dem lite oxalsyra, och hoppas på det bästa?

  /Stina

  #16486

  Svarar vad avser Bifor, köper ni i hink så använder man en täckbräda med hål i, samma som när man fodrar med ballong fast utan upphöjningen. Finns också en variant som täcker hela kupan. Ta av förslutningstejpen på hinken och ställ den upp å ner på täckbrädorna. Obs! Öppna inte hinkarna innan för då kan dom läcka.
  Och Bifor brukar man få förhands beställa så man inte blir utan.
  Normalt samhälle tömmer hinken på 4-5 dagar.

  #16487

  1) + 2) Du kan låta 4-5 kg honung vara kvar och plocka bara ytterramarna om det är hela honungsramar om du skall ta något från låda #2.
  Två lådor och du måste inte ut i panik på våren och sätta på en låda. En låda och att bina skall sitta trångt och annat som skrivs är alltså ett betydligt sämre alternativ.
  Låt bina organisera resten själv, de flyttar upp honung/foder så fort bina krupit. Sätt bara in tomma utbyggda ramar där du tar honungsramar. Men invintra i tid så klarar både bin och biodlaren med allt.

  3) Tar man allt så är det av flera skäl man invintrar efter slutskattning och varroa behandling. När du slutskattat så kan du invintra därefter precis som du vill. Samma dag eller under veckan efter, men vänta inte för länge då bina måste ha mat (foder).
  Se till att det blir två lådor kvar och tillsätt gärna foder via foderlåda. Då drar bina ner en låda foder på 4-5 dagar.
  Bifor är viskösare än 60% blandat foder och blir fortare segare om det blir kallt och svårare att fodra genom t ex en hink. Det strular ibland. Foderlådan kan dessutom vara kvar under vintern och du kan sedan lätt stödfodra i samma låda på våren.

  Så gör jag!

  #16489

  Ska vi då sätta den halvfulla skattlådan som yngelrum, eller ska jag göra det redan nu, så drottningen i dessa mindre samhällen redan nu får tillgång till två lådor?

  Ja, gör det nu om bina täcker mer än 7 ramar i en låda. Ännu finns möjlighet att driva på dem lite. Flytta upp två yngelramar i andra lådan, rakt över ynglet i lådan under, med de halvfyllda ramarna runtomkring så ökar chansen att det blir ett riktigt starkt samhälle som går in i vintern.

  #16490

  3. När vi har slutskattat, ska de då direkt ha vintermaten? Samma dag eller samma vecka?

  Bara de inte svälter däremellan så kan du vänta, eller passa på att drivfodra.

  Slutskatta är lämpligt att göra när draget är slut, men i tillräckligt god tid för att hinna vinterfodra. 20:e augusti kanske passar  bra hos er, jag slutskattade den 9:e juni i år. Vinterfoder kan man i Skåne ge närsom mellan slutskattning och slutet av september men ju tidigare man ger det desto större är risken att man blockerar yngelsättning eller inte kan utnyttja ett plötsligt drag, och desto senare man gör det desto större risk att det kommer en längre period av kyla så bina går i klot, då tar de inte foder. Jag har provat lite olika datum mellan 15:e augusti och 20:e september och har inte sett några skillnader på bina. Den största fördelen med att vänta lite är att det är färre getingar och det blir mindre stressigt mellan att ställa i ordning samhällena för vintern och ge dem foder. Blanda foder och köra ut i bigårdarna tar mig ett par veckor, jag gör det på kvällarna efter jobbet. Att fodra är ett av de få momenten i biodling som går bra att göra i mörker med pannlampa så man är inte beroende av att göra det på helgerna.

  #16492

  Hur kan man slutskatta 9 juni? I södra Skåne? Invintrar man sista veckan i Augusti fungerar det i nästan hela landet. Det borde vara rakare linjer mellan orsak och verkan inom biodlingen. Man skall anpassa sin biodling så att det passar sin egen logistik och arbetstid, det är viktigt oavsett hur många kupor man har.
  Ju flera kupor desto viktigare, men med få börjar man tänka rationellt och strunta i alla getingatacker, jag förstår inte alla dessa fobier. Bina sköter sådant själva. Har man så skröpliga samhällen att några getingar är en fara så varför invintra dem?

  #16493

  Nej, nej, du missförstod mig, det är mig getingarna är ett problem för när jag fixar foder och kör ut det. Vid den tiden på året är alla samhällen så starka att getingar inte är något problem. Men jag har faktiskt en foderlåda (nacka) som getingarna knaprade hål i ovankanten så de fick ett fluster till sockret, men för bina var det inget problem, de var ju åtskilda av en plastvägg…

  Efter höstrapsen har har inte varit något drag som fyllt på kuporna, bara underhållit samhällena. Så ser det ut i åkerbygden om man inte vandrar. Möjligen att det är 2-3 lådor till att skatta sammanlagt, men de får nog bli bimat nu i augusti istället.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 28 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in