Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMan utgår att du har tagit bort flärpen,
ibland är foderdegen hårt,
gör ett hål i den med kupkniven eller en tändsticka så blir det lättare för dom att äta ut henne,
eller släpp ut henne och se om hon blir emot tagen.mvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDe verkar ha bestämt sig för att stanna!
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHej!
Jag har provat att göra kakhonung.
Jag har askar med honung kvar i vaxet.
Jag bor inte nära göteborg men borde ju gå att skivka på posten.
Skicka ett pm om du ät intresserad./Alf
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNu har jag gjort en liten undersökning.
[IMG]http://forumbilder.se/CEU4A/dsc-0637.jpg?width=150[/img]
🙂
/AlfGamla Forumetanvändare
ForumledareDitt lokala föreningen kanske har en förenings bigård du kunde hålla till under tiden
mvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTackar för all hjälp. Ja jag har planer på att skaffa några kupor den dagen det blir hus på landet. Än är man fast i staden och fullt upp med annat :s
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTackar för era förklaringar, nu vet jag mer vad det är jag är ute efter. Skulle gärna ha helt obehandlad honung direkt med axkakan, smuts och allt, som minst skulle jag vilja ha slungad ofiltrerad honung. Verkar dock vara svårt att få tag på 🙁
Svårt och svårt. Efterfrågan i konsumentledet är inte så stor och den är inte lagringsstabil på samma sätt. Men det är inte svårare att producera så säger du bara till en biodlare i förväg får du alldeles säkert det du vill ha. Vänd dig till närmaste biodlareförening (kontaktuppgifter finns här biodlarna.se under biodling där du bor).
Att producera fint förpackad kakhonung kräver lite förberedelser, men hela ramar har de flesta biodlare under sommaren som man då kan köpa direkt från kupan.
Som Edward skrev är bina renliga, så det är mest vaxflagor och propolisbitar man silar bort. Pollen och andra nyttigheter följer med honungen genom silen. Lite flyktiga aromämnen försvinner tyvärr på vägen till burken, annars är honungen inne i cellerna i vaxkakan helt identisk med den finsilade i burk.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareLessen , men bina är ganska ren av sig så smutts blir det lite svårt med ;D
Jag antar att du vill ha honung som är kvar i vaxkakan?, om man frågar en biodlare i förväg så kan denne sätta i en tom ram innan det blir drag (den stora insamling av årets honung)
Då får du en fin produkt.
Fast du kanske ska bli biodlare så kan du göra eget 😉
mvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTackar för era förklaringar, nu vet jag mer vad det är jag är ute efter. Skulle gärna ha helt obehandlad honung direkt med axkakan, smuts och allt, som minst skulle jag vilja ha slungad ofiltrerad honung. Verkar dock vara svårt att få tag på 🙁
Gamla Forumetanvändare
ForumledareFör egen del har jag numera samtliga samhällen på kallbygge året om. Har testat båda varianter under årens lopp, och till skillnad från Edward anser jag att det är på sommaren man har störst nytta av kallbygget. När dragbina väller in i kuporna sväljer kallbygge undan bina fortare och det blir betydligt mindre trängsel innanför flustren än vid varmbygge. Allt enligt mina teorier bara… 8)
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHej,
jag har en vän som säljer 350 gr-burkarna för 45:-
Har också sett att många tar 65:- för 500 g.Jag är helt ny och kommer kanske inte att sälja så mycket honung i år men funderar ändå på vilka ”riktpriser” som finns.
En del butiker slumpar bort ”Svensk honung” billigt så jag vill gärna kunna motivera om jag säljer dyrare. (Som t.ex att honungen är från området och inte blandats ut och skickats iväg och blandats med annan honung.)
Det beror såklart på vilka du ska sälja till… Är dina föreslagna priser till butiker är de helt ok, för då tillkommer ju 12% moms på priserna. Är det till privat-kunder bör du höja en del. Är det på marknader med provsmakning osv så är det på tok för billigt!
Lycka till!
/ThomasGamla Forumetanvändare
Forumledare…har för mig att vid varmbygge blir första ramen ett häng för drönare?
Precis så är det. Dessutom blir ramen närmast flustret nästan alltid en pollenram och vaktbina sitter på den. Detta är anledningen att jag föredrar tvärbygge, det är enklare att se strukturen i kupan och man kan vänta att ta upp ramen med vaktbin till sist. Att det påverkar övervintringen är jag skeptisk till med tanke på hur många så omhuldar de olika varianterna som varande bäst.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareKall bygge spelar mest roll på vintern tanken är att bina börjar vintern vid flusteret och flyttar sig bakåt vart efter och följer efter ramarna.
Vid värm bygge måste de ta sig runt ,under, över och vid sidorna av ramarna för att flytta sig genom kupan.
kan finnas fler anledningar, har för mig att vid varmbygge blir första ramen ett häng för drönare?
mvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHehe ja du Edward, antar jag är ute efter den produkt som tas ur kupan för att hamna på burk i affären. Fast vill ha den innan den slungas/uppvärms utan bara direkt så som den skördas? Dock utan allt vax även om lite vax rester inte har någon betydelse.
Slungning innebär att man snurrar vaxramarna i en centrifug så att honungen kommer ur vaxkakorna.
Efter detta steg är honungen flytande men innehåller större vaxflagor och annat
Därför grovsilar man honungen och får fram en angenäm produkt som jag skulle kallat för rå honung, men detta brepp finns egentligen inte.
För att höja utseendet och smakligheten på honungen så finsilar man sedan honungen.
För att få en fin konsistens rör man sedan i honungen och därefter tappar man på burk.
Om man inte finsilar honungen inom några dagar efter att man tagit den från bina så går det inte att finsila den utan uppvärmning. Större honungspackerier värmer därför honungen till 38-45ºC för att överhuvudtaget kunna finsila.
För att få en lagringsstabil produkt finns det även packerier som pastöriserar honungen.
Det finns även en annan produkt som man skulle kunna kalla färskhonung. Det är nektar som inte bina torkat färdigt och är lättflytande. Sådan går att utvinna i små mängder och är en färskvara och måste förvaras i kylskåp.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJa jag bor ju inte i Göteborg och kan inte hjälpa dig, men blir lite fundersam hur du tänker.
Hur har du tänkt dig att få honung utan vax som inte är slungad?
Låter som du vill ha färskhonung, men den är ju slungad för att få från vaxkakanHälsning Helen
-
FörfattareInlägg