Fuskhonungen väller in utan kontroll

2020-02-21

På helgens biodlarkonferens i Sunne kretsar många av samtalen om honungen och den eskalerande importen i Europa av fuskhonung.
-Fuskhonungen väller in över Europas gränser. Gränskontrollerna är idag obefintliga, säger Monica Selling ordförande Sveriges Biodlares riksförbund.

Monica Selling, ordförande i Sveriges Biodlares riksförbund deltar i helgen konferens. Hon är nyligen hemkommen från EU och Bryssel. Där man äntligen uppmärksammat problemet.

-Konsumenter här i Sverige och i övriga Europa bör ges en ärlig chans att själva få avgöra om de vill köpa 100 procent äkta honung. Idag är det omöjligt, berättar Monica Selling.

I flera år har svenska biodlare kämpat för att honung precis som för kött ska ursprungsmärkas. Nu äntligen kan ett sådan system vara på gång.

Vad är problemet?
-Problemet är att biodlare i framförallt Kina och Ukraina spär ut sin honung med sirap. För att helt enkelt tjäna mer pengar, förklarar hon.

Varför gör de så?
-Ökningen av materialkostnader och foderkostnader för bina. Klimatpåverkan med ett varmare klimat vilket gör biodlingen mer komplicerad, påverkar bina och därmed honungsproduktionen. Det ökar viljan att fuska med sin honung säger Etienne Bruneau, ordförande för honungsgruppen i Copa, EU livsmedelsorganisation, som föreläser på biodlarkonferensen i helgen.

Vilka drabbas av detta?
-Först och främst du som konsument. Som tror att du köper äkta importerad honung när det egentligen är sirap i flaskan eller burken. De som också drabbas är ärliga biodlare, säger Monica Selling.

Hon fick på sitt besök i Bryssel veta att flera biodlare valt att bunkra sin honung i och med att priserna dumpats drastiskt av den importerade fuskhonungen.

-Hela biodlarnäringen i Europa är drabbad och många biodlare förlorar helt sin lönsamhet, menar Monica Selling.

Vad går att göra åt detta problem med fuskhonung?
-Idag diskuteras flera åtgärder för att stävja inflödet av fuskhonung. Inte bara i Europa utan även i USA. I Sverige har vi som organisation länge förordat en tydligare märkning av importerad honung från länder utanför Europa. Dessvärre har Livsmedelsverket i Sverige ansett att detta inte behövs, berättar Monica Selling.

Monica Selling berättar att de i Bryssel nu diskuteras ett antal åtgärder.
-Vi behöver fler analyslaboratorier som har en bättre förmåga att avslöja kontaminerad honung. Vi behöver ha införselkontroller vid Europas gränser. Vi behöver helt enkelt ha en bättre marknadsanalys av honungen, säger Monica Selling, ordförande Sveriges Biodlares riksförbund i samband med Biodlarkonferens i Sunne.

-Det bästa sättet att vara säker på att du köper 100 procent äkta honung är att handla av en biodlare nära dig, säger Monica Selling.

 

Vid frågor kontakta:
För Sveriges Biodlares Riksförbund
Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund
mobilnr:  073-845 85 15 monica.selling@biodlarna.se