Hurra för Biodlarna!

2019-08-14

I augusti firar vi Honungens dag och Biodlarnas 100 årsjubileum! Precis som bina, väljer vi att fira på nära håll och tillsammans med många.

Vad är det Biodlarna firar?
-Vi firar sammanslagningen av två biodlarföreningar. Sveriges Allmänna Biodlarförening som bildades 1897 och Sveriges Biodlareförening som startade 1911. Den gemensamma föreningen blev Sveriges Biodlares Riksförbund. På senare år säger vi rätt och slätt Biodlarna som ett samlande begrepp för hela förbundet.

Antalet medlemmar är ungefär en tredjedel av hur många bin som bor en enda bikupa. Bin och biodlare finns i så gott som alla samhällen och orter i vårt avlånga land. Därför väljer vi i Biodlarna att fira jubileet runtom i hela Sverige.

Vi i Biodlarna är nu uppe i 15 000 medlemmar som alla är anslutna till lokala biodlarföreningar. Föreningarna är i sin tur sammanslutna till distrikt – 25 stycken, som ofta sammanfaller med län. Föreningarna omfattar en kommun eller en del av en kommun. För närvarande finns det drygt 270 biodlarföreningar.

Hur ska då jubileet firas?
Vi firar 100-årsjubileet där verksamheten i vårt förbund bedrivs till vardags – ute i de lokala föreningarna och i våra distrikt. I Faluorten biodlarförening firar man hemma hos en av medlemmarna. I Stockholmsdistriktet anordnas en familjedag med kaffekalas. I Jönköpings biodlardistrikt firar med föreläsningar, lunch och tipspromenad. I Göteborgs och Bohus läns biodlardistrikt blir det bisurr på Bohusläns Museum. I Falkenbergs biodlarförening uppmärksammar man jubileet med provsmakning av honung och visning av levande bin.

– Tack vare den fina verksamheten som bedrivs i våra lokalföreningar runt om i landet har vi under de senaste åren lockat många nya medlemmar till våra nybörjarkurser i biodling, berättar Monica Selling, förbundsordförande Biodlarna.

I Östergötland har man valt att fira där Biodlarna har sitt kansli i Skänninge. Hit är också alla medlemmar välkomna tillsammans med sina familjer.

– Landshövdingen för Östergötland kommer tala dagen till ära och Mjölby musikkår spelar. Vi har också ordnat med lite aktiviteter som en tipsrunda med bifrågor och fiskdamm, med mera. Så klart blir efterrätten Biodlarnas jubileumskaka, berättar Martin Tellström ordförande för Östergötlands biodlardistrikt.

Biodlarna har en butik där försäljningen vanligtvis sker via nätet. Jubileumsdagen är butiken öppen för de medlemmar som kommer till Skänninge.

Förutom Biodlarjubileet firas så klart ”Honungens dag” den 20 augusti.