Köp din honung lokalt

2019-09-26

Snart går bina till vintervila. Biodlarna passar därför på att summera skörden för honung i Sverige 2019.
Den har varit ovanligt skiftande. På vissa orter har honungen flödat och i andra bigårdar har mängden honung som bina producerat varit betydligt mindre.

Sommaren 2018 var extrem. Med tidig och intensiv honungsskörd för en del och katastrof för andra med den intensiva torkan som rådde.

-Försommaren i år var kall. Det gjorde att bina inte var så sugna på att lämna kupan för att ge sig ut på födosök, berättar Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund.

Nu är det skördefest runt om i landet och det är nu dags för svenska konsumenter att njuta av honungens sötma.

Senaste tiden har det återigen uppmärksammats hur det fuskas med honungen runt om i världen.

-Detta sätter återigen ljus på hur viktigt det är att vi lyfter hur bra kvalitén är på vår honung i Sverige, säger Monica Selling.

Biodlarna uppmanar därför dig som konsument att köpa din honung lokalt. Med våra 15 000 biodlare spridda över hela landet finns det ofta goda chanser att köpa en lokal och småskaligt producerad honung.

-Merparten av den svenska honungen produceras av dessa biodlare och det finns ingen anledning att denna honung ska transporteras runt landet innan den når konsument, säger Ingmar Wahlström, vice ordförande och ansvarig för kvalitetskommittén i Biodlarna.

Det gäller att passa på nu på hösten. Den svenska produktionen av honung är eftertraktad och räcker bara till ungefär hälften av vad behovet är.

-Handla honung nära dig. Det gör att du som konsument både värnar om miljön och gynnar varor som är lokalt producerade, säger Monica Selling.

 

Vid frågor kontakta:
För Sveriges Biodlares Riksförbund
Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund
mobilnr:  073-845 85 15 monica.selling@biodlarna.se

Ingmar Wahlström, vice ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund
mobilnr: 0709- 92 93 30 ingmar.wahlstrom@biodlarna.se

Sveriges Biodlares Riksförbund, intresseorganisationen för över 15 000 svenska biodlare, arbetar för att öka biodlingen i Sverige.
Vi har 270 föreningar i 25 distrikt i hela landet och vårt kontor finns i Skänninge.