Lokal honung till midsommar – det beror på var i landet du bor

2021-06-15

Äntligen har honungsbina påbörjat sitt idoga arbete att producera honung.

Vid en rundringning till medlemmar och förtroendevalda i Biodlarna kan det konstateras att Sverige är ett avlångt land med flera zoner och att den kalla våren påverkar tillgången av nyslungad honung till midsommar.

Sverige är ett avlångt land med flera zoner och den kalla våren påverkar tillgången av nyslungad honung till midsommar. Foto: Mia Karlsvärd

I Skåne kan flera biodlare erbjuda sina kunder härligt nyslungad honung berättar Leo De Geer, förtroendevald i Biodlarna som har sin biodling i Malmötrakten.

–  Biodlingssäsongen är cirka 2–3 veckor senare än mot tidigare år här i Skåne, men de sista veckorna har det satt riktigt bra fart. Än så länge är det för tidigt att dryfta hur helåret kommer se ut. Det jag är lite rädd för är att allt ska blommar över för tidigt, säger Leo De Geer.

I Malå, i Västerbottens län där Sune har sina bin skördar han en gång per säsong och inte förrän i augusti.

– Första gången jag gick ut för att titta till bina var den 15 maj när vi hade några dagar med varmare väder, sedan slog kylan till igen, berättar Sune Näslund som är medlem i Skellefteå biodlarförening.

–  Alla mina samhällen har klarat sig, bina knogar nu på, men någon honung till midsommar det blir det inte det kan jag säga, kanske att det finns lite honung i någon ram, tror Sune Näslund.

En lägesrapport från Göteborg och Bohuslän:
– Här har bisamhällena utvecklats alldeles enormt i år! Då maj var kall och regnig var flera biodlare försiktiga med att titta in i bisamhällena med risk för att kyla ynglet. När värmen väl kom, har det gått svärmar i massor, berättar Carin Ström biodlare och ledamot i Biodlarnas styrelse.

Hon berättar att hon under sina 17 år som biodlare aldrig varit med om något liknande.

–  I bikuporna börjar det bli gott om honung. Många biodlare kan skörda en hel del innan midsommar! Nu börjar ju också hallondraget, säger Carin Ström, biodlare i Göteborg.

Vivianne Boman, förtroendevald för Biodlarna har sin biodling i en ort utanför vår huvudstad Stockholm. Hon berättar att hennes bin den sista veckan börjat högproducera.

–  Vissa har redan slungat sin första honung här i trakten. Samtidigt har vi ett svärm-år. Det är svärmar hit och dit. Blomningen har ju exploderat efter den kalla maj.

Hon säger precis som Leo i Skåne att det finns en oro för att mycket blommar över för snabbt.

Även på Lidingö ser det ljust ut för en gång skull, berättar Pelle Lundblad, biodlare och ledamot i Biodlarnas styrelse.

Pelle Lundblad berättar att en biodlare på Lidingö redan har slungat och sålt primörhonung, drygt 300:-/kg. Vi andra har någon vecka eller två kvar innan skörd.

–  Vem vill inte ha kupvarm primörhonung till jordgubbarna på midsommar? En riktigt delikat delikatess som normalt bara biodlarna har tillgång till, men i år kan det eventuellt finnas lite att köpa, tror Pelle Lundblad, biodlare på Lidingö.

 

Köp din honung lokalt – Sveriges Biodlares Riksförbund önskar er en skön sommar.