Nu är svärmtelefonen uppkopplad

2020-04-29

Våren är här och det surrar för fullt i bikuporna. Nu börjar också telefonen ringa hos Biodlarna med frågor om bin och snart också tips om svärmar.
-Då är det bra att vi nu kan presentera vår svärmtelefon. En helt ny telefontjänst dit man kan ringa om man ser en bisvärm säger Monica Selling, ordförande för Biodlarna.

Idén till den smarta tjänsten – svärmtelefonen är Ann-Sofie Alfsdotters, som jobbar som administratör på kansliet i Skänninge. Hon såg ett behov utifrån de telefonsamtal hon fått från privatpersoner och medlemmar.

-Fördelen med Biodlarna som förbund är att vi finns i hela Sverige, med många lokala föreningar. Jag såg då en möjlighet att förenkla, att även utanför kansliets öppettider kunna ge service till allmänheten när bina svärmar, säger Ann-Sofie Alfsdotter.

Redan idag finns information på biodlarna.se med kontaktinformation till den förening som kan hjälpa till med en svärm.

När du ringer till svärmtelefonens huvudnummer möts du av Ann-Sofies röst som säger: ”Hej och välkommen till Biodlarnas svärmtelefon. Den här tjänsten kopplar dig automatiskt till en svärmfångare i närheten av dig. Knappa in det postnummer svärmen befinner sig i.”

Du trycker sedan in postnumret där bisvärmen finns och sedan kopplas du vidare till den i föreningen som är svärmansvarig i närheten. I det område där ingen förening än så länge anmält sig hänvisas du till hemsidan för mer information.

-Svärmtelefonen gör det enklare, både för oss biodlare och för allmänheten. Nästa år hoppas vi att ännu fler föreningar nappat på detta, säger Monica Selling.

Ni som ännu ej anmält en svärmfångare i er förening. Kontakta gärna Maj-Britt Järnvall, förbundsadministratör för Biodlarna, så hjälper hon er med detta.
maj-britt.jarnvall@biodlarna.se
0142 – 48 20 02

Numret till svärmtelefonen:

0766-86 07 01