Svärmtelefonen

2022-05-01

Svärmtelefonen är en kostnadsfri telefontjänst från Sveriges Biodlares Riksförbund som hjälper dig att hitta en biodlare i ditt område som anmält sig som svärmfångare. 

Har du upptäckt en svärm så ringer du telefonnumret. Du uppmanas då att knappa in postnumret där svärmen befinner sig. Tjänsten kopplar dig vidare till en ansvarig i ditt område.

Får du ingen träff så kan du istället besöka biodlarna.se/distrikt för att själv ta reda på vart närmaste förening finns med dess kontaktuppgifter.

Om du inte vet vilket postnummerområde svärmen befinner sig i kan du ta hjälp av den här länken

Information om Svärmfångarna som är kopplade till tjänsten
– de är inte anställda utan allt arbete sker på ideell basis.
– svärmfångaren bedömer själv om svärmen är möjlig att hämta in, däremot är alla duktiga och försöker hjälpa till så långt det är möjligt.
– våra svärmfångare kan enbart hjälpa till med bisvärmar, ej etablerade samhällen eller andra typer av pollinatörer/insekter

Är du osäker på om det är getingar eller bin som du har upptäckt, klicka här för att ta reda på skillnaden mellan getingar och bin.

Numret till svärmtelefonen:
0766-86 07 01


OBS! Tjänsten är till för allmänheten och inte för biodlare. Behöver man som biodlare hjälp med egna svärmar så kontakta istället din förening för råd och tips.


Önskar du som medlem i Biodlarna ansluta dig som svärmfångare? 

Klicka här för att ansöka om att bli svärmfångare

 


Har du frågor kring svärmtelefonen är du välkommen att höra av dig till:
Ann-Sofie Alfsdotter, ann-sofie.alfsdotter@biodlarna.se
0142-48 20 04