Valberedningens förslag av nya ledamöter inför Riksförbundsmötet 2021

2021-03-29

Den  17 april är det dags för Biodlarnas Riksförbundsmöte 2021. Denna gången och för första gången genomförs stämman digitalt. Här presenterar vi  valberedningens förslag av ledamöter i förbundsstyrelsen.

 

Björn Dahlbäck föreslagen som ny förbundsordförande.

 

BJÖRN DAHLBÄCK
*Värnamo
*54 år
*Värnamoortens bf

 

 

 

– Jag är bihälsoansvarig och svärmansvarig i min lokala förening. I övrigt är mitt engagemang i förbundsstyrelsen sedan 4 år tillbaka, som ledamot och representant i AU. Bihälsa är det som jag jobbat med ända sedan jag blev invald. I fokus just nu är arbetet med den nya bihälsolagen.
Jag arbetar som polis och sysslar mest med utbildning och rekrytering av poliser och andra anställda.

Vad ser du fram emot med uppdraget?
-Bredden i vårt förbund med allt i från biodlare med tusentals kupor till de som precis börjat. Vi ska fortsatt jobba med det som är bra för biodlingen och bra för biodlarna. På agendan står bl.a att stoppa honungsfusket, en bivänlig biotop och friska bin.

Vad tror du att du kan bidra med?
-Jag tror att jag kan få den här organisationen som redan är välfungerade att rulla på och bli ännu bättre. När vi stöter på eventuella bekymmer så har jag lång erfarenhet av att det går att hitta lösningar.

Antal samhällen: ca 20
Biras: Buckfast
Kupa: 22 mm trä oisolerad, egen tillverkning
Ramformat: 1/2 Dadant
Odlar /köper drottningar: Både och

 

Carin Ström föreslagen som ny ledamot i förbundsstyrelsen.

 

CARIN STRÖM
*Lerum
*59 år
*Allingsås bf

 

 

 

-Jag sitter i distriktsstyrelsen för Norra Älvsborg. Jag har tidigare haft ansvar som kvalitetssamordnare och arbetat en del med det nya honungsreglementet.
Jag jobbar på IVL, svenska miljöinstitutet med forskningsfinansiering.

Vad ser du fram emot med uppdraget?
-Dels att få mer insyn i hur man arbetar nationellt och hur man hanterar allt kring biodlingen och påverka så det blir så bra som möjligt. Det finns många möjligheter och många hot som jag vill vara en del i att påverka.

Vad tror du att du kan bidra med?
-Jag är ju relativt ny som biodlare men har längre erfarenhet av provning och kvalitetssäkring. Jag hoppas därför kunna bidra till arbetet för att minska fusket med honungen. Det finns olika drivkrafter varför man är medlem i biodlarna och det viktigt att vi tillgodoser alla inriktningar och intressen.

Antal samhällen: 5
Biras: Buckfast
Kupa: Stapelkupor
Ramformat: 3/4 Langstroth
Odlar /köper drottningar: Har delat på samhällen som fått dra upp egna drottningar. Planerar att prova på odling nu i år

 

Pontus Lundh föreslagen som ny ledamot i förbundsstyrelsen.

 

PONTUS LUNDH
*32 år
*Bromölla
*Kristianstadsbyggdens bf.

 

 

 

-Aktiv i KDK drottningsodlingsklubb. Jag har lärt mig drottningsodling för att ombesörja detta i min egen biodling. Jag tycker att drottningodlingen är mycket intressant och en annan viktig del i biodlingen är att ha friska bin och bra drottningar. Min huvudsysselsättning är som behandlare och utredare på ett HVB hem jämte mitt företag inom biolding.

Vad ser du fram emot med uppdraget?
-Jag tar det som det kommer. Det har alltid varit lärorikt att göra något nytt. Än så länge vet jag inte så mycket om uppdraget.

Vad tror du att du kan bidra med?
-Att jag är ung, att det i sin tur kan locka yngre att våga satsa på biodling. Det krävs oerhört mycket kunskap för att det ska kunna funka. Jag tror också min erfarenhet som företagare kan vara värdefull. Jag driver min biodling som näringsverksamhet med plusresultat.

Antal samhällen: 23
Biras: Buckfast
Kupa: Skälderhus och egen konstruktion
Ramformat: LS och LN
Odlar /köper drottningar: Odlar egna drottningar

 

Pelle Lundblad föreslagen som ny ledamot i förbundsstyrelsen.

 

PELLE LUNDBLAD
*55 år
*Lidingö
*Lidingö bf

 

 

 

-Jag är ansvarig för bihälsa och näringsbiodling i Stockholmsdistriktets styrelse, är även ledamot i Lidingö bf:s styrelse och ambassadör för Flow Hive i Sverige.
Jag jobbar som CIO/IT-chef och har ett eget företag med fokus på digitalisering och förändringsledning.

Vad ser du fram emot med uppdraget?
-Bihälsa, utbildning, fuskhonung, pollinering, regelförenkling och smakkvalité är områden som jag tycker är viktiga. Att vara med och utveckla förbundets strategi, vision och mål, samt att utöka samarbetet med andra organisationer inom biodling ser jag också fram emot .

Vad tror du att du kan bidra med?
-Jag är en trädgårdsbiodlare och kan ibland sakna trädgårds- och stadsperspektivet när vi beskriver svensk biodling. Jag värnar om den lilla trädgårdsbiodlaren och dennes utmaningar.

Antal samhällen: 12 under utökning
Biras: Buckfast
Kupa: Flow Hive / BeeBox
Ramformat: Skattlådor: Flow Frames, yngelrum: Langstroth och Dadant
Odlar /köper drottningar: Odlar själv