Vi kan hjälpa varandra

2020-03-26

 

Förbundet har fått en del frågor hur Coronaviruset Covid-19 påverkar vår verksamhet framöver. Här är några av våra tankar hur vi i Biodlarna kan hjälpas åt.

Eftersom biodlingen inte bygger på kontakter med andra personer kan den vanliga biodlingsverksamheten trots allt genomföras. Här är vi biodlare trots rådande situation lyckligt lottade.

Vi vill uppmana er till att följa de råd som våra myndigheter rekommenderar, och håll er uppdaterade. Här på Folkhälsomyndighetens hemsida får du återkommande information. Varje dag sänds en presskonferens på SVT 2 klockan 13.55 där du får dagliga nyheter kring Coronaviruset Covid-19.

Vissa sjukdomar klarar tydligen inte ens honung av. Därför är det viktigt att vi alla hjälpas åt, för att minska risken för spridning. De möten och kurser ni har inplanerade i närtid kan med fördel flyttas fram. Bättre att träffas när vi vet att läget stabiliserat sig. Var noga med att meddela deltagarna att mötet eller kursen är framflyttad. Styrelsemöten kan med fördel genomföras via Skype. Här är en länk hur ni genomför detta.

Vår styrka är våra distrikt och föreningar i Biodlarna. Här är det kunskapen om varje enskild medlem som är viktig. Hör er för med medlemmarna, särskilt de som är äldre om de behöver hjälp. Både med sin biodling och kanske för att få hem matvaror. Att prata bort en stund på telefonen när man sitter isolerad. Uppmana era lokala medlemmar att vi kan höra av oss till varandra om man vill ha hjälp.

Nu när möten skjuts på framtiden har vi mer tid till att läsa böcker, titta på filmer, lyssna på poddar och läsa Bitidningen.

Därför har vi beslutat att öka antal sidor i maj-numret av Bitidningen för att ge er ännu mer läsning.

Här är ytterligare tips:

·         Boktips: Drottningodling och andra böcker i Bibutiken

·         Tv-dokumentär: Honungslandet

·         Lyssna på: Biodlarpodden: Podden är för dig som är biodlare, vill bli biodlare eller bara allmänt är jätteintresserad av honungsbin.

·         Läs gamla och nya Bitidningar.

Ta nu hand om varandra och sträck ut en hjälpande hand till de biodlare som behöver stöd.

Vid frågor kontakta:
För Sveriges Biodlares Riksförbund

Monica Selling, ordförande Biodlarna,
mobilnr:  073-845 85 15, monica.selling@biodlarna.se

Ingmar Wahlström, vice ordförande för Biodlarna
mobilnr070-992 93 30, ingmar.wahlstrom@biodlarna.se

Björn Dahlbäck, ledamot för Biodlarna
mobilnr:  076-035 66 46, bjorn.dahlback@biodlarna.se