Vinnarna i tävlingen – Biodlarnas jubileumskaka

2019-06-13

Kockeleverna testbakade, förbundets delegater smakade och därefter utsågs Karin och Kjell Knutssons recept till  det vinnande bidraget i tävlingen – Biodlarnas jubileumskaka. I augusti firar Sveriges Biodlares riksförbund 100-års jubileum.

Kjell är biodlaren, men de hjälps åt med att slunga honungen och att använda den i matlagningen.
Vinnar-receptet, vem står bakom det?
– Det gör vi båda två. Jag började med ett recept på saltmandelkaka och sedan fick vi idén att toppa med Kjells honungsfudge, berättar Karin.
Fudgen eller kolan gör Kjell alltid till jul men då med fastare konsistens.
Kjell har varit biodlare i drygt tio år. Nu är han pensionär och ägnar en del av den tiden till sina sju samhällen med bin.
Varför är du biodlare?
– För att det är roligt, hela konceptet. Den viktigaste orsaken är binas uppgift i naturen, säger Kjell.
Han berättar att allt började när han fick ta hand om två samhällen från en vän som skulle flytta till lägenhet.
Ni säger att ni använder mycket honung i maten, i vad?
– Det är nästan en klick honung i allt vi äter. Det förhöjer så gott som all mat. Karin bakar mycket bröd och tillsätter då honung. Frukostens frukttallrik kryddas varje morgon med honung.
Hur kommer ni själva fira jubileet?
– Vi hoppas att Boxholms Biodlarförening som vi är medlemmar i hittar på några aktivitet kring jubileet. Vi får väl också se till att något lokalt konditori nappar på att göra kakan, hoppas Karin och Kjell.

 

Inför Biodlarnas juryomröstning gav vi den svåra uppgiften att välja ut tre kakrecept bland alla fina inskickade bakverk, till eleverna på Dackeskolan i Mjölby.
Som en skoluppgift fick eleverna välja ut varsitt av recepten att baka för bedömning. Från de bakverken valde de sedan ut tre av de inskickade recepten på kakor, som sedan förbundsstämmans deltagare fick provsmaka och rösta om.


Dackskolans vuxenelever studerar intensivt och är färdiga kockar redan efter ett år. När Bitidningen hälsar på dem är klockan sent på fredagseftermiddagen och flitens lampa lyser stark.
-Många gånger får jag påminna dem om att nu är det dags att ta rast eller rent av gå hem, säger Maria Pettersson, lärare på Dackeskolan.

Mia Karlsvärd

 

Här receptet på Biodlarnas jubileumskaka:

Ca 10-15 port

Mandelbotten

100 g                   sötmandel
2                           ägg
3 dl                      strösocker
1, 25 dl                vetemjöl
100 g                   smör, smält

 

Ugn 175 grader.

Mal mandeln.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och det smälta smöret.

Häll smeten i en smörad och bröad for. Gärna med löstagbar kant. (Eller som vi gjort, baka i portionsform.)

Grädda mitt i ugnen i 25-30 min tills kakan fått gyllenbrun färg.

Testa gärna med en sticka, kakan kan vara lite kladdig i mitten.

Ta ut kakan och låt svalna.

Honungsfudge

3 dl                                   vispgrädde
2, 5 dl                               strösocker
1 dl                                    ljus sirap
50 g                                  smör
3 msk                              honung
100 g                               choklad , hackad (av bra kvalitet, ca 65-70% kakao)
Toppa kakan med  sötmandel och flingsalt

 

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.

Koka under medelvärme tills kolan tjocknat,  +110 grader, dra av kastrullen från värmen och rör ner smör och honung.

Ställ tillbaka på värmen och låt koka upp.

Dra av kastrullen från värmen och tillsätt choklad, rör tills chokladen smält helt.

Häll kolan över kakan och strö över hackade sötmandlar samt strö över lite flingsalt.

Kan serveras med vispad grädde, glass, eller yoghurt.