17 kupor stals i Skåne

2021-04-14
Patriks Nackakupor, Dadant format i militärgrön färg fotograferade förra säsongen. Foto: Privat.

I fredags när Patrik Lantz skulle titta till sina bikupor upptäckte han förfärat att samtliga var stulna.
-Jag tittar till min biodling nästan varje dag och upptäckte på morgonen att de var borta. Stölden måste hänt någon gång på natten eller tidigt på morgonen, säger Patrik Lantz när Bitidningen ringer upp honom.

Patrik gick biodlingskurs förra året och trappade redan upp sin biodlingsverksamhet under den säsongen. Startade enskild firma och gick från tre kupor till de 17 kuporna som nu är borta.

-Allt gick bra förra säsongen. Jag har byggt upp ett kontaktnät med kunder och sålde min honung till lokala handlare, delikatessbutiker och restauranger. Alla de bitarna hade nu fallit på plats, berättar Patrik.

Tanken är att han på sikt ska kunna försörja sig deltid på biodling.

-I år var planen att expandera till 40 kupor.

Kuporna stod sedan ett år tillbaka vid ett lantbruk strax utanför Landskrona.

Patrik Lantz vid sina kupor förra sommaren. Foto: Privat

– Lantbrukaren var tacksam och började odla raps i och med kupornas placering och möjlighet till pollinering, berättar Patrik.

De som stal kuporna måste kört ut på åkern för att hämta dem. Patrik säger att han aldrig mer kommer ställa kupor så synligt.

 

-De stod ute i åkern men synligt från vägen. Man tror ju att sakerna får vara i fred.

Har du polisanmält stölden?
-Jag har inte kommit dit än men ska göra en anmälan, är fortfarande tagen efter vad som hänt.

Han har också berättat om stölden på sin Facebooksida och gått ut med en hittelön.

-Jag hade dessvärre inte hunnit försäkra min verksamhet. Mitt råd till andra biodlare är, glöm inte bort att det går att försäkra er biodling. Fundera också på var du placerar dina kupor.

Hur tänker du göra nu?
-I fredags blev jag bara trött. Pengarna är en sak, men all den tiden man lagt ner med invintring och sedan nu på våren se att alla överlevt. Jag såg fram emot en ny säsong att få följa bina. Sedan var alla borta och min spontana reaktion var att strunta i allt med biodling, säger han.

Nu har Patrik tänkt om. En annan biodlare fick nys om vad som hänt och hon lånar nu en av sina bigårdar till Patrik tillsvidare.

-Har även fått en kontakt på kommunen om möjligheter om uppställningsplatser att ställa kuporna på, där de kan stå mer skyddat från insyn.

Han säger också att han blir glad för det stöd han fått via sitt Facebook-inlägg.

-Fantastiskt att man får det stödet när något tråkigt händer, säger Patrik Lantz.

Stöld av bisamhällen har blivit vanligare, säger Björn Dahlbäck, som är både polis, styrelseledamot i Sveriges Biodlares Riksförbund och själv biodlare.

Björn Dahlbäck

– Dels därför att det är mycket pengar i det hela och dels eftersom det är en stor efterfrågan, säger han.

Merparten av anmälningar handlar om stölder, men i några fall gäller det skadegörelse som lett till att bisamhällen dött.

Biodlarna uppmanar alla stölddrabbade att polisanmäla.