Den sociala distanseringen är självklar

2020-05-11

I två artiklar ger vi er tips på hur ni kan ha möten i tider av Corona. Digitala möten och möten utomhus.

Väl distanserade bland blommor, knoppande träd och bikupor fulla med bin har Norrköping Biodlarförening sina kurser nu i Coronatider.
-Vi kan inte nog poängtera att vi alla ska följa Hälsovårdsmyndighetens rekommendationer,säger Ulla Lindström, kursledare.

Norrköping biodlarförening har sin verksamhet och sina grundkurser sedan många år intill Himmelstadlundskolan. Där har de haft möjlighet att hyra ett klassrum för sina kurser.
De har också en egen barack för verksamheten. Nu är de uppsagda och är i färd med att leta efter en ny lokal för sin verksamhet.
–Vi har rätt länge vetat att vi skulle bli uppsagda. Skolan bygger ut och då finns det inte plats för vår barack, berättar Ulla.
Bikuporna får de ha kvar. Det gynnar fruktträden som också ger lagom skugga för bikuporna.

Beslutet att genomföra kurser trots Corona togs efter noga övervägande av styrelsen i Norrköpings Bf. Lagom till att Ulla berättar om detta kommer Annika Leifsson. Hon är ordförande för Norrköpings Bf och ska idag också delta i fortsättningskursen.
–Det var ett eftertänksamt beslut. Vi funderade mycket, stötte och blötte och diskuterade fram och tillbaka. Det var verkligen inget lättvindigt beslut, berättar Annika Leifsson.
–Om Folkhälsomyndigheten gått ut med andra rekommendationer, hade vi inte haft kurser, säger Ulla Lindström.

De berättar att ingen av kursledarna tillhör någon riskgrupp och de har varit noga med att i kallelsen till kurserna förtydliga att alla som deltar måste följa Folkhälsomyndigheternas råd och rekommendationer. –I vanliga fall hade jag bett några av våra äldre och erfarna biodlare att vara med på cirkelkursen, men det går inte nu eftersom de tillhör riskgruppen. Det begränsar oss lite eftersom deras kunskap är viktig, säger Ulla Lindström.

Nu har flera av dagens kursdeltagare anlänt.
–Idag ska vi prata om hur vintern har varit. Vi ska också prata om avläggare, berättar Ulla.
Vid kommande träffar ska cirkeln dela med sig av kunskaper och erfarenheter kring vaxhantering, bihälsa, säker honung och invintring.

Annika Leifsson berättar att hon för några veckor sedan hade den första träffen med nybörjare.
–Då var fint väder som lämpade sig bra för att vara ute, vi kunde alla titta i kupan, men på distans från varandra, berättar hon.
Andra gången var det sämre väder, då genomfördes kursen digitalt, med hjälp av Learnify.
–Det fungerade bra, någon av deltagarna fick hjälp av sin dotter med att koppla upp sig, berättar hon.
Vid nästa tillfälle tänker de träffas via en annan digital tjänst, Zoom som en av kursdeltagarna föreslagit.
–Det är ju det som är cirkel, att alla kommer med olika lösningar och bidrar med egna kunskaper, säger Annika Leifsson.

Text och foto: MIA KARLSVÄRD