Sterilisera vax (ta död på ev AY/EY sporer)

Hem Forum Bihälsa Sterilisera vax (ta död på ev AY/EY sporer)

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 73 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14419

  Det finns många temperaturangivelser när AY sporer dör av upphettning. Vilken temperatur är lämplig att uppnå för att vara helt säker på att alla ev sporer inte existerar när man återvinner vax genom vaxutbytesplan.

  Yngerum på 3 lådor 3/4 Langstroth. Understa lådan (den bina invintrades på förra året) skall skiftas ut och fräschas upp med nytt vax inför nästa sässong.

  1—
  L2  (invintringslåda) 
  L1
  2—
  L1  (lådskifte)
  L2
  3—
  L3  (låda #3)
  L1
  L2
  4—
  L3
  L1
  L2  (lådan skiftas ut nu)
  5—
  L2  HÄR GÖR VI RESET på Numreringen, nytt år – nya insatser!
  L1  Tillbaka till 1—

  #16668

  Den temperaturangivelse jag har är +120 grader C.

  #16669

  Jag har inte svaret på frågan, men däremot en motfråga. Behöver det steriliseras? Jag har i och för sig inte sett någon studie på det, men det kunde vara intressant att veta om detta blir en smittväg i praktiken. I teorin förstår jag att det kan smitta så klart.

  #16670

  Borde det inte vara så att yngelröta sporer är koncentrerat till de lådor som det har varit yngel i ?

  Om man använder sig av ett spärr galler och bara slungar skatt lådor och aldrig yngel kakor så borde det hjälpa till att minimera spridningen.

  Ren ny täckvax borde inte ha yngel sporer eller ?

  mvh edward 😛

  #16671

  Ren ny täckvax borde inte ha yngel sporer eller ?
  mvh edward 😛

  Sporer av AY hittar man i honung. Sporer finns i hela kupan, kanske flest i yngelrummet. Täckvaxet i skattlådorna kan man nog inte betrakta som fritt från sporer. Upphettning till 120°C torde döda de eventuella sporer som finns.

  #16672

  Upphettning till 120°C torde döda de eventuella sporer som finns.

  Räcker det att hetta upp till 120oc eller ska det kokas under viss tid vid 120oC ?

  mvh edward 😛

  #16673

  Det blir en hel del återvunnet vax när antalet kupor ökar. Till slut får man så pass mycket att man blir självförsörjande på vax och slipper köpa in vax som är en risk med allt möjligt som figurerar i kuporna idag.

  Efter nersmältning och rening i en vaxsmältare tänkte jag sätta i system att sterilisera vaxet i en lämplig apparat. CMF har en dubbelmantlad med termoolja som klarar temperaturer över 120 grader C.

  Då borde det vara rent från både Nosema och AY/EY sporer.

  Smältning och rensning (filtrering) i en apparat till rent vax och senare sterilisering av rent vax i en den dubbelmantlade. Att hålla en så bra hygienzon som möjligt mellan apparaterna.

  http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artgrp=4&artnr=104581&visa=1-33&Sort=Beskr&Visn=Std

  #16674

  Har man eliminerat sporer i eget vax borde det finnas mindre sporer i honungen också. Med de utbrott av AY som varit i grannsocknarna här borde man göra mera för att eleminera spridning av sporer. Smitta utifrån via flygbin kan man tydligen aldrig skydda sig mot.

  Genomförde alla vaxförnyelse systematiskt och steriliserade sitt vax borde förhoppningsvis utbrotten av AY minska. Ser man till de ekonomiska konsekvenserna från utbrotten så är de förebyggande åtgärderna rimliga och en steriliseringsapparat ganska billig (en engångskostnad).

  Mitt koncept bygger förstås på plastramar och håller på att succesivt skifta ut och elda upp alla träramar. Ser man till hygienen i kupan är jag övertygad om att livsmedelsgodkänd plast är mera hygieniskt än trä av det jag sett i Svensk biodling. Biodlingen är strikt konservativ även från förbundshåll och därför stagnerar den innovativa utvecklingen som även påverkar förbättrad bihälsa.

  #16684

  Man kan använda vanligt vatten i vaxsmältaren och uppnå typ 95 grader. Med termo olja kan man passera 120 grader. Det går åt ca 40 liter termo olja i den stora behållaren.

  En produkt som har utvikningsbilagor hos redskapshandlaren.
  http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel_zoom&artnr=104581&artgrp=4&limit=&extra=&varumarke=&Betyg=&visa=1-33&Sort=Beskr&Visn=Std&Kampanj_ID=

  #16798

  Det blir höga temperaturer. Med vatten +95 grader och på gränsen till livsfarligt om vattnet skulle börja koka. Med termoolja och termostat inställt på 120 grader är frågan hur länge? Det borde räcka med en halvtimme i den temperaturen.
  Vaxet är sedan skitvarmt och farligt. Hela smältaren får stå och svalna av till +70 grader innan vaxet tappas. Två cm vatten i botten på en Bifor hink och sedan tappa vaxet i hinken, då borde det bli fina gula ”ostar” i lämpliga storlekar med en höjd på ca 10-15 cm.

  #16802

  Jag har sökt igenom de delar av Bitidningen som handlar om Återvinning av vax och det står inte en mm om desinfektion av vax, yngelrötesporer eller bihälsa kopplat till vaxåtervinningen i någon artikel.
  Men massor om att återvinna vax ur träramar. Inte en rad om plastramar som många faktiskt använder.

  #16803

  Preben och Fries sa vid ett tillfälle att det enda man inte behöver göra efter AY är sterilisering av vax i klump. Sporerna blir ”inkapslade” i vaxet och kommer aldrig till skada igen. Jag tror de har rätt. Utbyggt vax osv däremot måste du smälta ner, även samtliga honungsramar, annars sprids sporerna igen och igen.

  #16805

  När vi gör nya vaxkakor av dessa klumpar eller rollar på plastramar tuggar bina i vaxet och drar ut det så långt det går. De hämtar också in vax utifrån och ungbina bidrar med vaxfabrikationen.
  Skulle vax som varit i klump en gång vara ofarligt? Det har allt vax varit och ändå har vi problem.
  Ett problem är att vi inte riktigt vet. Men efter desinfektion vet vi med säkerhet att vaxet är rent från sporer. Här gör jag ett aktivt val och väljer det senare.

  Problemet är att biodlargrannars lättsamma attityd till bihälsan kan föra smitta vidare. Därför får AY mycket stor spridning när den väl bryter ut.

  #16812

  Självklart väljer du hur du gör när du fått AY, men inbillar du dig att du vet bättre än ovan nämnda män, som gjort omfattande tester med sådant vax, tja…? Jag tror biodlarna är orsaken till spridningen ja, men på många andra sätt än med just omsmält vax som inte hettats upp.

  #16813

  Jag har inte AY, men vill göra allt jag kan för att förebygga problem i egna bigårdarna. Två grannsocknar har haft AY i år och jag vill inte ha det i mina bigårdar.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 73 totalt)

Ämnet ’Sterilisera vax (ta död på ev AY/EY sporer)’ är stängt för nya svar.