Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 2,416 till 2,430 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Jäst honung #17967

    Raffinerat socker hör egentligen inte heller hemma i en bikupa. Det är ju en ersättning som biodlarna har hittat på för att kunna ta binas honung. Ett dåligt byte för bina.

    Vi som invintrar samhällena på Bifor/socker år efter år, och har inga/nån procent vinterdöda samhällen har förstås fel! Bättre att krångla till det, så får man köpa nya samhällen på våren?

    Det är inte alla man ska begripa sig på här i livet… Mina bi mår i alla fall bäst på Bifor och minimalt med honung!

    Instämmer, vi har tappat tråden sedan länge.  8)

    som svar till: Jäst honung #17964

    som svar till: Jäst honung #17963

    Rutten mat hör inte hemma i en bikupa!

    Så dyr är det inte att köpa socker, dags priset ligger på 8-9kr/kg

    mvh Edward  😛

    Raffinerat socker hör egentligen inte heller hemma i en bikupa. Det är ju en ersättning som biodlarna har hittat på för att kunna ta binas honung. Ett dåligt byte för bina.

    som svar till: Jäst honung #17962

    Rutten mat hör inte hemma i en bikupa!

    Så dyr är det inte att köpa socker, dags priset ligger på 8-9kr/kg

    mvh Edward  😛

    som svar till: Jäst honung #17961

    Finns det något land som lyckats utrota am yngelröta? Hur då om man får fråga? Yngelrötan lever ju i decennier i sporform, många samhällen har ju små mängder som de klarar att hantera utan att biodlaren märker något.

    De länder som eldar upp smittade samhälle har minimalt med yngel röta.

    De som medicinerar med antibiotika har mycket mer yngelröta

    Tror att det var nån % mot 4-8% för de som använder sig av antibiotika.

    mvh Edward  😛

    som svar till: Jäst honung #17960

    Om honungen inte jäst alldeles för mycket så hade biodlaren ifråga utan problem gett bin honung som han tillsatt ca 10 % vatten och kokat upp snabbt. (och svalnat av naturligtvis och satt till antibiotika mot nosema men det får inte vi i Sverige). Då dödades jästbakterierna och den lilla mängden alkohol blev ännu mindre.

    Och om man kokar upp det och det bränner vid och karamaliserar blir hela satsen obrukbar och med största sannolikheten kommer att utlösa diarréer och ta livet av samhället.

    Alkohol är aldrig till nytta i en bikupa , mer eller mindre.

    mvh Edward  😛

    som svar till: Jäst honung #17959

    Thomas
    Fråga Tobias och Alejandra om deras forskning om mjölksyrabakterier i binas magsystem är trams…
    En viss mängd honung i vinterfodret är inte trams.
    Det är inte bara nybörjare i diskussionerna eller som läser dem. Men nybörjare kan också tänka. De kan nog skilja på trams och annat. Har de frågor frågar de, på forum eller andra i sin förening. Och vi som har en massa erfarenhet vet inte allt och kan också behöva fråga.

    Att ta bort all honung innan man ger vinterfodret, som nätt och jämt räcker över vintern och sedan fodra med socker igen innan nektarn kommer. Det kan vara förödande för binas immunförsvar. Om bina bara haft socker i kupan över vintern kan mjölksyrabakterierna vara på en farligt låg nivå på våren. Om de då dessutom svälter är det viktigt att ge mjölksyrabakterierna näring – honung. Egen naturligtvis om man kan.

    Om man har honung som jäst lite – så här års då bina kan komma ut och flyga kan man använda den till bina om man kokar upp den snabbt och kyler ner igen (och ersätter vatten som försvinner med kanske 10 %, kanske lite till. På sensommaren som invintringsfoder är sådan honung inte bra alls.

    som svar till: Jäst honung #17958

    Finns det något land som lyckats utrota am yngelröta? Hur då om man får fråga? Yngelrötan lever ju i decennier i sporform, många samhällen har ju små mängder som de klarar att hantera utan att biodlaren märker något.

    som svar till: Jäst honung #17957

    Har man inte egen honung att ta till, eller honung från känd källa utan am yngelröta, skulle jag också använda socker. Ev kan man köpa tillskott av mjölksyrabakterier från Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez om man ger socker. Det bästa är att dels se till att bina får ha kvar honung i vinterfodret, dels att se till att de har gott om foder då de går in i vintern.

    Ang att använda jäst honung till bina. Jag hittade en diskussion på beesource. Om honungen inte jäst alldeles för mycket så hade biodlaren ifråga utan problem gett bin honung som han tillsatt ca 10 % vatten och kokat upp snabbt. (och svalnat av naturligtvis och satt till antibiotika mot nosema men det får inte vi i Sverige). Då dödades jästbakterierna och den lilla mängden alkohol blev ännu mindre.

    Hmmm. Vill man kan man naturligtvis krångla till allting mer eller mindre. Frågan är om man ska lära ”nybörjare” allt onödigt trams, eller enkla, säkra metoder?

    Bagerier blir jätteglada om de hittar billig närproducerad honung!

    Inte att undra på att vi i vårt vackra land har så svårt att utrota Am Y-röta…

    mvh

    som svar till: Jäst honung #17956

    Har man inte egen honung att ta till, eller honung från känd källa utan am yngelröta, skulle jag också använda socker. Ev kan man köpa tillskott av mjölksyrabakterier från Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez om man ger socker. Det bästa är att dels se till att bina får ha kvar honung i vinterfodret, dels att se till att de har gott om foder då de går in i vintern.

    Ang att använda jäst honung till bina. Jag hittade en diskussion på beesource. Om honungen inte jäst alldeles för mycket så hade biodlaren ifråga utan problem gett bin honung som han tillsatt ca 10 % vatten och kokat upp snabbt. (och svalnat av naturligtvis och satt till antibiotika mot nosema men det får inte vi i Sverige). Då dödades jästbakterierna och den lilla mängden alkohol blev ännu mindre.

    som svar till: Jäst honung #17955

    Och vad händer om honungen man matar till bina kommer från bi gårdar som har någon yngel röta?

    Blir samhällen friskare av det? Är det säkert att mata med det? eller är det säckrast att mata med socker?

    Sen skulle du kanske starta en ny tråd då denne handlar om jäst honung och om det är lämpligt som bi föda  😉

    mvh Edward  😛

    som svar till: VSH Drottningar #17954

    OK Genfors
    Jag vill inte kalla mina bin VSH-bin, men jag gjorde VSH-test på några drottningar förra året. De som verkade mest lovande att ev kunna ha litet mer VSH, och det hade de. Jag odlar en del drottningar, men får inte många att sälja. Om du inte får tag på nån annanstans och vill prova så kan du höra av dig. http://naturligbiodling.eu/blogg/ Under ”Om bloggen” hittar du mailadress.

    som svar till: Jäst honung #17953

    Edward och Thomas
    Nej, jag skrev inte att man bör ge bina jäst honung. Om säsongen är tidig, bina inte flyger (men det gör de snart om det t ex nu i mitten av mars) är det bäst att ge bina en foderram med honung, eller honung på annat sätt (om de har slut på honung i fodret) då de behöver honung för att ge näring åt mjölksyrabakterierna i sitt magsystem. Det stimulerar deras immunförsvar och hjälper till att hålla dem friska. Socker i det läget då de inte har någon honung kvar kan i värsta fall sänka immunförsvaret. Många gånger är det billigast med socker, men inte alltid…

    som svar till: Avdelnings vägg #17952

    Du kan sälja en. Om den ena avdelningens yngelklot ser sämre ut, mindre mängd i förhållande till bimängd, etc, kan man ta bort den drottningen. Är de lika och man inte behöver någon mer drottning (eller någon annan heller) är det bara att dra upp skivorna och låta dem göra upp.

    som svar till: VSH Drottningar #17951

    Bert Thrybom Har bra VSH-material, men kanske han inte kan erbjuda drottningar i år.

    Bert kommer definitivt inte att ha några VSH-bin till salu i år, varken drottningar eller drönare och troligen inte nästa år heller vad jag kan förstå. Detta då de ska testas och utvärderas ordentligt först innan någon försäljning blir aktuell.

Visar 15 inlägg - 2,416 till 2,430 (av 4,801 totalt)