Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 2,506 till 2,520 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Honungens påverkan på blodsocker II #17875

    Redovisa gärna dina värden här. Det är ju intressant!

    som svar till: Honungens påverkan på blodsocker II #17874

    Jag är åldersdiabetiker och följer spänt fortsättningen på detta ämne.
    Ska försöka att testa blodsockret ett antal ggr per dygn under en vecka utan honung för att sedan testa en vecka med honungsintag och se om eller vilken skillnad i värdena som uppstår
    det blir inte helt vetenskapligt då jag inte vet vad som finns i maträtterna av socker.

    som svar till: Ympad honung #17873

    Hej,

    Tack för kloka svar!  🙂

    Intressant med rådet om rådet med levande ymp! Jag brukar inte göra ympen så vetenskapligt utan det blir ofta på en höft! Då blir det oftast mer ymp än rekommenderat i recepten! När det gäller vattenhalten är den altid under 20% och jag använder glasburkar med nya plåtlock, så det bör inte vara problemet! Jag får pröva att inte slarva med proportionerna mellan ymp och honung denna säsong!
    Trevlig vecka!
    Fredrik

    som svar till: Ympad honung #17872

    Vidare låter det som om något är fel i receptet på din levande ymp?

    Ja, för stor andel ymp ger sämre lagringsstabilitet.

    som svar till: Ympad honung #17871

    Hej!

    Det låter trots allt som att du har för hög vattenhalt i din honung? Jag har aldrig förut hört talas om honung som börjat jäsa om den haft under 20% i vattenhalt.

    Vidare låter det som om något är fel i receptet på din levande ymp?

    Ett alternativ är att du kanske inte haft tätslutande plåtlock, utan felaktigt haft plastlock och förvarat burkarna i en miljö som varit fuktigare utanför burkarna? Honungen suger mycket lätt åt sig av högre luftfuktighet om den inte är förseglad!

    Till de som snålar och inte använder riktiga plåtlock brukar jag säga:

    ”Ställ in två burkar med ättiksgurka eller rödbetor i kylen, med ett lock av vardera plåt respektive plast, och iaktta vad som händer när tiden går.”

    mvh

    som svar till: Honungens påverkan på blodsocker II #17870

    Ketos är ett tillstånd som innebär att kroppen har extremt hög fettförbränning. Även hjärnan drivs då på fett, via ketonkroppar. Dessa är energimolekyler i blodet (liksom blodsocker) som tillverkas av fett i levern och blir bränsle för hjärnan.

    För att få igång ketonproduktionen behöver mängden av hormonet insulin i blodet vara låg. Ju lägre insulin, desto högre ketonproduktion. Och när man har en välkontrollerad rejäl mängd ketoner i blodet så är det ett bevis på att insulinet är mycket lågt – och att du får maximal effekt av din lågkolhydratkost. Det kallas optimal ketos.

    Jag tycker det hade varit intressantare med en karta på lediga biplatser, alltså en sida där bland anant markägare kunnat markera ut att de önskade sig lite bin.

    Jag håller med att det är en risk, men samtidigt är det en bra idé att få lite koll på var det står andra kupor och vem som äger dem. Det är många nya biodlare nu och det står kupor lite överallt. Man kan ju markera läget på sina kupor lite fel med några hundra meter, så blir de mycket svårare att hitta men det spelar inte så stor roll för andra biodlare, som får reda på att man finns och ungefär var det finns andra bin och deras ras.

    Varför? Det är ju bara att maila (eller ringa) till sin länsstyrelse, så får man exakt besked och kontaktuppgifter till varenda kupas ägare? Alla har väl anmält sina uppställningsplatser enligt lag till dem?

    mvh

    Spontant känns det lite vanskigt att sätt ut sina bigårdar på en så detaljerad karta. Det är ingen direkt hemlighet var jag har ställt mina kupor, men jag vill inte skylta med det till vem som helst. Vad hindrar att man surfar in på sidan, letar upp några kupor och åker och ”hämtar dem”?

    Jag håller med att det är en risk, men samtidigt är det en bra idé att få lite koll på var det står andra kupor och vem som äger dem. Det är många nya biodlare nu och det står kupor lite överallt. Man kan ju markera läget på sina kupor lite fel med några hundra meter, så blir de mycket svårare att hitta men det spelar inte så stor roll för andra biodlare, som får reda på att man finns och ungefär var det finns andra bin och deras ras.

    Jo, jag har hört om biodlare som blivit av med både bisamhällen och material.
    Att någon kan tänka sig att förstöra för andra biodlare så!!!
    Det skall väl räcka med att Länsstyrelsen/ Bitillsynsmann/Kvinna vet var mina kupor står.
    Jag vill undvika att skylta med var mina samhällen står

    Vilken människa som INTE är biodlare vill stjäla ett bisamhälle? Man går tydligen inte säker för någonting längre… Hoppas alla bitillsyningsmän håller ögonen öppna om de ser ”fel” kupor hos någon biodlare de besöker!

    Jo, jag har hört om biodlare som blivit av med både bisamhällen och material.
    Att någon kan tänka sig att förstöra för andra biodlare så!!!
    Det skall väl räcka med att Länsstyrelsen/ Bitillsynsmann/Kvinna vet var mina kupor står.
    Jag vill undvika att skylta med var mina samhällen står

    som svar till: Nystartare 2014 #17864

    Vad anser du/ni det som är A O för att starta upp? Vad tycker ni är viktigast?

    A och O är kunskap.
    En mentor är bra, men det finns inte två biodlare som gör likadant. Det som fungerar för en person i hens storlek kanske inte passar i en annan storlek eller för dig.

    Sök utbildning, besök Biodlareföretagarnas öppet hus i sommar ( Kostar dig några dagar och 6-800 mils bilresor )

    Försök gärna få en praktikplats hos någon yrkesbiodlare i sommar. ( Även om det bara blir tidvis när det är som mesta att göra så hinner du suga åt dig mycket )

    Hur många samhällen man behöver ha för att få en årsinkomst är omöjligt att svara på. Det beror i första hand på vad du anser vara en godtagbar årsinomst. Det avgör på hur biodlingen lägggs upp. Det är inte bara honung som går att leverera. Kom också ihåg att det kommer dåliga år som man måste klara med någon typ av buffert.

    Mycket av ekonomin ligger i att undvika att skaffa fel saker. Mycket av ergonomin ligger i att skaffa rätt saker.

    Även om det här är SBRs forum så vill jag rekommendera Biodlingsföretagarna. Anledningen har andra angett.

    Går man tillbaka några år ( medeltiden) levererades oskirad honung till kronan. I princip packade man vaxkakorna i kärl (pressade troligtvis ihop lite) och levererade. Det är no det närmaste du kan komma. (En vaxklump som innehåller honung) Eftersom det knappast är någon kontroll på vattenhalten kom den nog i jäsning ibland. Det var nog inga probem eftersom man gjorde mjöd och Mölska av honungen och ljus av vaxet.

    Begreppet rå honung har jag svårt att begripa vad det innebär. Om man är ute efter mjölksyrebakterierna så förstörs de när vattenhalten understiger 20%. Vill man ha dem måste man således ha högre vattenhalt och då börjar den lätt jäsa. ( jäsningsprosessen går dock att bromsa genom att frysa honungen)

    Jag tror att det är Göteborgs Biodlareförening som har en föreningsbigård i Sjöbergens Kolloniområde. ( Vid landfästet av Älvsborgsbron). Där kan du kanske ha någon kupa även om du bor i lägenhet. Så det är ingen ursäkt att vänta med att börja som biodlare. En bra förberedelse om du vill vänta på sommarstugan / landet är att skaffa lite grundkunskaper genom att gå en grundkurs i biodling. Kolla med Vuxenskolan, det kanske finns platser kvar i år.

    som svar till: Honungens påverkan på blodsocker II #17862

    Ursäkta min okunnighet, men vad är ketonvärden?

    som svar till: Nystartare 2014 #17861

    Mitt råd till en yngre entusiast  är att skynda långsamt och bygga upp ett biodlingsföretag organiskt med eget arbete som största insats och en begränsad extern bank finansiering

    Det är enligt mig det bästa rådet i hela tråden. Att starta ett lånefinansierat biodlingsföretag går att göra, men då måste du ha ett annat jobb vid sidan om som kan betala ränta till banken de första åren eller måste du låna till räntan. Har du en fastighet att belåna? Annars blir räntan högre.

Visar 15 inlägg - 2,506 till 2,520 (av 4,801 totalt)