Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
Forumledare🙂 Tack! Det ska jag göra.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJa, jag tillsatte ymp.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTja färdig är väl den när den slutar rinna, jag utgår ifrån att du ympat eller rört honungen och då är den lite seg redan och den sätter sig efter ca 1-2 veckor beroende på halterna fruktos/glukos och temperatur. det går lite fortare vid 14-16 grader jamfört med rumstemp.
MVH
Michael
Gamla Forumetanvändare
ForumledareFråga din förening om de har en honungsbedömningskommite och hur, var, när du kan lämna prov (liten burk) till dem.
MVH
michael
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHehe ja du Edward, antar jag är ute efter den produkt som tas ur kupan för att hamna på burk i affären. Fast vill ha den innan den slungas/uppvärms utan bara direkt så som den skördas? Dock utan allt vax även om lite vax rester inte har någon betydelse.
Gamla Forumetanvändare
Forumledarekupsnickaren om man får tag i den på tradera eller blocket eller bok antikverat
Om kup snickeri mm från början av 1900taletINNEHÅLL
Förord
Inledning
Trågkupa med svearamar (Kupa n:r 1)
Trågkupa, tvilling med svearamar (Kupa n:r 2)
Smålandskupa, stationär modell med normalramar (Kupa n:r 3)
Smålandskupa, vandringsmodell (Kupa n:r 4)
Uppstaplingskupa med 8 svearamar (Kupa n:r 5)
Uppstaplingskupa med 10 svearamar och ytterhus i skift med. (Kupa n:r 6)
Uppstaplingskupa för l samhälle med normalramar och ytterhus i skift (Kupa n:r 7)
Uppstaplingskupa för l samhälle med normalramar och ytterhus med fasta väggar (Kupa n.T 8)
Uppstaplingskupa, tvillingkupa med normalramar och flustren på framsidan (Kupa n:r 9)
Uppstaplingskupa, tvillingkupa med normalramar och flustren på gavlarna (Kupa n:r 10)
Kasernkupa för 4 samhällen på normalrarnar i kvadratisk uppställning (Kupa n:r 11)
Kasernkupa för 4 samhällen på normalramar med samtliga utgångar på framsidan (Kupa n:r 12)
D rottningodlingskupor
Tillverkning av ramar och isättning av kakmellanväggar
Diverse redskap
Bipaviliongermvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMenar du honung kvar i ramen med vax, eller menar du nektar som inte har blivit till honung eller ofiltrerat honung som har klarnats och inte är silat?
Eller vanlig nyslungat
mvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHej!
På biodlings kursen hade vi Boken om biodling och den är väl bra och går att ha som uppslagsverk. Dock kan jag uppleva den lite rörig i vissa partier. Kan verkligen rekommendera att gå utbildning först och skaffa bin senHelen
Gamla Forumetanvändare
ForumledareBin till nytta och nöje av Carl Otto Mattson och Johann Lang
är värd att ha i bokhyllan som ny biodlare.Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack så mycket!
Gamla Forumetanvändare
ForumledareFick de med en ram med öppet yngel också? Då är det lätt att se om de har en egen drottning eller om de behöver göra en ny. Ynglena väcker väl instinkter att ta hand om och stanna kvar?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareVid flustret av Heinrich Storch, utgiven av Åke Ekvall, Hantverksgata 9, smedjebacken.
Är ett litet häfte som förra året gick att köpa här på biodlarna, nu ser den ut att ha utgått men kanske om du ringer kansliet efter semmestern och frågar så kan det ju finnas något enstaka exemplar kvar.
Detta häffte beskriver månad för månad binas beteende vid flustret och det har för mig varit en värdefull källa till kunskap om hur samhället mår och utvecklas.
Sedan sist men absolut inte minst viktig och lärorik: Sjukdommar, parasiter och skadegörare i bisamhället av Ingemar Fries & Preben Kristiansen ISBN 978-91-633-5552-3
Lycka till !
Michael
Gamla Forumetanvändare
ForumledareLåter som det var en jungfrusvärm.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHittade rundlarver igår, så drottningen är med och hon har börjat producera.
2013-07-18 kl. 05:53 som svar till: Nybörjare som behöver få råd och input av kup val – frigolit ?? =) #17576Gamla Forumetanvändare
ForumledareMina erfarenheter av Skälderhus kupan är just att den är mycket tung, kupan är gediget byggd men furustomme och vattenfast plywood, den väger ca 9kg tom (svea varianten med 11 ramar) lägg där till rammar och 1,8 kg honung per ram 😉
Den fasade kanten gör det lättare att kläma bin om man har sådana som gärna hänger under ramar o.s.v. Man kan inte sjyva av bin som sitter olämpligt, med ett underede vid avställning där man kan puffa lite rök undertill innan på lyft minskar man risken dock
Har intrycket av att den är väldigt tät och därmed samlar fukt, har i år lagt en pinne mellan locket och täckbrädorna och det har avhjälpt det problemet.
Positiv är att den är robust, den står där man ställt den så att säga och vårdar man den så har man en kupa för all framtid 🙂
Idag skulle jag välja en träkupa med plan top och botten, men det kanske finns andra nackdelar med det som jag inte känner till 😉
Lycka till 🙂
Michael
-
FörfattareInlägg