Importerad fuskhonung skapar problem för svenska biodlare

2023-07-19

Pelle Lundblad, vice ordförande i Sveriges biodlares riksförbund, medverkar  i en intervju i P4 Stockholm där han informerar om det utbredda fusket med importerad honung.

Han beskriver i reportaget hur den billiga importerade honungen skapar svårigheter för svenska biodlare eftersom de inte kan konkurrera på samma prisnivå. Dessutom bidrar inte den importerade honungen till pollineringen i våra landskap, vilket får negativa konsekvenser för bland annat jordbruket. Det uppskattade värdet av våra honungsbins pollineringstjänster är cirka en halv miljard kronor per år. Något som kommer att påverkas negativt om svenska biodlare tvingas minska sin biodlingsverksamhet.

Du kan lyssna på hela intervjun på P4 Stockholm här: https://sverigesradio.se/artikel/fuskhonungen-fran-kina-konkurrerar-ut-svenska-biodlare

Som en reaktion på problematiken med importerad honung har Biodlarna tillsammans med de andra medlemsorganisationerna i Nordisk-Baltiska Birådet undertecknat ett upprop som bland annat kräver tydligare ursprungsmärkning av honung och införandet av striktare kontrollmetoder.
Hela uppropet kan läsas här: https://www.biodlarna.se/nordisk-baltiska-biradet-uppmanar-till-atgarder-mot-forfalskad-honung/