Välkommen till Apiscandia den 16-18 februari!

2024-02-01

Kongressen Apiscandia samlar forskare, specialister och biodlare från Norden och runt om i världen för att diskutera frågor relaterade till hotet mot den inhemska biodlingen och problemet med importen av falsk honung. Apiscandia anordnas i samarbete mellan Biodlingsföretagarna, Sveriges Biodlares Riksförbund och Svenska bin.

Temat för kongressen är Honungsmarknaden – fokus och framtid. Hur ser marknaden ut och vilken potential finns i Sverige och internationellt? Vad är det som driver tillväxten på honungsmarknaden? Dessa är frågeställningar i årets program, och de kommer att diskuteras i en paneldebatt med aktörer från marknaden.

Evenemanget kommer att äga rum på Aronsborgs Konferenshotell, nära Stockholm. Apiscandia erbjuder deltagarna möjligheten att ta del av den senaste vetenskapen och få insikt i nya idéer inom biodling, samtidigt som de knyter kontakter under konferensen och utställningen.

Jessica Appel som agerar projektledare för Biodlarna på Apiscandia förbereder för mottagandet av medlemmarna i Biodlarna och för allmänheten för fullt.

”Apiscandia blir årets event för oss biodlare och äntligen får vi träffas fysiskt igen. Tidigare års kongresser har ställts in eller planterats om till digitalt så nu ser vi fram emot att ses på Aronsborg.

Biodlarna har delat program med Biodlingsföretagarna och Svenska Bin så det finns något för varje biodlare eller honungsentusiast. Hoppas vi kan locka nya biodlare till Apiscandia så de får träffa inbitna och nya biodlare.”

Biodlarnas programpunkter ligger på lördagen där vi berättar om Bihusesynen, vårt kontrollverktyg för att säkra vår honungsproduktion och binas hälsa. Lanseringen av Friska bin, vår nya informationsportal som säkrar binas välmående i våra bikupor, Sveriges gemensamma plattform för bihälsa. Honungsbedömningsreglementet med kvalitetsintyg som säkrar godkänd honung från Biodlarna.

”Under Apiscandia kommer jag tillsammans med Sektionen för Bihälsa att introducera den nya informationsportalen Friska bin. Plattformen kommer att samla evidensbaserad kunskap om bihälsoarbete, rådgivning i bihälsofrågor och genomföra utbildningsinsatser i olika bihälsorelaterade ämnen. Målet är att förbättra bihälsan och minska vinterdödligheten av bisamhällen i landet.” – Richard Johansson, Utbildnings- och Bihälsoansvarig, Biodlarna.

Biodlarkongressen är öppen för alla, både för biodlare och för dig som är intresserad av biodling!

Nu finns även dagsbiljetter till specialpris som ger tillträde till de allra flesta föreläsningarna. Boka och se programmet per dag på: http://apiscandia.com/