Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareOk, de får stå nere i jordkällaren så klarar det sig nog.
Angående omrörning, har kört morgon och kväll ett par dagar nu, hur vet jag när den är klar att tappa på burk? Jag tycker den har blivit vidare färgen och har ungefär den konsistens jag förknippar med honung köpt i butik, helt klart seg men ändå klart flytande.Vad går man på?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJo den risken finns, men förvara dem kallt tills du ska ha dem och ät upp dem före nästa sommar.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareOlof: det var så jag hade tänkt så tack för att du stoppade mig 🙂
Olle: Jag förstår din beskrivning, verkar smidigt och enkelt. En bekant har en ångrengöringsgrej som genererar en del ånga, ska kanske prova med den innan jag investerar vidare. Ska man ha ett lock ovanpå en översta skattlådan för att stänga inne värme och så eller vill man ha en skorstenseffekt och låta ångan åka upp och valet droppa ner?Tack igen!
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack för goda råd! Tror jag följer dina råd rakt av. Bör jag undersöka vattenhalten och försöka få ner den vid behov eller ska jag ta den som den är? Vore ju fortfarande tråkigt om den skulle jäsa 🙂
Gamla Forumetanvändare
ForumledareAnvänd honungen i egna hushållet och acceptera lite lägre kvalitet och bry dig inte om att sila. När den väl börjat tjockna måste du värma på ordentligt för att kunna sila nämligen.
Så mitt tips är använd en sked eller liknande och ta bort det som flyter, eller lägg på gladpack och dra av det så följer ytlagret med. Ställ resten lite svalare några dagar och rör om dagligen, sätt tillbaka i pannrummet så det mjuknar lite och tappa på burkar.
Eftersom ursprunget är okänt ska du inte heller sälja den. Vattenhalten är dessutom ofta lite hög i honung som stått kvar.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet var en tråd på facebook beekepers- biodlare för ett par veckor sedan. Försök hitta den. En enkel. billig lösning. I korthet. tag en skattlåda borra ett hål i sidan och led in ånga från en ”tapetbortagare” kostnad ca 500 kr. Sätt en konformad plåt med hål i mitten och sätt detta på en tom skattlåda med en spann i mitten. Fungerar utmärkt och går ganska snabbt. Hoppas min kosta beskrivning är begriplig
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSom första steg är en ångvaxsmältare mycket bättre för att ta tillvara vax och separera kokonger. Det är inte så lätthanterligt och fint med direkt kokning utan blir ganska ”messy”.
Mvh /MGamla Forumetanvändare
ForumledareDet beror på vad du menar. Du kan inte skapa ånga från det vattnet där vaxet trillar ner, då kokar det över med risk för brand. Ångan behöver genereras från en annan källa, men har du två kärl är det nog rätt.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack! Har försökt läsa mig till detta men det blir lite virrigt med alla steg och begrepp
Min föregångare har gamla vedeldade kokkärl som använts till detta som jag nog ska adoptera och testa i helgen. Men man låter alltså ångan lösa upp vaxet som då droppar ner i vattnet under och sedan fiskar man upp vaxbitarna och smälter igen i en kastrull och häller vidare till ett spann för att låta stelna. Har jag förstått processen rätt ?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDå verkar det som om jag måste tänka om och bygga något nytt.
Tack för svaren.
/KjellGamla Forumetanvändare
ForumledareMan smälter ur vaxet och sedan kokar man ramen i sodalösning. En del föreningar har gemensam utrustning för en ramtvättardag på vintern, på andra håll skickar man iväg ramarna till företag som tvättar dem åt den för en handfull kronor/styck.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSå småningom kommer väl alla bin att gå upp till den översta lådan.
När gör de det?I månadsskiftet mars-april är undre lådan oftast som tommast, men helt tom blir den normalt inte.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHar bina den möjligheten så går de i vinterklunga på yngelrummets under vintern tomma vaxkakor och har då det mesta fodret i ”skattlådan”, eller överlådan om man vill kalla den så. Under vintern förflyttar biklungan sig uppåt, men det går så väldigt sakta så de är inte uppe i överlådan förrän fram i februari. Det kan bli lite krux för klungan när den får skruva sig över från låda ett till låda två, då den befinner sig där under kanske över en månad och inte avfallet har rak bana ner till botten.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack för svaren.
Jag tolkar det som att det i princip inte vore ett problem att ha olika riktning på lådorna.
Dock kan det bli problem om/när alltför mycket nedfall täpper till ventilationen.Det finns några honungsramar i första lådan.
När jag vinterfodrar kommer väl all, eller merparten att hamna i översta lådan.
Så småningom kommer väl alla bin att gå upp till den översta lådan.
När gör de det?
Kan man i november/december anta att alla bin är i övre lådan och då bara ta bort den undre, eller byta den till en tomlåda.
Då borde jag kunna ha olika riktningar på ramarna utan att riskera att nedfallet täpper igen?
/KjellGamla Forumetanvändare
ForumledareDet är inte ok att låta ramarna stå så över vintern. Allt nedfall från övre lådan lägger sig på den undre lådans överlister och blockerar ventilationen. Annars är det ett perfekt sätt att byta ramformat, särskilt om man har 8- ramars lågnormal. Då blir det samma yttermått som en 10-ramars svea.
-
FörfattareInlägg