Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSedan jag började ta bort nästintill all honung ur yngelrummen innan invintringen har jag upplevt att mina bin är avsevärt friskare på våren. Mina bin mår alltså bäst av socker vad jag kan se. Som andra nämnt, att ge Bifor i foderlåda är inte alls kladdigt.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareIstället för att ifrågasätta ska jag ge mitt svar på frågan iallafall.
Ifrågasätta måste man får göra hur ska man annars kunna lära sig. jag har ingen erfarenhet av att övervintra på honung. det jag menade vad att om det är kladdet med socker som är ett bekymmer så finns det många olika sett att hantera detta.
Ett problem som jag kan se med honung även om jag inte testat och utvärderat är att man måste veta vilken honung som finns kvar i samhället, annars riskerar man att bina svälter ändå för att de inte kan tillgodogöra sig den.Gamla Forumetanvändare
ForumledareIstället för att ifrågasätta ska jag ge mitt svar på frågan iallafall.
alt 2 är ju bäst, bina har inga problem att flytta sig uppåt i samma kakgata de sitter. Du verkar ju redan ha dem på två lådor nu, även om bottenlådan är en tomlåda. Kallt klimat ändrar inget tror jag. Många invintrar ju på fler lådor än så, och det är väl knappast någon skillnad om det är honung eller socker de har som foder.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSant att honungen är deras naturliga föda, men är det verkligen det bästa?
att ge bina foder på hösten behöver absolut inte vara jobbigt. finns färdiga bifor hinkar att baras ställa på eller så använder du en foderlåda, finns många smidiga sett.Gamla Forumetanvändare
ForumledareVad är orsaken till att ge dem honung, vilken skulle genererat 15 gånger mer kr per kg än sockerpriset om du sålt den istället??
1. Eftersom honung är den föda som bina själva samlat och processat, så tror jag att det är det bästa vinterfodret jag kan ge dom.
2. Jag slipper besväret med sockerlösningen.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareÅterupplivar den här gamla tråden om biodling utan socker.
Hej .
Jag vill ha lite hjälp att fundera ut hur jag bäst och enklast vintrar in bina på endast honung .
Jag bor i mitten av Sverige (Östersundstrakten) där vi har ca sex månaders vinter med temperaturer på -5 till -40 .
Har svarta lokala bin (Apis melifera melifera) och de övervintrar i en låda (med en tom låda med tomma ramar under).
Jag brukar lämna all honung i yngelrummet och fodrar med ca 12 kg sockerlösning 2:1 .Här är lite funderingar, men inga direkta slutsatser på hur jag ska göra:
1 . Ta skattlådorna innan det sista draget och låta dem fylla yngelrummet med honung (övervintringlådan) .
– Kommer bina då att kunna producera tillräckligt vinterbin om de fyller yngelrummet med honung?
– Och kommer jag att kunna räkna ut när jag ska ta av skattlådorna?2 . Sätta på/lämna en låda honung ovanpå yngelrummet.
– Det här skulle vara ett enkelt sätt, men kommer det att fungera i ett kallt klimat ?
– Eftersom vi har mycket kalla vintrar här och bina sitter i kluster upp till 6månader , kommer bina då att kunna gå upp till lådan med honung?3 . Spara ramar med honung och sätta dem i yngelrummet sent på hösten.
– Antar att jag måste göra det här ganska sent på säsongen när vinterbina kläckts ur, och då är det kanske är för kallt för att öppna kupan.4 . Skörda honungen, lösa upp den i vatten och fodra med den.
– För mycket arbete . honungen är redan i ramarna. Den måste finnas ett bättre sätt ..Så vad är dina tankar och erfarenheter om invintring med honung i ett kallt klimat?
Jag får börja väga in kuporna inför vintern och se hur mycket foder dom behöver, men kanske dom inte behöver lika mycket honung som socker?
Ja frågorna är många, och jag skulle önska en diskussion kring hur man bäst och enklast invintrar på honung.
Vad är orsaken till att ge dem honung, vilken skulle genererat 15 gånger mer kr per kg än sockerpriset om du sålt den istället??
Gamla Forumetanvändare
ForumledareÅterupplivar den här gamla tråden om biodling utan socker.
Hej .
Jag vill ha lite hjälp att fundera ut hur jag bäst och enklast vintrar in bina på endast honung .
Jag bor i mitten av Sverige (Östersundstrakten) där vi har ca sex månaders vinter med temperaturer på -5 till -40 .
Har svarta lokala bin (Apis melifera melifera) och de övervintrar i en låda (med en tom låda med tomma ramar under).
Jag brukar lämna all honung i yngelrummet och fodrar med ca 12 kg sockerlösning 2:1 .Här är lite funderingar, men inga direkta slutsatser på hur jag ska göra:
1 . Ta skattlådorna innan det sista draget och låta dem fylla yngelrummet med honung (övervintringlådan) .
– Kommer bina då att kunna producera tillräckligt vinterbin om de fyller yngelrummet med honung?
– Och kommer jag att kunna räkna ut när jag ska ta av skattlådorna?2 . Sätta på/lämna en låda honung ovanpå yngelrummet.
– Det här skulle vara ett enkelt sätt, men kommer det att fungera i ett kallt klimat ?
– Eftersom vi har mycket kalla vintrar här och bina sitter i kluster upp till 6månader , kommer bina då att kunna gå upp till lådan med honung?3 . Spara ramar med honung och sätta dem i yngelrummet sent på hösten.
– Antar att jag måste göra det här ganska sent på säsongen när vinterbina kläckts ur, och då är det kanske är för kallt för att öppna kupan.4 . Skörda honungen, lösa upp den i vatten och fodra med den.
– För mycket arbete . honungen är redan i ramarna. Den måste finnas ett bättre sätt ..Så vad är dina tankar och erfarenheter om invintring med honung i ett kallt klimat?
Jag får börja väga in kuporna inför vintern och se hur mycket foder dom behöver, men kanske dom inte behöver lika mycket honung som socker?
Ja frågorna är många, och jag skulle önska en diskussion kring hur man bäst och enklast invintrar på honung.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet räcker väl, att man en gång fått sin honung bedömd. Sedan köper man väldigt många etiketter, som då inte tar slut förrän efter 5-6 år, och man behöver nog inte bedöma sin honung förrän man behöver beställa nya etiketter , eller måste man bedöma sin honung varje år för att få använda etiketten?
Undrar också om honungen är Svensk honung om man s.a.s. importerat honung från ett EU-land och blandat i 45 % EU-honung. Det var nämligen någon biodlare som påstod det för något år sedan.
Gamla Forumetanvändare
ForumledarePrecis den här reaktionen jag hoppades på. Vakna biodlare som kanske inte är forskare till yrket, men ändå kan tänka. Den här reaktionen är applicerbar i många sammanhang.
Tobias Olofsson skriver att den bättre övervintringen var en sidoeffekt på studien som syftade till att undersöka effekten på mängden mjölksyrabakterier i slutet av vintern i de båda grupperna. Mängderna skiljde sig åt så enormt mycket så man behöver inte vara tränad forskare för att se att skillnaden var signifikant som de brukar säga. Eftersom bin inte kan leva utan dessa mjölksyrabakterier ligger det nära till hands att övervintringsresultat kan se ut som de gjorde här.
Men det finns ju många erfarenheter som inte är goda med honung i vinterfodret, speciellt ljung och bladhonung. Allra värst cementhonung.
Pga av egna erfarenheter i ämnet drar jag slutsatsen att det mycket beror på egenskaper hos bina. Sitter de still utan att yngla under lång tid, dvs slutar yngla på hösten och väntar länge med att börja igen året därpå klarar de sig mycket bättre på honung, även med ljung i vinterfodret.
En slags kompromiss för vanliga biodlare är att se till att man inte tar bort all honung inför vintern. Frågan är hur mycket man ska råda att det ska vara kvar, om någon frågar? Berätta om egna erfarenheter ska man absolut. Och räkna med att biodlare kan tänka, även nybörjare.Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet räcker ju att de tex gjort felet att ge samma vikt sockerlösning respektive honung. Honung ger ju som bekant högre halt energi per kg, eller hur? Instämmer med Olof, seriösa forskare som marknadsför en produkt visar inte ett försök som det i denna ringa skala som trovärdigt. 250 samhälle i försök i tre års följd, då börjar det bli intressant att läsa anser jag…
Gamla Forumetanvändare
ForumledareStudien är bara gjord på några enstaka samhällen, men för den delen behöver du inte klassa det som ”bondfåneri”. man kan inte dra några slutsatser efter en sådan liten studie men man kan diskutera det hela bara för att det är intressant. På ett forum som detta ska man kunna diskutera saker utan att man har forskning för det. så i stället för att säga att artikeln är dålig så kan du väll dela dina tankar och erfarenheter om detta ämne?
Jag skrev bondfångeri, inte bondfåneri. Bondfångeri är när man med osann marknadsföring försöker sälja en värdelös produkt. Nu behöver produkten i fråga inte alls vara värdelös, men artikeln förstörde min uppfattning om den.
Jag har inga speciella åsikter i frågan om honung eller socker i vinterfodret om det är det du menar. Men jag anser det oseriöst att använda en grupp på 4 bisamhällen som grund för ett påstående att det ena är bättre än det andra i en marknadsföringsartikel. Det var denna oseriositet som fick mig att klassa det de marknadsför som bondfångeri och det förblir nu min åsikt tills de eller någon annan bevisat motsatsen.
Som du skriver kan man inte dra några slutsatser på en så liten studie och blotta faktumet att de förespeglar att man kan göra det förstör trovärdigheten i hela artikeln och därmed för produkten.
Gamla Forumetanvändare
Forumledare…I artikeln i Bitidningen redovisade han också om ett försök med 4 samhällen. 2 övervintrades på honung och 2 på sockervatten. De som hade honung till vinterfoder hade större bistyrka och mer foder kvar.
Just denna torftiga beskrivning och att dra slutsatser om övervintring på endast 4 samhällen förstörde all eventuell trovärdighet i hela artikeln för mig och jag klassar tills vidare produkten som bondfångeri. Det kan såklart ändras om det presenteras bättre underbyggd och trovärdig information, men uppförsbacken är lång.
Studien är bara gjord på några enstaka samhällen, men för den delen behöver du inte klassa det som ”bondfåneri”. man kan inte dra några slutsatser efter en sådan liten studie men man kan diskutera det hela bara för att det är intressant. På ett forum som detta ska man kunna diskutera saker utan att man har forskning för det. så i stället för att säga att artikeln är dålig så kan du väll dela dina tankar och erfarenheter om detta ämne?
Gamla Forumetanvändare
Forumledare…I artikeln i Bitidningen redovisade han också om ett försök med 4 samhällen. 2 övervintrades på honung och 2 på sockervatten. De som hade honung till vinterfoder hade större bistyrka och mer foder kvar.
Just denna torftiga beskrivning och att dra slutsatser om övervintring på endast 4 samhällen förstörde all eventuell trovärdighet i hela artikeln för mig och jag klassar tills vidare produkten som bondfångeri. Det kan såklart ändras om det presenteras bättre underbyggd och trovärdig information, men uppförsbacken är lång.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEn intressant fråga detta, men känns som att en studie behöver göras på fler än 4 samhällen innan man kan dra någon slutsats, mycket annat som kan ha spelat roll på resultatet. Fick samhällena lika många kilo socker som honung? kan tänka mig att bina förbrukar lite extra mat när de ska ta hand om sockret medans honungen behöver de inte arbeta med utan bara ta in.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHur tänker du då Curt? Menar du om det är mer näringsämnen i honungen så att de tidigt kan föda upp en ny frisk generation med bin, dvs tidigare vårutveckling?
På ett sätt märkligt att sockersamhällena hade mindre med foder kvar. Verkar som de använt mer. (varför det kan man undra?) Då borde de vara mer slitna. Och det kan ju stämma med att fler hade dött så att bistyrkan var mindre. Då borde ju honungssamhällena ha mer kraft att föda upp nya generationer. Och i honungen finns ju lite pollenkorn som ger i alla fall lite proteiner förutom det som finns i den s k fettkroppen. Men snart kommer pollen utifrån, krokus, mm och sälg… -
FörfattareInlägg