Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHar svårt att förstå varför SBR importerar honung som konkurrerar med vår egen honung och till råga på allt med en etikett som är gör att den ser svensk ut :'(
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNotera EAN på hylletiketten. Honung importerad SBR.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNågon mera som har problem med registreringen online? Gott om tid … men det borde fungera ändå. Den som inte bokat flyg och hotell redan får problem.
2012-11-20 kl. 11:24 som svar till: Köpa TAPPMASKIN Dana api Matic 1000 vs Nassenheider tappmaskin #17032Gamla Forumetanvändare
ForumledareNär det gäller krav på tappmaskinen så är kommunikationen med t ex ett rundbord (påmatningsbord) en option i Nassenheider apparaten. Denna option finns att köpa till och är förberedd i hårdvara/mjukvara.
Det är alltså givarens position som styr allt från start. Rundbordet går tills givaren ger signal till TM = ”TappMaskinen”. När glasburken är i position stannar TM bordet och fyller burken med inställd mängd. När tappningen är avslutad startar TM rundbordet igen och cykeln fortsätter.
Nu har det kommit givare och SW som gör att allt går att kaskadera. Man kan mata fram 5 burkar och fylla 5 burkar samtidigt och få samma funktionalitet. 5 x mera kapacitet. Det krävs dock att man har ett litet lamelltransportband för tappningen och stora 100 cm påmatnings och uppsamlingsbord.
Det finns en bra lösning på etikettering men inget ekonomiskt för locksortering och påsättning.
2012-11-19 kl. 12:08 som svar till: Köpa TAPPMASKIN Dana api Matic 1000 vs Nassenheider tappmaskin #17031Gamla Forumetanvändare
ForumledareVi jobbar alla så olika och möjligheterna är ibland många.
Allt beror på tidsåtgång och effektivitet och på vad man anser sig stå ut med eller kan utföra simultant (samtidigt).
Jag vet själv när jag rör ner ympen i rörverket att det tar ett tag att röra om i honungen för att den skall så pass bli fri från meleringar att man kan tappa den med maskin.
Pumpar du honungen fram och tebax så blir det många pumpsessioner. Personligen tror jag ett rörverk är effektivare än att använda pump. Men så är jag också ganska otålig när det gäller tiden på olika processer. Vad händer om du hanterar/rör höstraps honung genom att pumpa fram och tillbaka t ex över natten? Många får panik!
En annan aspekt är slitaget på en tappmaskin om man använder den som rörverk.
Till slut behöver du båda. Rörverket är också en behållare på 5-600 kg. Men om du skall prioritera så är en bra pump billigare och viktigare än ett 5-600 kg rörverk. Där skulle jag hålla med dig.
Enda anledningen till att jag har ett större CMF rörverk på 500 kg och 750W motor med automatik och planetväxel är att jag kom över det billigt begagnat (12.000 sek inkl moms). Plockade isär den, rengjorde och bytte delar för ca 300 sek och den blev som ett nytt. Den hade ett läckage som berodde på att man skiftat två skruvar på ett felaktigt sätt. De flesta problemen tidigare var helt och hållet SBS.
2012-11-19 kl. 11:28 som svar till: Köpa TAPPMASKIN Dana api Matic 1000 vs Nassenheider tappmaskin #17030Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag har alltså provat att pumpa men tycker det går på tok för långsamt. Det är bra att ha en pump för att pumpa grovsilad honung och en hygienpump för att pumpa ren silad honung till t ex rörverket.
Jag har en rostfri kugghjulspump med 1 1/2″ anslutningar (40 mm) som jag också använder att pumpa honung med. Den har lite högre tryck än impellerpumpen och kräver lite mindre viskös honung för att vara effektiv. Skulle tro att den är snabbare med 30-35 gradig honung.
Men om man nu har en effektiv pump, kan då pumpande fram och tillbaka ersätta rörning av honungen? Är det i så fall bättre att satsa på en rejäl pump istället för ett rörverk? Pumpen kan man ju använda vid fler moment…
J
2012-11-17 kl. 15:31 som svar till: Köpa TAPPMASKIN Dana api Matic 1000 vs Nassenheider tappmaskin #17029Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag har alltså provat att pumpa men tycker det går på tok för långsamt. Det är bra att ha en pump för att pumpa grovsilad honung och en hygienpump för att pumpa ren silad honung till t ex rörverket.
Jag har en rostfri kugghjulspump med 1 1/2″ anslutningar (40 mm) som jag också använder att pumpa honung med. Den har lite högre tryck än impellerpumpen och kräver lite mindre viskös honung för att vara effektiv. Skulle tro att den är snabbare med 30-35 gradig honung.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet gick att läsa om det här i DN förra helgen också – ett helt uppslag. Forskarna påpekade där att värmer man upp honungen så dör de nyttiga mjölksyrabakterierna, och det gör de också om vattenhalten är för låg i honungen.
2012-11-17 kl. 15:09 som svar till: Köpa TAPPMASKIN Dana api Matic 1000 vs Nassenheider tappmaskin #17027Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag har en Nassenheider plus en egen pump som bygger på samma pumphuvud och samma motor för att pumpa honung mellan vaxavskiljaren och klartanken vid slungning.
Den har låg kapacitet. Kapaciteten på en stor honungspump är ca 30 kg/minut, kapaciteten begränsas en del av viskositeten och viskositeten beror mest på temperaturen på honungen.
Volymmässigt så drar en kugghjulspump honungen på utsidan av kuggarna runt pumphuset och ut. Här arbetar ca 10-12 kuggmellanrum á ca 5 gram honung per varv.
Om motorn snurrar 100 varv/minut betyder det att ca 5 gram * 10 kugg * 100 varv volymmässigt blir ca 5 kg per minut.
En stor impellerpump har alltså 6 ggr mera kapacitet. 300 kg tar alltså ca 1 timme att pumpa med lilla pumpen och ca 10 minuter med stora pumpen. Den nya pump jag har klarar av att tömma 600 kg tank på ca 10-15 minuter.
http://www.youtube.com/watch?v=CbHG-6QAcMc&feature=player_embedded
2012-11-17 kl. 13:39 som svar till: Köpa TAPPMASKIN Dana api Matic 1000 vs Nassenheider tappmaskin #17026Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet står att man kan pumpa runt honung mellan behållare och ympa, är det praktiskt att gör så?
Fick du nått svar på den frågan Edward, eller någon annan som har erfarenhet?
J
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack Edward
Inslaget gick på tv när jag skrev. Glömde sedan bort att lägga till länk. :-[Gamla Forumetanvändare
ForumledareOch om man vill se på inslaget 😀
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/forskning-visar-att-honung-dodar-bakterier-2240479
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNotera att det var först i senaste numret av BT som man tog upp problemet rengöring och förnyelse av vax i en längre artikel och hur viktigt det är med avseende på en del sjukdomar.
Annars brukar det se ut så här .. Tema ”nånting” men bara en massa pryttlar och metoder.
http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/767/BT10-08.pdfGamla Forumetanvändare
Forumledarehar fått orent vax i botten på detta block som jag skulle vilja ta bort så man kan sälja det som rent vax.Ska man kanske ha mer vatten i när man smällter?
Så gör jag.
Skrapa bort äcklet och börja om.
Sila gör jag för att få bort stora partiklar, döda bin och kokonger, har en vanlig från koket i rost fritt.
Antigen doppar man och fiskar upp partiklar från de heta vaxen och sen häller det varma vaxen igenom silen i en hink/behållare ( helst något koniskt) och låter det stelnar.
Tar ut blocken och skrapa bort äcklet och börja om. ( skrapa med kniv eller en kort vass osthyvel )
Vid det här läget behöver man inte sila med rosfria silen mer eftersom det är små partiklar som ska bort genom vatten tvätt och skiktning.
processen görs om tills det blir rent och inga ut fällningar i bottten av vax klumpen.
Man kan även sleva ut det översta skiktet av det heta vaxen och fylla på en behållare bredvid, Detta ska göras med försiktighet för att inte röra om den nedersta skiktet och de smuts partiklar som finns där som kan lätt virvla upp.
Hela processen tar tid, tiden för alla partiklar att sjunka och vaxen att flyta över dom.
Även den präglade vax man köper från redskaps handlarna är inte fri från partiklar ???
Tillslut har man en ren block bi vax 😀
Hur delar man den på bästa, enklaste sätt? Gjut den i lagom storlekar eller ta yxan.
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet du ser i mjölkförpackningen är skiktning med rent vax i en ända och förorenat lite på toppen och resten på botten.
I stor skala kan man göra lika dant och tappa från en tank där vaxet skiktat sig.
De redskapshandlare som tar hand om vax i stora volymer brukar använda skikttank principen. Vaxet blir inte helt gult eller helt rent. De block jag köpt har jag fixat själv.
För att få ut allt så måste man ändå sila och filtrera. -
FörfattareInlägg