Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 3,976 till 3,990 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Bildtråd Biodling #16408

    Många regniga dagar i år, man får roa sig inne …

    655201210005337fa.jpg

    som svar till: Flytta Getingbo #16407

    Det är lite intressant att sitta o kolla när de flyger till o från boet.
    Fast just nu är det lågtrafik beroende på regn.  😉
    Tycker nästan att det som skedde var bra, de har nu blivit mina kompisar.

    som svar till: Temperatur #16406

    Jag hade inte chansat på att vänta till nästa dag att tappa efter att du rört i ympen. Det beror helt på vad du har för nektar och det vet du kanske inte riktigt i år och du vill inte riskera att stå med 200 kg kanderad honung i storkärl utan att ha tillgång till värmerum.

    Nästa gång vi slungar kan jag ju ha ympen klar och bara röra ner efterhand som 45-kg-kärlen fylls, enligt samma steg som ovan, eller måste honungen rensa sig någon dag först?

    Ja om du finsilar direkt innan du häller i 45-kg kärlen och inte använder klarningstank och hinner tappa allt i rimlig tid. Jag tycker det är bättre att dela på momenten.

    som svar till: Flytta Getingbo #16405

    Vad händer i ett sådant bo den kalla åsrtiden?

    Inget, det är dött och övergivet och återanvänds inte.

    som svar till: Flytta Getingbo #16404

    Har dom kvar och de kommer att vara i maten, saften, om ni kommer åt dom så kommer dom att anfalla och försvara sig, senare på sommaren kommer de att bli mer griniga och aggressiv  när hösten kommer och maten börja ta slut i naturen.

    På hösten kläckts nästa års drottningar som äter upp sig och sedan går i dvala på nått torrt ställe i väntan på våren. För att inte frysa sönder omvandlar de blodet/kropps västskor till socker arter så de inte fryser söder under vinterns kyla.

    mvh edward 😛

    som svar till: Temperatur #16403

    Jättetack för all info och bilder!
    /Stina

    som svar till: Flytta Getingbo #16402

    Problemet löst  😀
    Nu har jag och min granne försiktigt lagt tillbaks duken som den låg tidigare.
    Boet kan tydligen vara kvar som det är, det är bara lite trafik till o från boet.
    Men inte mer än att de går att sitta på balkongen,
    det gäller bara att inte röra eller rubba bordet
    för då väller det genast fram på några sekunder.
    Får ta bort det i höst efter frosten, eller kan man ta det tidigare?
    Vad händer i ett sådant bo den kalla åsrtiden?

    som svar till: Temperatur #16401

    Eftersom jag insett att utblandningsmomentet är ett kritiskt skede kommer jag att göra följande med vår honung, som nu står på 4,5 stycken 45 kg kärl.

    1) göra 4,5 satser ymp anpassade till den mängd honung som vi har på varje kärl
    2) blanda ut de färdiga ympsatserna i vars 5-10 kg honung
    3) tappa ner honung från 45-kg-kärlen i större kärl, typ 70 kg (nyinköp medan ympen mognar)
    4) röra i ympen samtidigt som jag tappar ner honungen
    5) låta stå en dag
    6) tappa upp på burkar och ställa svalt i kylskåp (nyinköp medan ympen mognar).  Vi har inget utrymme som är svalare än rumstemperatur, tyvärr, så vi investerar i ett par gamla kylksåp.

    Kommentera gärna min steg-för-steg-lista! Det är första gången vi gör detta så alla tips emottages tacksamt.

    Vilken är den optimala lagringstemperaturen i kylen?

    Nästa gång vi slungar kan jag ju ha ympen klar och bara röra ner efterhand som 45-kg-kärlen fylls, enligt samma steg som ovan, eller måste honungen rensa sig någon dag först?

    Nu ska jag gå ut och kolla om min basic-borrmaskin från Överskottsbolaget kan funka till det här. Jag fick en omrörare till en borrmaskin samtidigt som jag köpte slungan, ser ut som en jättedegkrok och har jag tur så passar den i chucken. Annars får det bli en manuell omrörning…

    /Stina

    Optimal temp = olika vem du frågar men när honungen skall sätta sig är 12-14 grader bra och jag har en kyl satt på 13 grader.
    Efter ett par veckor när honungen kristalliserat hamnar burkarna i en sval på 16-18 grader, har fungerat bra och jag har inga kvalitetsproblem med rimfrost eller skiktningar.

    3 matskedar till 1/2 L ymp för ca 28 kg (dubbla till 45) x antalet hinkar.

    Blanda ymparna. Häll i färskhonung så mycket som får plats och rör ympen lös igen.

    Häll ner allt i honungshinken på en gång och rör om. Att stå och småhälla tar bara kraft och energi och äter på armar och rygg. Resultatet blir inte bättre, du blir bara tröttare.

    Rör ut alla meleringar/färgskiftningar. Rör med måttlig hastighet eller växlande lågvarv/högvarv i flera minuter. Honungen blir ljusare.

    som svar till: Temperatur #16400

    Här hittade jag en gammal bild på mina första ymp-projekt 2009.

    Notera den gula tratten på blandaren! En liten kostnad men viktig.

    Här har jag en KRESS 1050W (slagborr men denna funktion avkopplad).

    2e52012101928609f.jpg

    Blandaren är en vanlig blandare för kakel/klinkers/fogmassa och fungerar bättre och är billigare än de som säljs i redskapsbutikerna med dubbla propellrar.

    0852012102205c66b.jpg

    Idag använder jag 300g och 500kg rörverk.

    som svar till: Temperatur #16399

    Burkar man enbart raps direkt blir den ofta stenhård. Man kan ympa på 28 kg hink och sedan förvara den tills man värmer på och rör om och tappar på burk. Har man stora rapsskördar kan man disponera tid & arbete på det sättet.

    En blandare typ denna, finns i olika versioner/pris och köpställen.
    http://www.clasohlson.com/se/Blandare-Cotech/Pr407995000

    Det finns många som har brännt upp elvispar, borrmaskiner etc som har varit för klena för jobbet.

    som svar till: Temperatur #16398

    Man måste ha en rätt rejäl borrmaskin annars är det lätt att dom blir för varma, själv köpte jag en ”billig” typ färgblandare på K-Rauta, fungerar alldeles utmärkt att röra honung med.
    Och som Olof skriver, har du mycket rapsnektar i honungen får man vara snabb att få den på burk.

    som svar till: Temperatur #16397

    Eftersom jag insett att utblandningsmomentet är ett kritiskt skede kommer jag att göra följande med vår honung, som nu står på 4,5 stycken 45 kg kärl.

    1) göra 4,5 satser ymp anpassade till den mängd honung som vi har på varje kärl
    2) blanda ut de färdiga ympsatserna i vars 5-10 kg honung
    3) tappa ner honung från 45-kg-kärlen i större kärl, typ 70 kg (nyinköp medan ympen mognar)
    4) röra i ympen samtidigt som jag tappar ner honungen
    5) låta stå en dag
    6) tappa upp på burkar och ställa svalt i kylskåp (nyinköp medan ympen mognar).  Vi har inget utrymme som är svalare än rumstemperatur, tyvärr, så vi investerar i ett par gamla kylksåp.

    Kommentera gärna min steg-för-steg-lista! Det är första gången vi gör detta så alla tips emottages tacksamt.

    Vilken är den optimala lagringstemperaturen i kylen?

    Nästa gång vi slungar kan jag ju ha ympen klar och bara röra ner efterhand som 45-kg-kärlen fylls, enligt samma steg som ovan, eller måste honungen rensa sig någon dag först?

    Nu ska jag gå ut och kolla om min basic-borrmaskin från Överskottsbolaget kan funka till det här. Jag fick en omrörare till en borrmaskin samtidigt som jag köpte slungan, ser ut som en jättedegkrok och har jag tur så passar den i chucken. Annars får det bli en manuell omrörning…

    /Stina

    som svar till: Temperatur #16396

    Ympade min honung för första gången i år och den står nu i garaget (det kallaste stället jag har där jag har möjlighet att förvara 200 burkar) och allt ser bara bra ut. Väldigt skönt att slippa allt rörande i flera veckor kommer ympa varje gång i fortsättningen ;D

    som svar till: Temperatur #16395

    Tack för snabba och utförliga svar! Nu ska det ympas honung.
    😀 /Stina

    som svar till: Temperatur #16394

    Ett par tillägg är med ympsats upp till ett par kg fungerar elvisp med degkrokar bra. Borrmaskinen är starkare och går fortare och säkert effektivare på att skapa ympen.

    Om man har rapshonung kan man inte vänta att tappa den från att man rört ut ympen, redan nästa morgon är den svår att få ur tappkärlet. Råkade ut för det när mina burkar tog slut på kvällen och jag inte kunde få tag i nya förrän på morgonen (såklart kan man vänta att tappa om man inte direkttappar utan värmer innan tapp). Och rapsen sätter sig redan till nästa dag i burk.

Visar 15 inlägg - 3,976 till 3,990 (av 4,801 totalt)