Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHej alla som undrar över kvalitetspärm honungsproduktion . Nu är det ju så att vi har alldeles utmärkt beskrivning från Livsmedelsverket, en vägledning med regler som är som vi måste följa, Branschreglerna däremot är frivilliga men kan vara ett stöd. Så låt oss utgå ifrån regler som gäller obligatoriskt och använda orginaldokument mycket mera än vad som hittintills gjorts. Jag hoppas att den nya styrelsen som jag för övrigt gratulerar till sitt jobb mycket mera arbetar med orginaldokument i allt ,än att hitta på egna varianter, jag tänker närmast på all denna kontroll av honungskommitter som SBR har skapat som ändras hit och dit, som inte har ett dugg med livsmedelsverkets krav att göra. Dit hör även alla gamla krav av biodlarkollegers kontroll innan man får köpa etiketter. Allt detta är gamla påhitt och inget som gynnar den enskildes följsamhet som individuellt ansvarig. Vi fick nya livsmedelsregler 2006 det är dessa som gäller inga sk. hemmapappaer från SBR. Låt oss gärna titta närmare på detta.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag kollar med Anders som vet bäst vad som finns (eller ngn annan i kvalitetskommittéen). Anders sitter ju på Gotland bortom allt vad internet heter och läser och svarar inte här av det skälet…..
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag kollar med Anders som vet bäst vad som finns (eller ngn annan i kvalitetskommittéen). Anders sitter ju på Gotland bortom allt vad internet heter och läser och svarar inte här av det skälet…..
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet är grunddokumenten som blivit
”2010-12-12 Säker Honung slutversion .pdf”
som man fortfarande inte kan länka till.
En seriös kvalitetspärm omfattar mycket mera än honungshanteringen.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareGamla Forumetanvändare
ForumledareDokument Säker Honung
Biodlarnas nationella branschriktlinjer för hantering av honung
Anders Lignell SBR
Calle Regnell BFGamla Forumetanvändare
ForumledareSå som biodlingen i ser ut i Sverige skulle man kunna påstå att de drabbade skulle kunna vara SBR medlemmar om detta är definitionen på samma kategori som dabbas (3-4 kupor).
Borde inte vara så att de sbr anslutna biodlare har tillgång till aktuell uppdaterad information och därigenom kunna ligga i fram kant med varoa bekämpning?
mvh edward 😛
Organiska syror håller bara nere populationer varroa, så här kan vi hålla på i 100 år till utan att det händer något.
Vi borde haft något som var effektivare men ändå inte farligt för konsumenter av honung, pollen och för bin och biodlaren.Gamla Forumetanvändare
ForumledareProgrammet hade sin grund i det industriella jordbruket. Det handlade mycket om pesticider, Neonikotinoider och additiv effekt från olika bekämpningsmedel.
Små doser av kemiska bekämpningsmedel som man ansåg bina kunde klara av visade sig få en additiv effekt från olika bekämpningsmedel så att dosen blev skadlig och bina dog.
Detta kunde påvisas repeterbart i laboratiorieförsök och det var detta som fällde Bayer att betala skadestånd och dra in ett antal bekämningsmedel för utsäde.
Dessa bekämpningsmedel sprutas inte på grödorna som förr i tiden och man trodde då att det inte skulle skada bin. Men hela växten blir kontaminerad i dagg och nektar från växten.Mera att läsa här.
http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/25/1/?item=art_art-s1/342Gamla Forumetanvändare
ForumledareSå som biodlingen i ser ut i Sverige skulle man kunna påstå att de drabbade skulle kunna vara SBR medlemmar om detta är definitionen på samma kategori som dabbas (3-4 kupor).
Borde inte vara så att de sbr anslutna biodlare har tillgång till aktuell uppdaterad information och därigenom kunna ligga i fram kant med varoa bekämpning?
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEn tydlig reflektion av programmet är att överallt där Varroa/sjukdomar pga Varroa etc förekommer så drabbar det nästan alla. Men det är då de minsta och de mellanstora biodlarna som ger upp.
I Frankrike och delar av USA är det de med 3-4 husbehovskupor som drabbats värst och det är denna grupp som minskat signifikant mest.
Så som biodlingen i ser ut i Sverige skulle man kunna påstå att de drabbade skulle kunna vara SBR medlemmar om detta är definitionen på samma kategori som drabbats (3-4 kupor).
Vi måste göra mera för att bekämpa Varroa. Att hoppas på ett Varroa tolerant bi nu är att hoppas för mycket. Vi är så fixerade vid ett sätt att bekämpa Varroa, det borde finnas flera möjligheter och effektivare bekämpning.Gamla Forumetanvändare
ForumledareHittade den här sidan.
http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/961/1/Gamla Forumetanvändare
ForumledareHade inte SBR ekonomimallar, universal affärsplaner etc att ladda ned?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEtt enkelt svar på prisfrågor från andra trådar. Om vi lyckats få lite rabatt när vi handlat betydligt mer än vanligt så finns det skäl för att det skall vara personligt.
Den eventuella rabatten kan bli utslagen på en enda produkt och det blir inte rättvist för leverantören att sprida sådan prisinformation även om det handlar om en mindre summa.Gamla Forumetanvändare
ForumledareVad kostade den? Vad tjänar du? Vilket parti röstar du på? 😀 Vi kan gärna prata om annat men detta är oftast absolut tabu!
Fast det är helt OK att fråga vad jobbar du med för att få svar på detta och placera folk i en fack ::)
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack Hanne! Efter 10 år i Sverige det är kanske dags att lära mig inte fråga för mycket!
Det är tvärt om i mitt land.
Monica -
FörfattareInlägg