Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSkit i alltihop, skär loss vax med honung i och kasta ner i stor plasttunna med jäst och vatten, och låt jästen jobba. Så gjorde man ju förr för att inte få ”spillrester” bland vaxet.
Mindre jobb, en helt annan smak ;D
Gamla Forumetanvändare
ForumledareGrattis och välkommen som biodlare!
Hade jag varit nybörjare med endast en kupa hade jag inte delat ett samhälle i 5 delar, i alla fall inte på våren. Så små avläggare blir lätt känsliga för väder och vind. Minsta köldknäpp eller ”hack i sommaren” och avläggarna riskerar att svälta eller frysa. Skulle man ha otur med vädret när drottningen ska para sig och man mister henne/blir oparad får man snålt med ägg/larv-ramar att hänga in i viselösa samhällen, eftersom drottningen i avläggaren behöver sitt yngel.
Jag har delat samhällen i två delar på våren, och de som gått knas har man kunnat rädda genom att hänga in en ram med larver så att avläggaren kan dra upp en ny drottning. När sommaren sedan kommer igång kan man visst dela fler gånger om avläggaren är stark, men jag tycker det är bra att ha något att falla tillbaka på när det går galet.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDå kan du i ditt fall göra en s.k. ”idioten”. Det går ut på att du delar mesta möjligt, om du har tillgång till äggläggande drottningar. Av ett starkt samhälle kan du få fem samhällen (fyra avläggare) genom ”idiot”-delning. Gör du två avläggare får du dem givetvis starkare från början.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareFärdigslungat, kan sälja slungan nu,
Gamla Forumetanvändare
Forumledaretack för svaren…. Jag provade ha i ugn med pip-termostat på 35 grader. Tyvärr blir även vaxet mjukare… Det gick inte att slunga. Nydragen fingul vaxkaka som inte är stabil nog.
Nej det jag efterlyser är erfarenhet med fruktpressen som säljs. Nu MÅSTE jag bara prova men ser att det är kladd!!! Jag måste jobba i små portioner, jobba långsamt så tjockhonungen hinner att rinna. Fick låna fruktpressen men nej !!! En behändig potatispress är snabbare, dock svårare att pillra upp vaxet. 2/3 av min honung är karamellgoood bladhonung.Gamla Forumetanvändare
ForumledareHar du provat värmeskåp? Alltså inte torkskåp ifrån dagis utan en kontrollerat uppvärmning av ramarna till max 35ºc. Kan göras med ett gammalt kylskåp, en 15w lampa och en termostat, går förstås som allt annat att göra mer avancerat om man är händig med sånt.
Viktigt dock att det inte blir varmare då man riskerar förstöra de fina egenskaperna i honungen.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack för era svar! Detta forum är guld värt för en nybörjare som jag. Jag förstår att bina beter sig precis som de ska och låter dem vara i fred.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet är en av flera fördelar med trågkupan att bina slipper hänga utanför när det blir för trångt. I regel är det gamla slitna bin som sätter sig i tomrummet bakom ramarna. De vill inte vara i vägen i det hetsiga jobb som pågår i kupan. När det lugnat ner sig med foderjobbet och blir kallare kryper de in igen.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet beror på temperatur och på mängden yngel. I våras ville de vara nära ynglet och värma det. På uppstaplingskupor där de inte kan göra som i dina kupor, så hänger de istället i stora klasar framför/utanför flustret nu…
Du kan väl såga till en enkel OSB-skiva och passa in bakom den bakersta ramen om du vill täta till?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEn av mina bekanta kunde inte slunga ut den tixotropa ljunghonungen och skar i stället vaxkakorna i lämpliga bitar och pressade ut dem i en potatispress. Ett jäkla pyssel men det gick till slut.
Gamla Forumetanvändare
Forumledarehar påbörjat invintringen nu i lördags, blev på en låda. så får se hur det blir… 😉 😉 spännande det här..
En hink bifor.mycket velande och mycket tänkande..
Gamla Forumetanvändare
ForumledareVilken tur att du inte slog ihop samhällena.. ;D
Gamla Forumetanvändare
ForumledarePrecis Thomas! Skattlådan var full med yngel…
Gamla Forumetanvändare
ForumledareFel sida om ett spg?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareOk, då har mysteriet fått sin upplösning! Verkligen rafflande spänning i bigården…
Är det någon som kan gissa var hon var? -
FörfattareInlägg