Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1,546 till 1,560 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Tips om Biodlings program på TV #18837

    PUFF  😀 ikväll

    TV4 Sverigequizen 21:00 – 22:00 Onsdag, 17 december 2014

    Ingvar och Björn besöker en biodling där de får hämta honung ur kupan

    som svar till: Tips om Biodlings program på TV #18836

    Mer TV för oss biodlare som saknar våra tjejer
    TV4 Sverigequizen 21:00 – 22:00 Onsdag, 17 december 2014
    Ingvar och Björn besöker en biodling där de får hämta honung ur kupan.
    Ingvar och Björn har kommit till Halland där de vikarierar på räddningstjänsten. Ingvar möter SM-mästaren i ordvitseri och de besöker repetitionerna av Brännvin i kikarn på Valarnas friluftsteater. De spelar minigolf i Steninge och besöker en biodling där de får hämta honung ur kupan. Även 21/12.
    Programledare: Ingvar Oldsberg, Björn Hellberg.

    Hej,

    Jag försöker att hitta nya honungs produkter. Hoppas att andra biodlare vill prova och utveckla mina idéer.

    Frank Beal
    Mölnlycke Biodlare

    Kola av 50/50 kristalliserad honung och nötsmör.

    Jag mätte ut den mängd honung jag behövde, sparade en matsked hård kriatalliserad honung och värmde upp resten av den uppmätta mängden så att den blev mjuk, men hade kristaller kvar. Jag blandade den varma honungen med nötsmöret, och rörde sedan in den sparade hårda kristalliserade honungen. Kolan sätts i kolaformer ock får stå svalt tills den stelnar.

    ………
    Man får en relativt näringsrik kola.
    Honungens näring plus:
    Protein:
    Jordnötssmör – 31g per 100g smör
    Hasselnötssmör – 16,5g/100g
    Cashewnötssmor – 21,1g/100g
    Sesamsmör (tahini) – 24g/100g ( Pumpakärna halvah – min favorit)

    40 – 60g fet per 100g, mest omättade,

    som svar till: Lösningsmedel för vax och propolis #18834

    Vax smälter du enklast från tex spärrgaller i solvaxsmältaren. Lägg i på kvällen, plocka ur nästa kväll – superenkelt och smidigt!

    som svar till: Äggkläcknings maskiner #18833

    Hur skulle ni speca/designa en kläckmaskin?
    1. Storlek
    2. Temperatur, med noggrannhet
    3. Användarvänlighet, luckor lyse mm.
    4. Övriga funktioner?

    Har byggt/programmerat elektronik för temperaturreglering och tänkte bygga ihop en gedigen låda då priserna i handeln på ca 10000 i mitt tycke är tokhöga.
    Finns det intresse att köpa om jag bygger flera och hur mycket är du isåfall redo att betala?

    Om du byggt temperaturregleringar så kanske du vet var snäva termostater eller byggen finns att köpa. Tänker bygga värme till små reservsamhällen. Men det krävs bättre än rumstermostater
    som reagerar för långsamt åt båda hållen, blir för varmt eller för kallt.

    som svar till: Lösningsmedel för vax och propolis #18832

    Om du kan få tag på eter så har du bra lösningsmedel.

    som svar till: Ympning i kylskåp #18831

    Dock är den väldigt hård i sin konsistens, min logiska hjärna kopplar ihop det med realtivt låg vattenhalt.
    Hur gör man om man skulle vilja ha honung som inte är fullt så fast ?
    Är det avhängt vilken nektar som samlats in eller kan man påverka den i kristalliseringen ?

    Jag hade rapshonung som var stenhård, och den blandade jag med sensommarhonung med högre vattenhalt, vilket gav en mjukare konsistens. Dock inte lika god som ren rapshonung, men det är ju en smaksak.. 😉

    som svar till: Ympning i kylskåp #18830

    Tänkte återkoppla. Jag vispade något extra dygn sen ringde jag och pratade med ett par odlare i föreningen och de tyckte att det var dags att hälla i. Sagt och gjort, tappat å klart. 3 veckor senare hade honungen kristalliserat fint, besiktningen visade vattenhalt 15,9% och honungen smakar fint. Honungen blev godkänd och jag har beställt mina första SBR-etiketter. Stor dag för färsk biodlare.

    Dock är den väldigt hård i sin konsistens, min logiska hjärna kopplar ihop det med realtivt låg vattenhalt.
    Hur gör man om man skulle vilja ha honung som inte är fullt så fast ?
    Är det avhängt vilken nektar som samlats in eller kan man påverka den i kristalliseringen ?

    som svar till: Återanvända brukar #18829

    Jag tycker att det är slöseri att slänga glas,man ska diskar i alla fall , glasflisor kan fina i nya burkar .Jag diskar alltid alla glas nya och begagnad och jag tar tillbaka endast av bekanta .Man kan diskutera vad är det bättre för miljö.

    som svar till: Vaxmott #18828

    Jag lägger lådor och ramar i stor svart soppssak och läger tidning papper på lådor och sprutar ättika på det går ganska bra hoppas att det hjälpe dej. hälsningar lorena

    som svar till: Hur få bort kittvax? #18827

    jag brukar skrapa, det ”brukar” inte vara några problem, Annars låter du det vara, det är inte bara skräp utan fyller en funktion i samhället, är inget dåligt att ha det om man tänker på binas hälsa. finns vissa studier som visar att det fyller en väldigt  viktig funktion för binas imunförsvar, nu kanske inte gammalt gör det men det är ändå tänkvärt

    som svar till: Val av drottning #18826

    finns risk för att ungdrottningen inte han att para sig ordentligt, beror lite på vilket väder det var, spara den gamla om hon inte är fruktansvärt gammal.

    som svar till: Återanvända brukar #18825

    Det har hänt att det funnits glasflisor i burkar. Det är skäl nog att hantera burkarna med öppningen nedåt ända fram till tappning. Sedan kan det mycket väl hända att plasten har någon skada.

    som svar till: Återanvända brukar #18824

    Nya burkar skall inte diskas eller sköljas. Se till att förvara dom på rätt sätt, dvs dammfritt och med mynningen nedåt.

    Räcker det inte att man behåller dem i plasten som de levererats i? Då kvittar det väl vilket håll de står på?

    som svar till: Återanvända brukar #18823

    En liten undran? Desinficerar ni inte era nya burkar innan tappning? Kokande vatten? I det sammanhanget tycker jag att besväret att diska ett antal returburkar är litet. För miljön är det ett lyft att slippa smälta om glaset en gång till. ”Silla- och gurkburkarna” åker naturligtvis i återvinningen liksom alla gamla lock.

    Naturligtvis inte! Nya burkar från fabrik ÄR helt rena och livsmedelsgodkända. Kom bara ihåg att förvara dem stående med öppningen nedåt!

    Hur ser du skillnad på sillburkar och andra?? Det märks först då du tappat honung i dem och börjar konsumera denna om det varit ättika el. dyl. i dem…

Visar 15 inlägg - 1,546 till 1,560 (av 4,801 totalt)