Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet är inte sockerarterna enbart som avgör att mjölksyrabakterierna mår bra av honung. Det finns annat i honungen, enzymer av olika slag och andra proteiner i små mängder från pollen. En viss mängd honung behövs i vinterfodret. Frågan är hur mycket. Om man läser regelverket noga verkar det vara så att intentionen är att bina ska övervintra på honung, men att då det finns risk att det inte finns tillräckligt med honung i kupan kan man komplettera med socker, ekologiskt då. Hur mycket honung kan leva på över vintern, beror på hur lång vintern är och hur mycket yngel bina gör på vintern. Om bina ynglar mycket lite på vintern kan de ha nästan bara ljunghonung i kupan och inte få utsot på våren. Börjar de yngla ordentligt först i mars går det bra. Det är yngelmängden som avgör hur mycket foder de äter. Det vet jag av erfarenhet. I en gammal bitidning finns en kommentar om att ljungen gav dåligt ett år så att bina inte kunde samla så mycket vinterfoder.
Regelverket har en definition på vad som är ekologisk honungsproduktion, bra eller dåligt finns det olika åsikter om. I vilket fall innebär det att honungen därifrån är mer ”naturlig” och bina mer ”naturligt” hållna än i konventionell biodling. Blomstertillgången för bina skall vara mer än 50 % ekologisk, dvs de andra 50 %:en får innehålla tillgång till sprutade rapsfält t ex.
Gamla Forumetanvändare
Forumledare@ Olof
Sannolikt inte så stort avelsvärde i det samhället, men du har skaffat dig erfarenhet!
Uppenbarligen behöver du bekämpa varroan lite mindre effektivt bland de samhällen du hoppas finna något som har lite bättre VSH-index att odla från.
Kanske vill man placera sådana eventuella avelssamhällen i en egen bigård några km från andra bin. Samhällen som producerar bra och är snälla. Kanske man t o m har något eller några samhällen man av någon anledning tror eller hoppas är litet mer varroaresistenta än andra. Som t ex några samhällen som stått ett antal år på 2-3 lådor som ingen skött efter det att biodlaren dött. Det hände inte så långt härifrån. Änkan skänkte dem till en biodlare. Det var inte mycket varroa i dem. Måste ta reda på om de finns kvar…Gamla Forumetanvändare
ForumledareHär är biet efter en GODkänd varroa behandling genom att biodlaren äter upp alla kvalster. ???
Om ni undrar hur varroa kvalster smakar så kan jag berätta att de påminder mycket om marsipan 😀
mvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNär man inte använder ramar med bigång på sidorna, så går inte den varma luften runt i hela kupan och möter 4 kalla ytterväggar där det bildas kondens. när bina bygger fast mot väggen blir varje vaxkaka en avdelningslucka, då värmer dom inte upp hela lådan utan bara där dom sitter. Och då går det åt betydligt mindre med vinterfoder. Detta gäller warre kupor/ TBH allt där man låter bina bygga mot vägg. Frågan är vad som händer på sommaren med varroan om bina håller högre temp, såg något på yrkesbiodlar sidan ”Allmänt om biodling” sidan 5 artikel ”+1½ grad långlivade bin” varroan klarar inte samma temp som bina, tror det skiljer ett par grader, har för mig att det var någon som ställde en huv över samhällena och värmde bort varroan.
Johan Ingjald2013-12-04 kl. 18:49 som svar till: Honungs baserade produkter + andra som har ingredienser från bikupan #17811Gamla Forumetanvändare
ForumledareEn till som vill göra sitt produkt mer atraktiv genom att ha i honung 😀
Hernö Blackcurrant
Vi har tagit fram en alldeles underbar ångermanländsk produkt. Genom att korttidslagra Hernö Gin tillsammans med svarta vinbär har vi skapat något väldigt spännande. Efter lagringen har honung från bränneriets granne, MittBi, tillsatts. Hernö Blackcurrant kombinerar ginets fräschhet med de svarta vinbärens syrlighet och honungens sötma.Gamla Forumetanvändare
ForumledareMan gör inte så stort ingrepp i binas naturliga liv, släpper inte ut kupluften, med dess mikroliv som ingår i deras immunförsvar.
Kan du utveckla lite mer om detta mikroliv som pågår i kup luften och som ingår i immunförsvaret.
mvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTIll vintern går det åt ca 20% mindre foder. Skötseln tar betydligt mycket mindre tid i anspråk. Man gör inte så stort ingrepp i binas naturliga liv, släpper inte ut kupluften, med dess mikroliv som ingår i deras immunförsvar. De kan bygga den cellstorlek de själva behöver och gör det också. Totalt sett vinner man alltså.
20% mindre foder??? Du måste mena 20% mera foder? Utveckla gärna!
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet finns en hemsida om warre´metoden på http://www.warre-kupor.se och en utförlig handbok översatt till svenska: ”Naturlig Biodling med Warre Kupan” av David Heaf
Tidningen Åter har en lång artikel om metoden i nummer 4 (2013)Med eget vax slipper man smittor och kemikalierester, hantering av mellanväggar och förvaring. Kupan är enkel och billig att göra själv. Vill man ha mer honung sätter man upp en kupa till. TIll vintern går det åt ca 20% mindre foder. Skötseln tar betydligt mycket mindre tid i anspråk. Man gör inte så stort ingrepp i binas naturliga liv, släpper inte ut kupluften, med dess mikroliv som ingår i deras immunförsvar. De kan bygga den cellstorlek de själva behöver och gör det också. Totalt sett vinner man alltså.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareFast det kan komma någon som är på detta forum som vill också veta svar på detta, eller några fler som har andra alternativa lösningar. 😉
mvh Edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSe svar på det andra forumet där du ställt samma fråga…
Gamla Forumetanvändare
ForumledareGamla Forumetanvändare
ForumledareSuck!!
Jag har använt kaktång i över 10 år och det fungerar ypperligt för mig, kan inte vara utan, men jag dömer inte dem som inte använder detta ”krimskrams”.
Det vore bättre att det diskuterades olika kvaliteér på redskapen istället.slut i debatten då vi avvikit från ämnet.
Peder
2013-11-16 kl. 16:55 som svar till: 20,000kr för en kassa register måste man köpa för att sälja honung efter nyår? #17803Gamla Forumetanvändare
ForumledareIzettle kommer med godkänt kassaregister 2014
Läs här
http://www.izettle.com/se/kassaregister2013-11-15 kl. 08:20 som svar till: 20,000kr för en kassa register måste man köpa för att sälja honung efter nyår? #17802Gamla Forumetanvändare
Forumledarecitat från Khakhar
Och iZettle är inget kassaregister.
”Kom ihåg att iZettle är en kortterminal, inte ett kassaregister, och att kvitton från iZettle är kvitton på transaktionen, inte kvitto på köp. Det betyder att de företag som enligt Kassaregisterlagen behöver ett kassaregister inte enbart kan använda sig av iZettle.” http://help.izettle.com/customer/sv/portal/articles/1084760-kvitton-skrivareMan behöver inte kvittoskrivare om man använder mailfunktionen till kvitto, eller?
/lasse2013-11-15 kl. 08:15 som svar till: 20,000kr för en kassa register måste man köpa för att sälja honung efter nyår? #17801Gamla Forumetanvändare
ForumledareHär finns en länk
http://www.affarsit.se/sv/artiklar/kvittoskrivare/izettleskrivare/index.htmlläs även denna länk http://www.izettle.com/
Om gällande regler avseende kontantomsättning kvarstår så kommer biodlare att klara sig även i fortsättningen då all fakturerad omsättning kommer utanför kassaregistret.
/lasse
-
FörfattareInlägg