Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 2,566 till 2,580 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Är ekologisk biodling ekologisk (längre)? #17815

    Det är inte sockerarterna enbart som avgör att mjölksyrabakterierna mår bra av honung. Det finns annat i honungen, enzymer av olika slag och andra proteiner i små mängder från pollen. En viss mängd honung behövs i vinterfodret. Frågan är hur mycket. Om man läser regelverket noga verkar det vara så att intentionen är att bina ska övervintra på honung, men att då det finns risk att det inte finns tillräckligt med honung i kupan kan man komplettera med socker, ekologiskt då. Hur mycket honung kan leva på över vintern, beror på hur lång vintern är och hur mycket yngel bina gör på vintern. Om bina ynglar mycket lite på vintern kan de ha nästan bara ljunghonung i kupan och inte få utsot på våren. Börjar de yngla ordentligt först i mars går det bra. Det är yngelmängden som avgör hur mycket foder de äter. Det vet jag av erfarenhet. I en gammal bitidning finns en kommentar om att ljungen gav dåligt ett år så att bina inte kunde samla så mycket vinterfoder.

    Regelverket har en definition på vad som är ekologisk honungsproduktion, bra eller dåligt finns det olika åsikter om. I vilket fall innebär det att honungen därifrån är mer ”naturlig” och bina mer ”naturligt” hållna än i konventionell biodling. Blomstertillgången för bina skall vara mer än 50 % ekologisk, dvs de andra 50 %:en får innehålla tillgång till sprutade rapsfält t ex.

    som svar till: Varroaresistensavel #17814

    @ Olof
    Sannolikt inte så stort avelsvärde i det samhället, men du har skaffat dig erfarenhet!
    Uppenbarligen behöver du bekämpa varroan lite mindre effektivt  bland de samhällen du hoppas finna något som har lite bättre VSH-index  att odla från.
    Kanske vill man placera sådana eventuella avelssamhällen i en egen bigård några km från andra bin. Samhällen som producerar bra och är snälla. Kanske man t o m har något eller några samhällen man av någon anledning tror eller hoppas är litet mer varroaresistenta än andra. Som t ex några samhällen som stått ett antal år på 2-3 lådor som ingen skött efter det att biodlaren dött. Det hände inte så långt härifrån. Änkan skänkte dem till en biodlare. Det var inte mycket varroa i dem. Måste ta reda på om de finns kvar…

    som svar till: 100% efektiv varroa behandling! #17813

    Här är biet efter en GODkänd varroa behandling genom att biodlaren äter upp alla kvalster.  ???

    Om ni undrar hur varroa kvalster smakar så kan jag berätta att de påminder mycket om marsipan  😀

    mvh Edward  😛

    som svar till: Warre hive #17812

    När man inte använder ramar med bigång på sidorna, så går inte den varma luften runt i hela kupan och möter 4 kalla ytterväggar där det bildas kondens. när bina bygger fast mot väggen blir varje vaxkaka en avdelningslucka, då värmer dom inte upp hela lådan utan bara där dom sitter. Och då går det åt betydligt mindre med vinterfoder. Detta gäller warre kupor/ TBH allt där man låter bina bygga mot vägg. Frågan är vad som händer på sommaren med varroan om bina håller högre temp, såg något på yrkesbiodlar sidan ”Allmänt om biodling” sidan 5 artikel ”+1½ grad långlivade bin” varroan klarar inte samma temp som bina, tror det skiljer ett par grader, har för mig att det var någon som ställde en huv över samhällena och värmde bort varroan.
    Johan Ingjald

    En till som vill göra sitt produkt mer atraktiv genom att ha i honung  😀

    Hernö Blackcurrant
    Vi har tagit fram en alldeles underbar ångermanländsk produkt. Genom att korttidslagra Hernö Gin tillsammans med svarta vinbär har vi skapat något väldigt spännande. Efter lagringen har honung från bränneriets granne, MittBi, tillsatts. Hernö Blackcurrant kombinerar ginets fräschhet med de svarta vinbärens syrlighet och honungens sötma.

    http://herno.se/herno/herno-blackcurrant.html

    http://www.youtube.com/watch?v=vUoP0YI3Fzg

    som svar till: Warre hive #17810

    Man gör inte så stort ingrepp i binas naturliga liv, släpper inte ut kupluften, med dess mikroliv som ingår i deras immunförsvar.

    Kan du utveckla lite mer om detta mikroliv som pågår i kup luften och som ingår i immunförsvaret.

    mvh Edward  😛

    som svar till: Warre hive #17809

    TIll vintern går det åt ca 20% mindre foder. Skötseln tar betydligt mycket mindre tid i anspråk. Man gör inte så stort ingrepp i binas naturliga liv, släpper inte ut kupluften, med dess mikroliv som ingår i deras immunförsvar. De kan bygga den cellstorlek de själva behöver och gör det också. Totalt sett vinner man alltså.

    20% mindre foder??? Du måste mena 20% mera foder? Utveckla gärna!

    som svar till: Warre hive #17808

    Det finns en hemsida om warre´metoden på http://www.warre-kupor.se och en utförlig handbok översatt till svenska: ”Naturlig Biodling med Warre Kupan” av David Heaf
    Tidningen Åter har en lång artikel om metoden i nummer 4 (2013)

    Med eget vax slipper man smittor och kemikalierester, hantering av mellanväggar och förvaring. Kupan är enkel och billig att göra själv. Vill man ha mer honung sätter man upp en kupa till. TIll vintern går det åt ca 20% mindre foder. Skötseln tar betydligt mycket mindre tid i anspråk. Man gör inte så stort ingrepp i binas naturliga liv, släpper inte ut kupluften, med dess mikroliv som ingår i deras immunförsvar. De kan bygga den cellstorlek de själva behöver och gör det också. Totalt sett vinner man alltså.

    som svar till: Reservdelar till försvarets ångpanna #17807

    Fast det kan komma någon som är på detta forum som vill också veta svar på detta, eller några fler som har andra alternativa lösningar.  😉

    mvh Edward  😛

    som svar till: Reservdelar till försvarets ångpanna #17806

    Se svar på det andra forumet där du ställt samma fråga…

    som svar till: 4 Ramars CMF slunga ! #17805

    hej!

    Är slungan kvar?

    thomas.moberg@sogeti.se

    som svar till: Rinnande honung från ramarna #17804

    Suck!!
    Jag har använt kaktång i över 10 år och det fungerar ypperligt för mig, kan inte vara utan, men jag dömer inte dem som inte använder detta ”krimskrams”.
    Det vore bättre att det diskuterades olika kvaliteér på redskapen istället.

    slut i debatten då vi avvikit från ämnet.

    Peder

    Izettle kommer med godkänt kassaregister 2014
    Läs här
    http://www.izettle.com/se/kassaregister

    citat från Khakhar
      Och iZettle är inget kassaregister.
    ”Kom ihåg att iZettle är en kortterminal, inte ett kassaregister, och att kvitton från iZettle är kvitton på transaktionen, inte kvitto på köp. Det betyder att de företag som enligt Kassaregisterlagen behöver ett kassaregister inte enbart kan använda sig av iZettle.” http://help.izettle.com/customer/sv/portal/articles/1084760-kvitton-skrivare

    Man behöver inte kvittoskrivare om man använder mailfunktionen till kvitto, eller?
      /lasse

    Här finns en länk
      http://www.affarsit.se/sv/artiklar/kvittoskrivare/izettleskrivare/index.html

    läs även denna länk  http://www.izettle.com/

    Om gällande regler avseende kontantomsättning kvarstår så kommer biodlare att klara sig även i fortsättningen då all fakturerad omsättning kommer utanför kassaregistret.

        /lasse

Visar 15 inlägg - 2,566 till 2,580 (av 4,801 totalt)