Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 3,361 till 3,375 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Dela vax? #17020

    Tackar för bra info!
    Har smällt i mjölkförpackningar och har fått orent vax i botten på detta block som jag skulle vilja ta bort så man kan sälja det som rent vax.
    Ska man kanske ha mer vatten i när man smällter?

    Grattis! Värst vad du är prylgalen …  ;D
    Du kommer att käna in den redan nästa sommar. Koppla den till ett större kärl och kör kontinuerligt och man sparar massor av tid.

    😀 jultomten finns och kom ovanligt tidigt i år  😀

    Det blev en Dana api Matic 1000 http://www.lpsbiodling.se/sv/artiklar/dana-api-matic-1000.html

    ska återkomma efter arbete i tomtens verkstad  ;D

    mvh edward  😛

    som svar till: Dela vax? #17017

    Du kan läsa om desinficering av vax i andra trådar här mha Swienty's vaxsmältare som klarar att värma upp vaxet till ca 130 grader C, då med termo olja.

    http://www.biodlarna.com/forum/index.php?PHPSESSID=d0caf0f1a78e27e5dc56f2eddc8a552c&topic=254.0

    Då tar man död på Nosema och AY/EY sporer.

    Rent från partiklar får man om man silar vaxet genom olika dukar och låter det rinna ner i ett vattenbad. Då blir vaxet oftast gult och fint men inte fritt från sporer.

    När jag tappar vax till block så tappar jag i Bifor hinkar med ca 2 cm vatten i bottnen och fyller på ca 10-15 cm och låter de bli vaxblock.

    När jag sedan skall smälta vaxet för att rolla t ex plastramar hugger jag sönder de kalla blocken med yxa.

    I en framtid skall jag försöka gjuta mindre vaxblock om 1 kg men brytbara i 4:a delar som går att vakuum förpacka i plast för förvaring/försäljning med någon ingjuten trevlig logotype.

    Länk till inspiration.
    http://www.google.com/search?q=beeswax&hl=sv&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PieiUN35NqeM4gSRnoDIBQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=2025&bih=1155

    som svar till: Statistik och verklighet #17016

    Jag producerade 5.8 ton på allt. Det finns både produktionssamhällen och avläggare. Har också en bigård som jag inte skattat alls, det regnade så förbannat under flera veckors tid att det inte blev av. Den bigården brukar ge ca 750 kg.
    Trots den dåliga sommaren har jag klarat mig hyfsat. Vädret i år har bidragit till ca 30% lägre skörd än förra året. Nu börjar resan att plocka in lite slantar för alla täcka kostnaderna för maskinerna och allt annat.

    som svar till: Statistik och verklighet #17015

    Jag vill bara att man fyller i sin årsrapport på ett sätt som speglar informationen i den statistik både du själv och andra kan dra nytta utav.

    Rapporten frågar efter antal döda samhällen och vilken trolig orsak. Antalet invintrade samhällen, antalet avläggare och antalet köpta/sålda avläggare/samhällen under sässongen.

    Det är varje biodlares skyldighet att fylla i rapporten efter bästa förmåga utan egna beräkningar eller andra siffror som inte speglar verksamheten.

    Sammanställningen görs sedan utifrån materialet. Lämnas osanna uppgifter blir statistiken därefter.

    Ditt resonemang visar att du tycker medelskörden som visas i årsrapporterna blir för hög. Detta bevisar i sin tur att din egen skörd är lägre än statistikens visade medelskörd.

    som svar till: Statistik och verklighet #17014

    Gott, då hoppas jag att du lämnat en korrekt årsrapport för statistikens skull.

    som svar till: Statistik och verklighet #17013

    Det var inget lokalt utan något som Preben skickade ut utöver ordinarie rapporter och enkäter.

    som svar till: Statistik och verklighet #17012

    Ytterst olyckligt om lokalföreningar eller distrikt ”uppfinner” egna formulär. Den som är medlem i SBR skall naturligtvis bara rapportera på det fastslagna dokumentet.

    som svar till: Fryst honung #17011

    Det händer i princip ingenting i den frusna honungen. Det kan dock vara så att det funnits lite kristalliserad honung i kakorna du slungade. Då är honungen redan ympad. I frysen sker kristalliseringen mycket, mycket långsamt. När du tinar upp den så är processen i gång igen. Tänk på att inte marknadsföra fryst honung som nyslungad, för det är den verkligen inte. Sälj den som flytande, om den nu är det.

    som svar till: Bildtråd Biodling #17010

    Ännu ett Brittiskt lyxhotel, första natten kliade något! Men skall man besöka brittisk biodling blir det på bystan.

    som svar till: Statistik och verklighet #17009

    Jag fick hem ett annat formulär att fylla i som var väldigt detaljerat. Det kanske inte heter samma sak. Poängen är ändå att man fyller i den korrekt för att den skall vara användbar.

    som svar till: Statistik och verklighet #17008

    Årsrapporten frågar inte efter orsak till vinterdödlighet. Inte heller efter köpta eller sålda avläggare. http://biodlarna.se/website1/1.0.1.0/893/%C3%85rsrapport%20%C3%B6ver%20min%20biodling%202012.pdf

    som svar till: Statistik och verklighet #17007

    Jag vill bara att man fyller i sin årsrapport på ett sätt som speglar informationen i den statistik både du själv och andra kan dra nytta utav.

    Rapporten frågar efter antal döda samhällen och vilken trolig orsak. Antalet invintrade samhällen, antalet avläggare och antalet köpta/sålda avläggare/samhällen under sässongen.

    Det är varje biodlares skyldighet att fylla i rapporten efter bästa förmåga utan egna beräkningar eller andra siffror som inte speglar verksamheten.

    Sammanställningen görs sedan utifrån materialet. Lämnas osanna uppgifter blir statistiken därefter.

    som svar till: Statistik och verklighet #17006

    Om du har haft ett antal andra samhällen till hjälp under sommaren och sedan gjort sammanslagning så blir siffrorna fel om du bara räknar på invintrade samhällen.

    Samma sak med din 0 i vinterdödlighet. Avläggare / delningar under sässongen räknas. Vinterdödligheten beräknas på våren på samhällen som dött under vintern.
    Att du alltid invintrar typ 25 samhällen betyder inte att du har 0 i vinterdödlighet om du delat och kompenserat under sässongen.

    Skulle alla beräkna så är statistiken meningslös. Den här diskussionen har vi haft tidigare och du är fortfarande otydlig med hur de räknar.

    Hur vill du jag skall räkna?  Jag har inte haft någon vinterdödlighet på de senaste 10 vintrarna. Vintrar jag in 12 samhällen och säljer sex av dessa på våren så har jag sex kvar som ska ge avkastning. På dessa sex samhällen minskas yngeluppfödningen drastiskt under juni och halva juli genom att drottningen, i början på juni,flyttas åt sidan med något spätt yngel och ett gäng ambin. När draget är över slås samhället ihop igen och får då den nya drottningen. De ytterligare avläggare som innan hopslagningen görs från delen med den gamla drottningen får ju drivfodras för att bli
    övervintringsdugliga och bidrar noll till honungsproduktionen.
    Jag ser det som ett bra sätt att krama ur så mycket som möjligt från de samhällen som jag startar med på våren.
    Jag kan tillägga att de avläggare som invintras räknas med i årsrapporten. Det är därför jag ifrågasätter årsrapporternas värde för att föra statistik över honungsproduktion.
    Det är mycket jag ifrågasätter inom biodlingen som inte kan avfärdas med ett blaha.
    Mitt råd till alla: Ifrågasätt och kräv motiveringar varför du ska göra si eller så.

Visar 15 inlägg - 3,361 till 3,375 (av 4,801 totalt)