Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 3,676 till 3,690 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Bästa/prisvärdaste EPS-kupan? #16705

    Ok. Några frågor till om BeeBox:
    – Hur är falsarna på sargkanterna? Är det bikrossar som skälderhuskupan eller är de snällare mot bina?
    – Hur är hårdplasten på sargkanterna, är det troligt att den är åldersbeständig?
    – Hur är handgreppet jämfört med nacka helgjutet?

    som svar till: Bästa/prisvärdaste EPS-kupan? #16704

    Ja, jag levrerade några Bee-Box i 3/4 Langstroth till en kund och han verkar nöjd med dom, framförallt är det
    stor kvalitetsskillnad på själva EPS-materialet om man jämför med Nackakupan. Priset är nog det samma när
    man kommer upp i pall kvantitet, eventuellt att det låga euro priset för ögonblicket talar för Bee-Boxen.

    som svar till: Förvaring av skatt lådor #16703

    Mina erfarenheter från stålcontainer är att de ofta är alltför täta, trots ventilationsgaller.
    Det innebär kondensvatten och rinnande luftfuktighet. Ordnar du bara ventilation så funkar de gott

    som svar till: Bästa/prisvärdaste EPS-kupan? #16702

    Det är aluminiumnät i bottnarna. Skall du använda myrsyra får man lägga till plastnätet.
    Jag gillar de helgjutna från Lp's och att det är samma antal bottnar/tak i leveranserna. Det är rostfritt nät i alla LP's bottnar. LN BeeBox håller ihop mycket bättre än 3/4 Langstroth, man känner en liten skillnad där. Skall man limma kräver det merarbete. Platta paket = mera jobb.

    som svar till: Bästa/prisvärdaste EPS-kupan? #16701

    Är det någon som har erfarenhet av BeeBox i 3/4-langstroth?

    som svar till: Förvaring av skatt lådor #16700

    Man måste kunna ventilera och reglera fukt och mögelangrepp.

    som svar till: Förvaring av skatt lådor #16699

    Vad händer om man behandlar mot vax malen i en stål container, blir det några problem med gaser eller frätningar ?

    mvh edward 😛

    som svar till: Kanderad nysvenska? #16698

    Det är inte nysvenska. T.ex. i Åke Hanssons bok Bin och Biodling från 1980 benämns processen att honungen blir grumlig och kristaller faller ut som just kandera.

    som svar till: Kanderad nysvenska? #16697

    Du har så rätt. Jag har justerat ett av mina egna senare inlägg  😉

    som svar till: Honung som släpper från glaset #16696

    Som du Olof mycket riktigt observerat kan honungen släppa ”snyggt” från glaset utan att det har ett dugg med rimfrost att göra.

    Jag har egentligen inget svar utan kan bara instämma att jag sett fenomenet på förra årets skörd.
    Förutsättningarna var EKOBI-ympad honung med vattenhalt 17,8% som tappades 1 dag efter ympning och fick kristallisera i ca 13-14 grader vilket tog ca 2 veckor.

    Ganska snart släppte den dock glaset i ovankant men helt utan andra fel. Ingen skitning, rimforst eller liknande och fortfarande nu, 1 år gammal, fortfarande med perfekt konsistens.

    som svar till: Honung som släpper från glaset #16695

    En bild från FB med samma typ av problem.

    som svar till: Honung som släpper från glaset #16694

    ”Rimfrost” som består av en blandning av mikroskopiskt små luftblåsor och sockerkristaller och som syns genom glaset som en, ofta trädlikt förgrenad, ljus beläggning på honungens yta.

    Många påstår att det är en naturlig företeelse hos honung med låg vattenhalt, vilket inte stämmer. Jag har mätt vattenhalten på många burkar och det är ingen skillnad på de med eller utan rimfrost.

    Det kan vara allt från icke tätslutande lock till skillnader i glukoshalt samt hur man hanterat sin honung. Idag har jag sällan rimfrost och i början för 5 år sedan var det nästan regel på var och varannan burk.
    Dagens rimfrost kan komma lätt i ovankant på burkar som är ca +1 år gamla. Vattenhalten minskar lixom inte innuti en burk med tätt slutande lock.

    som svar till: Honung som släpper från glaset #16693

    Jo, men vad är orsaken att den släpper? Jag vill förstå händelsekedjan som leder till att den släpper från glaset.

    Om det blir rimfrost eller ej när den väl släppt upplever jag har med förvaringstemperatur och tid att göra. Kvalitetsmissen är att den har släppt, inte att det blivit rimfrost.

    som svar till: Honung som släpper från glaset #16692

    ”Rimfrost” bildas när luft kommer ner mellan glaset och honungen, precis på samma sätt som det vita samlas på honungens yta i en burk. Det råder mycket delade meningar om vad det är. För att luft skall komma in mellan honung och glas krävs att honungen släpper från glaset.
    Jag har mätt vattenhalt på flera burkar med rimfrost och den skiljer sin inte från burkar som inte har rimfrost. Det handlar alltså inte om vattenhalten utan en kvalitetsmiss i honungshanteringen.
    Alla andra ursäkter tillhör bara en av dessa otaliga skrönor som figurerar inom biodlingen.

    som svar till: Bubblig honung #16691

    OT: Vad är egentligen orsaken att honungen släpper från glaset? Startade en ny tråd.

Visar 15 inlägg - 3,676 till 3,690 (av 4,801 totalt)