Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNej, samhället är inte svagt, men tidigt i maj gjorde jag avläggare på det så det kom tog bara längre tid för samhället att få upp sin bistyrka, vilket ledde till mindre dragbin under en period.
Men utifrån vad ni säger så tror jag nog att jag ska plocka bort damen ett tag för att öka chanserna på min odling.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJ
För framtida försök: vad händer om drottningen inte följer med till avläggaren? Kan avläggaren också dra upp en egen drottning om man skickar med yngel i lämplig storlek? Vad jag har läst är att drottningen alltid måste med till avläggaren men där står aldrig något om konsekvenserna om man gör tvärtom, och låter drottningen stanna i ursprungskupan?Avläggaren kan mycket väl dra upp en egen drottning, bara det finns yngel att dra upp ifrån. Det kluriga är egentligen om man tar ramar och bin och flyttar ut till en avläggare, så flyger de flesta bina ”hem” igen när de lämnar avläggarkupan för nektar- och pollenhämtning. Flyger för många hem kan avläggaren ha svårt att dra upp drottningen och hålla det andra ynglet i rätt temperatur.
Därför föredrar jag att flytta på drottning och flertalet ramar till ny plats, och ha avläggaren kvar på ursprungsplatsen. De första dagarna får avläggaren tillskott på bin, och minskar risk för svält och kyla. I ursprungskupan finns det ju ändå kvar bin, och nya kläcks hela tiden.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet går fint att göra tvärtom också ja. Men du mister poängen med en svärmförebyggande åtgärd om du inte flyttar den gamla drottningen!
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJo, lite klarare nu. Några dagar efter att jag hittat min ”drottning”, hittade jag en till.. och en till etc. Det är en drönare jag sett. I ursprungskupan finns där nu uppdragna drottningceller så det känns som allt är ok. I avläggaren skickade jag med alldeles för mycket yngel så där finns gott om bin men inga som hämtar mat, så dom har jag fodrat och flyttat ett par km bort för att slippa röveri. Bina från ursprungskupan var där så fort jag satte ditt foder. Men nu känns det ok, kanske inte det mest fantastiska avläggarskapandet i världen men jag lär mig lite nytt varje år:) Tack för hjälpen!
För framtida försök: vad händer om drottningen inte följer med till avläggaren? Kan avläggaren också dra upp en egen drottning om man skickar med yngel i lämplig storlek? Vad jag har läst är att drottningen alltid måste med till avläggaren men där står aldrig något om konsekvenserna om man gör tvärtom, och låter drottningen stanna i ursprungskupan?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag gör båda delar (viseriktigt och viselöst) och båda delar fungerar men det blir mer oförutsägbart resultat på viseriktigt.
Till frågan, jag har provat i första LN lådan och har inte märkt någon större skillnad, men det kan det mycket väl vara.
En viktigare fråga är varför du bara har en skattlåda? Är samhället så svagt att det bara behöver en skattlåda? Då är det för svagt att vilja mata upp drottningar.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareRapshonung har man ju hört en och annan skräckhistoria… Jag har min slungade rapshonung just nu i rummet bredvid pannan så det håller 22ºc ungefär, har rört den för att få lite erfarenhet av det och nu tre dygn senare så ser den likadan ut som när den slungades i lördags. Så min slutsats är att har du den i ungefär samma temperatur så borde det vara lugnt.
Du har helt rätt i uppvärmning. Honung tappar många goda enzymer och egenskaper vid uppvärmning och det är därför just temperaturen är viktigt. 35º är den temperatur som bina håller i kupan såhär års och är då den temperatur som honungen ska ha ”naturligt”. Alltså är det inom ramarna att honungens temperatur varierar upp till 35º utan att man förstör något hos honungen.
Går man över 35º börjar saker hända, troligtvis inte direkt på 36º men det har jag ingen koll på när saker händer. Värmer man upp den ordentligt förblir den flytande efteråt men har då tappat så mycket så man kan lika gärna köpa sirap eller socker. Kan vara smidigt om man vill få till lite flytande honung till matlagning eller bak men då skulle jag värma upp den mängden som jag ska använda så jag inte förstör binas fina produkt
Gamla Forumetanvändare
ForumledareIntressant teori där Thomas. I mitt samhälle var det skattlådan precis ovanpå yngelrummet så det var egentligen kortast möjliga. Men det kanske är så att sannolikheten för att det ska hända ökar med fler lådor
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDu bör ha minst en låda till tror jag, de bör vara långt ifrån drottningen. Själv odlar jag aldrig i samhälle med drottning i, eftersom det blir alldeles för få uppmatade celler där.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJust så! Jag har inbillat mig att ju högre stapel med skattlådor, dess större risk/chans att ett arbetsbi börjar lägga ägg där uppe. Kan ju då bero på avståndet från drottningen…?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHade du låtit bli att riva cellerna hade den nya drottningen gjort jobbet åt dig. Den första damen som kommer ut biter sönder de andra visecellerna. Om en drottning krupit ut ur en vicecell är det öppnat nertill, men är cellen öppnad ”på mitten” är det en utkrupen drottning som bitit ihjäl sina konkurrenter.
Men om samhället var i svärmnings-stämning kunde det ha fortsatt att svärma mer än en gång, med varsin nykläckt madame sägs det. Inte fel att riva de flesta cellerna, precis som gjorts här…
Gamla Forumetanvändare
ForumledareKan det vara så att det satt bin på ramen med viseceller? I så fall har dessa lukt från sin drottning och betraktas i så fall som fiender. Är samhället dessutom svagt och fattigt på mat blir generositeten mindre. Det brukar till exempel gå bra att flytta en honungsram/låda med bin från ett samhälle till ett annat utan större konflikter när draget är stort.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHade du låtit bli att riva cellerna hade den nya drottningen gjort jobbet åt dig. Den första damen som kommer ut biter sönder de andra visecellerna. Om en drottning krupit ut ur en vicecell är det öppnat nertill, men är cellen öppnad ”på mitten” är det en utkrupen drottning som bitit ihjäl sina konkurrenter.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet är helt normalt men inte så vanligt. Det är enstaka äggläggande arbetsbin som finns även i viseriktigt samhälle.
Blir arbetsbina äggläggande pga att spärrgallret hindrar drottningen att krypa runt i hela kupan? Det där med feromoner har jag förstått är rätt viktigt…
Gamla Forumetanvändare
ForumledareÅh tack ni som tog er tid att svara 🙂
Olof, njaaaeee vänta ett år är inget alternativ. Ger mig nog på att ympa medans den andra får stå i ett varmare rum…ska den röras något innan ympen är klar….?
Fredrik, TACK för ditt långa svar! Ska ge mig på att ympa så får honungen stå i ett varmt rum och vänta tills ympen är klar helt enkelt. Silad givetvis, tror du man rör den något i väntan på ympen? Om den tar 2-3 dagar, ska man börja röra den nyslungade honungen?
Lustigt nog så har vi en bastu man nog kan värma honung i, men lite av grejjen är att jag vill ha en kallrörd honung. Vill bevara alla egenskaper honungen har. Nu verkar det vara lite delade meningar om det där, det ska tydligen inte spela någon roll om den är uppvärmd eller inte….kanske något du vet mer om? Man ska inte gärna gå över 40 grader om man praktiserar RAW tex….något som känns viktigt för många som är intresserade av min honung. Och för mig litegrann…
Gamla Forumetanvändare
ForumledareProva ympning, det är inte så knepigt som det verkar vid första anblicken. Eftersom rapshonungen kristalliserar snabbt så kan du slunga all din honung och sedan väga och göra en ymp (hur ska du annars veta hur stor ymp du behöver?). Förvara ympen i kylskåp och förvara din nyslungade honung relativt varmt (rumstemperatur minst). Honung kristalliserar ju bäst och snabbast vid 13º (om jag inte missminner mig) så får du in ympen i mer optimal temperatur och den nyslungade vid en icke optimal temperatur så borde ympen hinna bli klar. Har inte provat detta men rent logiskt så känns det som att det borde fungera.
Men jag gör såhär. (Är ny på detta jag med så jag kan inte lova hur det blir)
Ett par av gubbarna på föreningen tipsade mig om att rör din rapshonung i stort kärl tills du är nöjd och låt den kristallisera i kärlet några veckor (beroende på temperatur osv) men så att den blir så stenhård som den gärna blir i burkarna annars.Sedan behöver du ett värmeskåp eller ett varmt rum så du kan värma upp honungen till 35ºc igen och då tappa upp på burk.
Värmeskåp är ju en annan fråga. De tipsade mig om att lägga en 15w glödlampa i en stängd (givetvis avstängd) frysbox och få rätt temperatur på så vis, vet inte om man behöver blanda in en termostat men det kan nog vara bra så det inte blir för varmt. Blir det å andra sidan inte varmt nog så är ju honungen fortsatt hård och kan inte tappas.
Själv har jag ett ombyggt kylskåp med en kupévärmare som min svåger hjälpte mig konstruera med glödavkänning och massa finesser som jag inte kan redogöra för. Men kort sagt ett isolerat utrymme (kylskåp) med ett värmeelement av något slag (kupévärmaren för mig) kopplat till termostat eller liknande som slår ifrån vid given temperatur (så det inte blir för varmt)
Långt inlägg där..
-
FörfattareInlägg