Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet finns marknadstält och snabbtält i 3×3 meters klassen, man tar lite mera plats på en marknad med ett tält.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet är inget problem nu när bina inte flyger längre. När de tittar ut ur kupan igen i till våren har bina glömt var de var innan, och flyger inte tillbaka till den gamla uppställningsplatsen.
Under drag perioden är det annorlunda – då bör du flytta en kupa minst 2-3 km.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack för tipset Sten-Åke!
Jag har ca 15-20 l must som stått på jäsning i 2 veckor och nu har det slutat bubbla och klarning pågår. Helt klart skall jag pröva att söta med lite honung (istf socker) innan jag fyller på flaska.
Spännande.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNjaa, så hett är det väl ändå inte?
… och jag tycker inte att ersättning för att vaccinera och sköta sina grisar är något som bör förekomma. Det heller.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMånga nya patentkapsyler har tunn olämplig trådning medan den gamla sorten var gjord av fjäderstål och har riktigt gummi i packningarna.
Patentkapsylen i porslin.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet blev de här bruna 1L retro flaskorna till slut med riktig bygel (patentkapsyl) i porslin.
Flaskan klarar +100 grader i ugn och bygeln tål kokhett vatten.
Flaskorna:
Gamla Forumetanvändare
ForumledareOm det blir lite kristaller i fodret gör det något negativt för samhället med tanken på övervintringen?
Kan tänka mig att det täpper igen hålen i en hink och kan eventuellt gör att det inte blir vakuum i hinken om kristaller kommer mellan hinken och locket.mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet tar längre tid än så för att alla sockerkristaller skall lösa sig till 100%
Jag vet. Men bra att du förtydligade!
Tänkte nog att blandaren av fodret skulle märka det själv 😉 vänta, och skaka ytterligare några gånger tills lösningen är helt klar. Men den viktigaste perioden är precis i början för annars blir ju allt socker en ”seg deg” då är det inget roligt. (har testat)Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet tar längre tid än så för att alla sockerkristaller skall lösa sig till 100% och bli ett bra vinterfoder. Ställer du undan en sådan dunk ett par timmar så sjunker det ner socker på botten och då är fodret inte färdigblandat. Man bör vara mera noggrann än så.
Du hittar inget socker i botten på en Bifor hink eller på ett foder man blandat i 12-24 timmar.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEn kollega stödfodrar med fem liters dunkar med skruv kork , varmt vatten + socker och sedan en vigerös om skakning, rätt-fel? verka passa honom 😉
Detta är faktiskt ett utmärkt sätt att blanda om man bara har ett mindre antal kupor!
Inget slabb på spisen. En stor tratt och i med sockret först, och sedan vatten.
Små dunkar fyllda till max 3/4. Skaka innan sockret geggat sig på botten (jätteviktigt). Upprepa några gånger med 10 min mellanrum. Klart.Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag har en Woods DS28 som fungerar bra, den har lite högre kapacitet än de du länkade till.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet stämmer. Jag tittade på Björn Meijels BeeBox i LN och gillade vad jag såg, så du kan räkna med ett besök i vinter, både för slungorna och BeeBox.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet kanske är så att tidning valde att ta upp en ny metod att blanda foder som är enkel, det blir svårt om de måste altid ta upp alla tänkbara metoder bara för att de skriver om en ny+ lite tjatigt.
Vilken metod är rätt?Det beror på bi odlaren, Kanske vill man meditera när man håller i bormaskinen och vibrationer darrar upp genom armarna till nacken och huvudet pga lite obalans i spiralvispen sockerlagret stänker lite hit och dit + att kärlet blir reppig och därigenom svårare att hålla ren, bottnen ser ut som ett vild djur har försökt att klösa sig ut.
Det beror på vad man vill göra av sin tid eller pengar, köpa tid med en pump eller bifor
Eller rör om med ett trä slev med varmt/kallt vatten
En kollega stödfodrar med fem liters dunkar med skruv kork , varmt vatten + socker och sedan en vigerös om skakning, rätt-fel? verka passa honom 😉
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareÄr det någon som kan förmedla kontaktuppgifter till någon som har BeeBox i 3/4-langstroth i sydligaste Sverige så att man kan åka och klämma på kuporna?
Om du med Beebox 3/4 Langstroth menar de som tillverkas av paradise Honey i Finland har jag sådana. Du är välkommen att komma och ”klämma” Jag finns lite utanför ystad. Där har jag även några honungsslungor som du kan ”klämma” på samtidigt
hälsningar Olle
PS. Jag tror du har min email-adress sedan tidigare
Gamla Forumetanvändare
ForumledareVi vill slippa allt jobb med att slabba, röra, blaska och, som Edward skriver, spara tid och låta det sköta sig helt självt.
En kvalitetspump i rostfritt, t ex Danfos KP 150 eller 250, klarar kontinuerlig drift vid 50 grader och är lätt att skaffa reservdelar till om man behöver en ny impeller.
Har recirkulerat omgångar med 500 kg satser (200l vatten och 300kg socker) i IBC med perfekt resultat. Det tar ca 2 dygn att lösa allt utan en mänsklig hand mer än att möjligen att ändra läget på returslangen någon gång.
Har bara testat att börja med varmvatten så kan inte uttala mig om hur det är att starta från kallt, men det fungerar säkert.
-
FörfattareInlägg