Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 4,246 till 4,260 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Rinnig honung #16136

    Jag har ympat brukat honung som var fast och fin som bredgott, nu efter 1 1/2 år så har den över gått till rinnig form.

    Smaken är det inget fel på det är bara konsistensen som har ändrats.

    Den har varit lagrat i 10-17 oC någorlunda mörkt, Vad, varför har det hänt?

    mvh edward 😛

    Det är så här att honung är aldrig en slutprodukt med bestämda egenskaper. I honungen finns enzymer. Enzymernas uppgift är att katalysera kemiska reaktioner. Huvuddelen av enzym är invertas, men det finns många fler. Det finns två huvudtyper av invertas. Nämligen glukosinvertas och fruktosinvertas. Mycket förenklat kan man säga att glukosinvertaset skiljer av glukosdelen i sackaros. Men glukosinvertaset kan också sammanfoga glukos med såväl sackaros som med andra sockerarter. På motsvarande sätt fungerar fruktosinvertas, fast då handlar det om fruktosdelen i sackaros.
    Glukosen och fruktosen är sammanfogade med en så kallad glykosidisk bindning. Eftersom bindningen befinner sig mellan kolatom 1 i glukosresten och kolatom 2 i fruktosresten kallas den en glykosidisk 1,2 bindning. Det är denna bindning som binas invertas angriper ock skiljer av glukosdelen. Men invertaset har även förmågan att sammanfoga den lösgjora glukosdelen med sackarosmolekylen. Detta kallas transglukolys. Binas invertas har förmågan att binda glukosmolekylen till kolatom 4 i sackarosen.
    Vi får då Fruktomaltos.
    Detta är en trisackarid.
    Lösligheten skiljer mellan olika sockerarter, och detta påverkar konsistensen på den kristalliserade honungen. Även smaken påverkas.
    Kristalliseringen är en fysikalisk process, medan den enzymatiska är en kemisk process. Man brukar säga att reaktionshastigheten fördubblas för varje 10 tal grader som temperaturen höjs. Detta gäller naturligtvis även i honung. Med en låg förvaringstemperatur så förändras inte konsistens och smak lika snabbt.
    Om honungen värms tillräckligt mycket och tillräckligt länge, så förstörs enzymerna. Slutprodukten blir mer stabil. Frågan är om det är honung.

    som svar till: Helautomatisk avtäckningsmaskin med tillbehör #16134

    Tänker ta in offerter på Honey Press System P200 redan i år, får se hur det slutar. Priserna på en Dana Api vaxsmältare (den stora) och en Vaxskruv är ungefär lika.

    http://www.paradisehoney.fi/EN/Beekeeping_products/Processing_equipment_Pro/Honey_Press_Systems_P200

    som svar till: Biblås / lövblås #16133

    Här är en bild från en video från SVJ. Notera den könsneutrala färgen på bidräkten till vänster i bild ;D

    fa1201264840Pd5af.jpg

    som svar till: Biblås / lövblås #16132

    Det finns flera varianter på biblås och jag har provat de mindre som inte fungerar som förväntat, de blåser inte bort bina.

    Har man typ 3/4 Langstroth och 10 ramar skulle jag rekommendera en riktig lövblås typ
    http://www.stihl.se/isapi/default.asp?contenturl=/katalog/produkt/42822000010/BR+600.html

    Tyvärr så kostar de 7-8.000 sek men de gör jobbet.

    som svar till: Drottning tillsättning #16131

    Summering av inventering av förra årets drottningtillsättning. 63 av 70 har antagits, dvs 63/70 = 0,9 *100 => 90% alltså över förväntan.
    Man har sett på bimassan, lynnet och färgen på bina att de fått ny drottning.

    som svar till: Avläggare från de bästa eller sämsta samhällena #16130

    Jag gör en hybrid, avläggarna från de svaga samhällena men drottningscellerna till de avläggarna från de starka. Eller en ram med yngel som jag märker och de få dra upp drottning från.  Man vill väl ha avläggare som har bästa drottningen möjligt i sig.

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16129

    En till fundering, Beror / påverkar åldern på larven vid omlarvning vilken dag som cellen blir täckt? och där igenom skjuter räkne tabellen lite fel första dagarna?

    (för oss som inte har fått in snittsen och enhetlig standard än)

    mvh edward :p

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16128

    Hur påverkas puppan av långa transporter utan värme?

    Det kan man lösa med pet flaskor med varmt vatten i , vetekuddar, mm

    Mvh edward 😛

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16127

    En av anledningar till mitt fråga var att jag ”mistänker, har hört” att puppan är känsligare under vissa utveklings faser och det kan eventuelt orsaka skador eller hämna vis utvekling vid kritiska tillfällen.

    mvh edward 😛

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16126

    Bra då gör de som de ska, men då får jag försöka lära om, eller snarare kommunicera annorlunda när jag pratar med andra  😉 Jag tänker fortsätta räkna i antal dygn.

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16125

    Curt, brukar man räkna man omlarvningsdagen som dag 0 eller 1? Jag räknar den som dag 0 och mina kläcks då dag 11. Tar jag för stora larver då?

    Omlarvningsdagen är dag 1.

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16124

    Borde det inte vara skillnad i hantering vid transport om det är dag 5, 6 eller 10, 11 och 12? Hur påverkas puppan av långa transporter utan värme?

    Detta borde vara standard så att vi räknar rätt eller åtminstone lika, det kan lätt bli fel på dag.
    360201290932A1a01.jpg

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16123

    Jag har alltid varit väldigt noga med att hantera cellerna lodrätt, men såg att en utländsk stor drottningodlare rekommenderade att dag 10 transportera dem horisontellt istället för de tålde stötar bättre då. Stämmer detta? Och hur är det dag 5 i så fall? Jag kommer att göra lite försök i år.

    Curt, brukar man räkna man omlarvningsdagen som dag 0 eller 1? Jag räknar den som dag 0 och mina kläcks då dag 11. Tar jag för stora larver då?

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16122

    Tack  😀

    Så med andra ord så är det bäst att flytta direkt efter täckning och strax innan kläckningen

    mvh edward 😛

    Prexis, så är det.

    som svar till: Hantering av täckta drottning celler #16121

    Tack  😀

    Så med andra ord så är det bäst att flytta direkt efter täckning och strax innan kläckningen

    mvh edward 😛

Visar 15 inlägg - 4,246 till 4,260 (av 4,801 totalt)