Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag har ympat brukat honung som var fast och fin som bredgott, nu efter 1 1/2 år så har den över gått till rinnig form.
Smaken är det inget fel på det är bara konsistensen som har ändrats.
Den har varit lagrat i 10-17 oC någorlunda mörkt, Vad, varför har det hänt?
mvh edward 😛
Det är så här att honung är aldrig en slutprodukt med bestämda egenskaper. I honungen finns enzymer. Enzymernas uppgift är att katalysera kemiska reaktioner. Huvuddelen av enzym är invertas, men det finns många fler. Det finns två huvudtyper av invertas. Nämligen glukosinvertas och fruktosinvertas. Mycket förenklat kan man säga att glukosinvertaset skiljer av glukosdelen i sackaros. Men glukosinvertaset kan också sammanfoga glukos med såväl sackaros som med andra sockerarter. På motsvarande sätt fungerar fruktosinvertas, fast då handlar det om fruktosdelen i sackaros.
Glukosen och fruktosen är sammanfogade med en så kallad glykosidisk bindning. Eftersom bindningen befinner sig mellan kolatom 1 i glukosresten och kolatom 2 i fruktosresten kallas den en glykosidisk 1,2 bindning. Det är denna bindning som binas invertas angriper ock skiljer av glukosdelen. Men invertaset har även förmågan att sammanfoga den lösgjora glukosdelen med sackarosmolekylen. Detta kallas transglukolys. Binas invertas har förmågan att binda glukosmolekylen till kolatom 4 i sackarosen.
Vi får då Fruktomaltos.
Detta är en trisackarid.
Lösligheten skiljer mellan olika sockerarter, och detta påverkar konsistensen på den kristalliserade honungen. Även smaken påverkas.
Kristalliseringen är en fysikalisk process, medan den enzymatiska är en kemisk process. Man brukar säga att reaktionshastigheten fördubblas för varje 10 tal grader som temperaturen höjs. Detta gäller naturligtvis även i honung. Med en låg förvaringstemperatur så förändras inte konsistens och smak lika snabbt.
Om honungen värms tillräckligt mycket och tillräckligt länge, så förstörs enzymerna. Slutprodukten blir mer stabil. Frågan är om det är honung.Gamla Forumetanvändare
ForumledareTänker ta in offerter på Honey Press System P200 redan i år, får se hur det slutar. Priserna på en Dana Api vaxsmältare (den stora) och en Vaxskruv är ungefär lika.
http://www.paradisehoney.fi/EN/Beekeeping_products/Processing_equipment_Pro/Honey_Press_Systems_P200
Gamla Forumetanvändare
ForumledareGamla Forumetanvändare
ForumledareDet finns flera varianter på biblås och jag har provat de mindre som inte fungerar som förväntat, de blåser inte bort bina.
Har man typ 3/4 Langstroth och 10 ramar skulle jag rekommendera en riktig lövblås typ
http://www.stihl.se/isapi/default.asp?contenturl=/katalog/produkt/42822000010/BR+600.htmlTyvärr så kostar de 7-8.000 sek men de gör jobbet.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSummering av inventering av förra årets drottningtillsättning. 63 av 70 har antagits, dvs 63/70 = 0,9 *100 => 90% alltså över förväntan.
Man har sett på bimassan, lynnet och färgen på bina att de fått ny drottning.Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag gör en hybrid, avläggarna från de svaga samhällena men drottningscellerna till de avläggarna från de starka. Eller en ram med yngel som jag märker och de få dra upp drottning från. Man vill väl ha avläggare som har bästa drottningen möjligt i sig.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEn till fundering, Beror / påverkar åldern på larven vid omlarvning vilken dag som cellen blir täckt? och där igenom skjuter räkne tabellen lite fel första dagarna?
(för oss som inte har fått in snittsen och enhetlig standard än)
mvh edward :p
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHur påverkas puppan av långa transporter utan värme?
Det kan man lösa med pet flaskor med varmt vatten i , vetekuddar, mm
Mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEn av anledningar till mitt fråga var att jag ”mistänker, har hört” att puppan är känsligare under vissa utveklings faser och det kan eventuelt orsaka skador eller hämna vis utvekling vid kritiska tillfällen.
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareBra då gör de som de ska, men då får jag försöka lära om, eller snarare kommunicera annorlunda när jag pratar med andra 😉 Jag tänker fortsätta räkna i antal dygn.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareCurt, brukar man räkna man omlarvningsdagen som dag 0 eller 1? Jag räknar den som dag 0 och mina kläcks då dag 11. Tar jag för stora larver då?
Omlarvningsdagen är dag 1.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareGamla Forumetanvändare
ForumledareJag har alltid varit väldigt noga med att hantera cellerna lodrätt, men såg att en utländsk stor drottningodlare rekommenderade att dag 10 transportera dem horisontellt istället för de tålde stötar bättre då. Stämmer detta? Och hur är det dag 5 i så fall? Jag kommer att göra lite försök i år.
Curt, brukar man räkna man omlarvningsdagen som dag 0 eller 1? Jag räknar den som dag 0 och mina kläcks då dag 11. Tar jag för stora larver då?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack 😀
Så med andra ord så är det bäst att flytta direkt efter täckning och strax innan kläckningen
mvh edward 😛
Prexis, så är det.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack 😀
Så med andra ord så är det bäst att flytta direkt efter täckning och strax innan kläckningen
mvh edward 😛
-
FörfattareInlägg