Gamla Forumetanvändare

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 4,741 till 4,755 (av 4,801 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: starka och friska bin #15646

    Håller med om att friska bin är prio #1. För att kunna växa får man ibland köpa avläggare. Jag har haft 5-6 rekommenderade leverantörer och oavsett vem som levererat undrar man vad man egentligen fått. Ett stort ansvar borde ligga på avläggarproducenter att det som levereras är friska vitala bin med vettiga drottningar.
    Det känns inte så när det första man får göra är att storstäda i dessa populationer. För egen del så har jag tappat lite av förtroendet för avläggarproducenter. Vad får man egentligen?
    Här borde man kunna sätta en norm för hur avläggare borde se ut och fungera eftersom avläggare transporteras och sprids över landet.

    som svar till: Avel, är det samma sak som drottningodling? #15645

    Lyckade drottning odling står på ett grund pelare av avel som kommer från ett gedigen och långsiktig arbete som är tids krävande utförd av hängiven odlare.

    mvh edward 😛

    som svar till: Lathundar till foderblandningar #15644

    För den som inte vill se i tabeller för 60%-ig lösning.

    http://www.wermdobiodlare.se/under/socker.html

    som svar till: Avel, är det samma sak som drottningodling? #15643

    Ett sätt att komma riktigt långt i det korta perspektivet är att köpa testade drottningar, dra egna drottningar från dessa och inseminera med kända testade drönare.
    Allt finns att tillgå på marknaden och jag kallar det både avel och drottningodling. Ett sätt att bygga ut bigårdarna med bra material utan ”vänsterprassel”.

    Det du håller på med skulle jag typiskt kalla drottningodling istället för avel. Avel är när du utvärderar resultatet och väljer vad du går vidare med utifrån det.

    Men inom både Svensk biavel och inom avelsgrupperna handlar det mera om vem som gör vad än själva resultatet.

    Lite mer ödmjukhet och respekt inför de som faktiskt ägnar sig åt avel hade inte skadat.

    som svar till: Honungsetiketten #15642

    Har fått frågor om fördelningssedeln.

    Jo, i stället för att beställa 3 varianter 5.000, 10.000 och 15.000 kan man banka ihop allt till en 30.000 serie och betala därefter.
    Vill man ha 3 st varianter på etiketten kan man ha skillnaden i den svarta färgen, typ volym 350g resp 500g samt EAN koden.

    Efter 5.000 st med variant #1 byter man svart kliché till variant #2 och sedan efter ytterligare 10.000 st byter man till sista svarta klichén och kör fram sista 15.000 st.

    Då blir det minimalt med ställtider, enbart byte av svart kliché och köra vidare. Kostnaderna för två extra klichéer tillkommer så klart, men det är fasta kostnader. Man vet dem från början.

    Tryckeriet förvarar sedan dina klichéer så att du kan återanvända dem till nästa beställning utan repro kostnader.

    Hur det blir i praktiken återstår att se vid nybeställning snart.

    som svar till: Honungs lagring #15636

    Och när man surfar runt och letar efter annat hittar man  😉

    Lagring av honung
    För långtidslagring av honung gäller att man vill undvika jäsning och annan typ av åldring. Genom förvaring
    av bulk honung vid låg temperatur 10°C eller lägre så stoppas jäsningen. Honungens enzyminnehåll bevaras
    genom låg temperatur. Smakämnen som oftast är lättflyktiga bevaras också vid denna temperatur.
    Ett problem med många kylrum är dock att det kan bli ganska hög luftfuktighet sommartid på grund av vatteninnehållet
    i den luft som läcker in via dörren.
    Honung på burk är lite svårare att långtidslagra eftersom en alltför låg temperatur ofta ger rimfrost på insidan
    av glasburkar med torr honung. Rimfrosten består av druvsocker kristaller som gränsar till luft i stället för den
    normala fruktsocker/vattenblandningen i honung, detta ger kristallerna ett vitt utseende. Det är inte något
    egentligt fel på honungen men konsumenterna väljer ofta bort dessa burkar.

    mvh edward 😛

    som svar till: Honungsetiketten #15635

    Det finns en hel del info eftersom jag varit ute på en del äventyr redan. Jag lägger upp det viktigaste, önskas mera så är det bara att höra av sig.

    Bilderna blir lite mindre här.

    som svar till: Honungsetiketten #15634

    Tack Sten-Åke för all information igen, jag håller på att bygga till mina lokaler och efter det ska jag köpa tappningsmaskin och etiketterings maskinen.

    som svar till: Grattis till den nya forumet #15633

    Grattis från oss i Carnica! Det här kan rätt hanterat bli hur bra som helst! Men.. det gäller för oss äldre att ta vårt ansvar att hjälpa nybörjare. Vi är alla biodlare och…människor!

    som svar till: Honungsetiketten #15632

    Som ni ser PUH! siffror och åter siffror, så pass mycket komprimerad myndighetsinfo att det blir lätt fel i alla fall.

    Jag märkte när jag tappade ”för hand” att jag inte kunde hålla reglerna för viktinnehåll hur noga jag än gjorde. Har man en bra våg under klarar man det, men vilken tid det tar.

    Med en tappmaskin ligger jag nära de +/- 3 gram som maskinen utlovar. Det är lite skrytdata på maskinerna men de klarar kraven.

    Jag har sett allt ute i butikerna. Huvudsaken är att butiken anser att etiketten uppfyller deras krav på t ex läsbarhet i kassan.

    som svar till: Honungsetiketten #15631

    Märkningen skall vara tydlig så att konsumenten inte vilseleds.
    Felaktigt viktinnehåll gentemot etikettangivelse.

    Lagstiftarens krav:
    Konsumentförpackning skall märkas med honungens
    Spårbarhet ska kunna göras både bakåt och framåt i livsmedelskedjan. beteckning, namn på producenten, adress eller telefonnummer, nettovikt, förvaringsanvisning och bäst före datum.
    Honungens nettovikt eller volym ska överensstämma med den som anges på etiketten. Den genomsnittliga nettovikten i ett parti färdigförpackad honung får inte vara mindre än den angivna. En viss negativ avvikelse tillåts. Hur stor den får vara beror på förpackningsstorlek. Högst 2,5 %procent av förpackningarna får ha en större negativ avvikelse än den tillåtna negativa avvikelsen. Ingen förpackning får ha en avvikelse som är större än den dubbla negativa avvikelsen. I ett parti med 350 g-förpackningar t.ex. får maximalt 2,5 % av partiet innehålla mindre än 339,5 g och ingen förpackning innehålla mindre än 329 g. I ett parti med 750 g-förpackningar t.ex. får maximalt 2,5 % av partiet innehålla mindre än 735 g och ingen förpackning innehålla mindre än 720 g. I ett parti med 1 kg-förpackningar t.ex. får maximalt 2,5% innehålla mindre än 985 g och ingen förpackning innehålla mindre än 970 g. Företaget själva avgör vad som är ett parti. Ett parti kan t.ex. vara en dags produktion men också en veckas produktion.
    Smaksatt honung måste tydligt märkas, t.ex. ”honung med citron”, ”honung med pepparmyntsarom” etc. På dessa produkter måste det även finnas en ingrediensförteckning där samtliga ingredienser anges i fallande skala.

    Branschens rekommendationer:

    Följ märkningsbestämmelserna (se vägledning om märkning och presentation av livsmedel)
    Honungens tappningstillfälle, (tidpunkt) och tappningsställe ska gå att spåra likaså om blandning av olika satser skett. Det ska även framgå av intern dokumentation om annan honung, EG eller icke EG-honung, har blandats in . Packas honungen av annan än biodlaren skall detta framgå av märkningen. )
    Honungen märks med bäst före datum, vanligtvis 2 år.

    som svar till: Honungsetiketten #15630

    Var det inte så att bäst före datum är en rekommendation och inte ett krav ?

    mvh edward 😛

    som svar till: Honungsetiketten #15629

    Bäst före märkning!

    som svar till: Honungsetiketten #15628

    Det finns regler för livsmedelshantering som måste följas, läs dessa.

    Till datummärkning har jag en vanlig prismärkare med förtryckta små etiketter.

    Tekniska mekaniska vidunder, säg något som inte kan strula!

    som svar till: Honungsetiketten #15627

    Leverans av etiketter från Etiketten AB i Årsta.

Visar 15 inlägg - 4,741 till 4,755 (av 4,801 totalt)