Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareRisken med rimfrost efter några månader ökar markant om honungen inte får sätta sig i burken. Det är också en kvalitetsmiss som vi ofta försöker slingra oss ur med ”bevis på högre kvalitet pga låg vattenhalt”. Men en burk utan rimfrost har högre kvalitet!!
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag brukar också direkttappa omedelbart efter ympning. Då stiger bubblorna lätt direkt och lämnar inga spår även om man sätter brukarna direkt i kyla.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag råkade på flera som hade REA DAN kupor i Danmark på västkusten och södra Danmark. Det såg ut som 13 ramars Langstroth. Gissar att det är någon dansk tillverkare. Kolla med Swienty ev via LP 's.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMan kan låta ev bubblor i burkarna stå och försvinna av sig självt ett dygn i rumstemp innan de hamnar i kyl 12-14 grader.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag brukar ympa och gör ungefär som det stog i Bitidningen för ca 1 år sen. Så när jag blandat ut ympen i honungskärlet, så fyller jag direkt på burk. Och sen ner med burkarna i källaren under garaget där det är ca 15 C, där de får stå och kristallisera 2-3 veckor. Det blir väldigt bra konsistens – fast men ändå lätt att bre ut, och inte kornig, grusig, sandig eller liknande.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHej
tänk så här: När luften passerar längs slangens yta bromsas den.Alltså:
– Ju längre slang desto mer bromsas luften upp, och det blåser mindre.
– Totala luftflödet minskar ju smalare slangen är – men det kan hända att den luften som kommer ut kommer med högre hastighet, fast det kommer mindre luft. Ett extremfall i musikvärlden är oboisten, som blåser i ett smalt rör.
– Vill du ha en smal luftstråle? Använd en slang som är tjockare än munstyckets öppning, då försvinner det mesta av luftflödet vid munstycket och inte i slangen.Jag tror bina blir skadade om man blåser på för hårt med smal luftstråle. En tjock slang och reglerbart varvtal på fläkten låter bäst, och borde dra minst drivmedel också.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMan kan använda vanligt vatten i vaxsmältaren och uppnå typ 95 grader. Med termo olja kan man passera 120 grader. Det går åt ca 40 liter termo olja i den stora behållaren.
En produkt som har utvikningsbilagor hos redskapshandlaren.
http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel_zoom&artnr=104581&artgrp=4&limit=&extra=&varumarke=&Betyg=&visa=1-33&Sort=Beskr&Visn=Std&Kampanj_ID=Gamla Forumetanvändare
ForumledareInte längre ”blivande”……..
Lars A
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNog tar den tid alltid men när den blir bra blir den BRA.
I år fick jag en god ljungskörd men i vissa samhällen noterade jag att de hade ”våt” honungsteckning och vid närmare granskning noterade jag att den börjat spontanjäsa i ramarna trots att de var täckta 🙁
Det blir ett himla meck att sortera bort alla ramar där man ser någon ”misstänkt” cell vid slungningen.
Hur gör ni andra med ljungen? Det är för mycket att göra mjöd på och trist att kränga den som bagerihonung när smaken fortfarande är god. Upphettning tar emot det med men vad ska man annars göra?Gamla Forumetanvändare
ForumledareSka bli intressant att testa finns mycket man kan lära sig om honung. Nästa gång ska jag tappa direkt på burk efter att jag har ympat honungen antar att man slipper sådana här problem då och att det går mycket snabbare att tappa nu tog det en evig tid 😮
Men första gången jag testade levande ymp så missbedömde hastigheten honungen kristalliserar sig på.
Men nu har man lärt sig ytterligare en sak om honung så ingen större fara sked 🙂
Gamla Forumetanvändare
ForumledareVisst, du kan värma till strax under 40°C. Bubblorna rör sig sakta uppåt, men dom lämnar spår efter sig. Du får vad vi kallar randig honung. Du får nog skämmas för hanteringen. Inget fel på honungen men att förklara för kunden tar onödig tid.
Gamla Forumetanvändare
Forumledarejo ja heritabilitet vet jag vad det är men trodde först du undrade hur man mätte hur flyttbara ett antal mobila herrar var 😀
Gamla Forumetanvändare
Forumledarekanske du vill utveckla ditt svar lite mera. Hur mäter man arvbarheten på ett statistiskt hållbart sätt inom andra rasgrupper?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTydligen kan man det, ni inom Carnica är på god väg. Jag finner inte mycket i de dokument som Svensk biavel utgivit som ni följer.
Gamla Forumetanvändare
Forumledaresorry, jag har stavat fel! och då blir det ju totalt obegripligt, heritabilitet ska det vara. http://www.ne.se/heritabilitet
-
FörfattareInlägg