Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareAtt vi skulle sakna kompetens ger vi dig rätt i men du skall akta dig för att ta vad som står i tidningar för objektiva sanningar.
När det gäller myrsyra är det enligt vår uppfattning inte meningsfullt att behandla efter ljungdraget av den enkla anledningen att vi inte har skördat klart ljungen förens en bit in i oktober och då är det bättre med oxalsyra, men att bara behandla med oxalsyra är inte tillräckligt effektivt. Sedan finns det skillnader mellan större och mindre biodlingar som gör att förutsättningarna för behandlingsmetoder skiljer sig åt. För vår del tar det t ex ett par veckor att åka runt till alla bigårdar.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHur går det med dina mätningar av HMF Sten-Åke?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTror att de finns en stor bi odlare i norrland som förvarar sina skatt lådor ute i bi gårdarna på pall.
Fast som det är i dag så ha man redan en hel del kapital redan stående ut i skogen.
I våras när några oförsiktiga sista april eldare höll på elda upp en hel bi gård började jag räkna på vad det skulle kosta att ersätta bi gården, det är redan för mycket pengar som ligger utspridd obevakat runtom i naturen.
När kuporna är ockuperat av bin så är de någorlunda bevakad. Det känns som det är en bättre lösning av ha koll på sakerna hemma.
Klart är det önskvärt att sära på staplarna för att undvika vax mal mmmvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareBorde det i sådana fall inte gå att bara förvara lådorna på pall, kanske till och med ute i bigårdarna. Plywood över och under staplarna som sagt, och presenning över. Alternativt spärrgaller över och under, och luftspalt mellan stapel och presenning ?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareVanligt tätt kallförråd fritt från kryp och odjur fungerar bra. Jag har plywood skivor över under staplarna.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSkulle flytta dom sent på hösten / tidigt på vintern när de har slutit att flyga.
På våren har de suttit inne hela vintern utan att har kunna gått på toa, finns risk att de skiter ner kupan, på hösten är tarmen ännu inte full.
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTill helgen är det fest och partaj!
När ni står där och ska på festen har det någonsin hänt att ni inte han till systembolaget?
Troligtvis inte!
Man väljer vilka saker man tycker är viktigt och vad man vill prioritera eller avstå ifrån.
Man har altid ett val.
mvh edward
Gamla Forumetanvändare
ForumledareVarför var ni tvungna att genomföra myrsyrabehandling innan ljungdraget? Det vore intressant att höra lite mer utförligt om bakgrunden till de behandlingar ni genomförde. Det handlar väl om behandlingar utförda 2011?
Jag har förståelse för att det är svårt att med kort varsel ställa om till en helt ny behandlingsmetod, med osäkerhet om resultat bland annat. Men att påstå att det inte är praktiskt genomförbart vet vi ju alla är en lögn. Myrsyrabehandling är ju ingen raketforskning direkt, och inte omöjlig att genomföra på ett tämligen rationellt sätt. Istället valde ni att bryta mot lagen, oavsett vilka bortförklaringar ni kommer med nu i efterhand.
Att sedan Lars-Göran har sagt att valet hade varit att bryta mot djurskyddslagen drar ju bara ännu mer löjets skimmer över Höglandets honung. Om man inte kan mer eller är beredd att ta den hjälp som krävs för att bedriva sin biodling på ett korrekt sätt kanske man ska syssla med något annat?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag vill inte ge mig in i någon debatt här på forumet, åtminstone inte innan förvaltningsrätten är klara då vi anser att Länsstyrelsen agerat på ett felaktigt sätt. Deras beslut har aldrig handlat om livsmedelssäkerhet utan snarare om bestraffning, vilket inte är deras uppgift.
Vi har såklart handlat på ett felaktigt sätt och vi skulle naturligtvis göra annorlunda givet den kunskap vi har idag. Om det är till någon tröst för er så kan jag berätta att detta har orsakat oss stor skada, både ekonomiskt, tidsmässigt och psykiskt. Vi hoppas att kunder och biodlingskåren så småningom kommer kunna förlåta oss
Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi aldrig har äventyrat
livsmedelssäkerheten och det är en viktig skillnad. Och som vi nu har förstått det kan vi även få använda samma substans i Sverige genom licensförskrivning ifrån läkemedelsverket, och det är inte ens säkert detta behövs då Sverige måste begära undantag för att stoppa preparat som är tillåtna i andra EU-länder och vad vi vet finns inget sådant undantag.Det är klart det hade varit bättre om vi känt till alla byråkratiska detaljer, men varken myndigheterna eller biodlingsorganisationerna har varit särskilt tydliga med att informera om möjligheten till licensförskrivning, det har framkommit först nu på senare tid. Biodlarna har ju över 10000 medlemmar och det finns säkert flera som skulle vilja ha mer utförlig information kring detta.
Mitt huvudsaklig skäl till detta inlägg är dock att vill jag kommentera ryktet om antibiotika. Vad kommer det ifrån? Vi har aldrig någonsin vare sig använt, anklagats för eller varit misstänka för att ha använt antibiotika, inte heller ”förbjudna kemikalier”, de ämnen vi använt är tillåtna inom EU, och används fullt lagligt inom varroabekämpning i andra länder, mycket av det som sagts i media är direkt felaktiga uppgifter.
Misstänker att Birgitta Bengtsson varit inne på vår hemsida och läst provsvaret ifrån livsmedelsverket. Vi lade ut detta för att förhindra spekulationer, men inser nu att det var dumt gjort, verkar ha fått motsatt effekt. Livsmedelsverket gör rutinkontroller av alla livsmedelsproducenter med viss volym och det handlar alltså inte om att någon misstanke har funnits, denna analys gjordes i höstas och har ingenting att göra med ärendet hos Länsstyrelsen. De har ett standardtest för honung, där man testar mot antibiotika och lite annat.
Sen när det gäller gränsvärden så sammanfaller dessa ofta med den detekterbara eller kvantitativa gränsen hos labben, (vilket i dessa sammanhang ofta är 0,01mg/kg). Vilket leder till att labben inte uttalar sig om värden under denna gräns, de nöjer sig med att berätta att inget ämne påvisas i nivåer som är större än t.ex. 0,01mg/kg. Även om man har 0,00 mg/kg i honungen skulle labben inte säga mer än att nivåerna ligger under 0,01mg/kg , och strikt matematiskt är t.ex. 0,000 också ett värde under 0,010 så labbet har absolut inte sagt att värdet varit större än t.ex. 0,000. Skulle vi tolka labbresultaten som positivt bara för att de säger att ”inga ämnen påvisas över gränsvärdet” så får vi den absurda konsekvensen att all honung blir kontaminerad av antibiotika så fort den labbtestas för antibiotika.
Syror skulle inte ha varit praktiskt genomförbart för oss ställa om till med så kort varsel. Vi är ekonomiskt beroende av ljunghonungsproduktionen och att kombinera det med myrsyrebehandling är svårt rent logistiskt, vi skulle behöva anställa ytterligare biodlare, köpa ytterligare forden etc, sen är det är ingen kompetens som är enkel att vare sig hitta eller finansiera med kort varsel. Myrsyra strax innan ljungdrag ger också höga rester av myrsyra i honungen, vilket förvisso är lagligt, men det är inte säkert att vi får sälja det som ”ljunghonung” och ”ljunghonung smaksatt med myrsyra” tror jag inte konsumenterna är lika intresserade av. Syror är heller ingen beprövad metod i större biodlingar och de rapporter vi har fått talar för avsevärt högre vinterdödlighet. Sen det är också problematiskt med syror när det gäller djuretiken, arbetsmiljö och livsmedelssäkerhet. Möjligtvis skulle det kunna funka om färdigdoserade MAQS eller liknande blir tillåtet, men tyvärr verkar det inte hända mycket på läkemedelsfronten i Sverige. Det är en farlig situation, om inget händer snart kommer det bästa alternativet vara att övervintra och varroabehandla samhällena i Spanien och sedan flytta tillbaka dem till Sverige. Jag skulle hellre se att vi försökte övertala läkemedelsverkat att göra Apivar receptfritt.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDetr har varit dåligt för många som haft sin stora dragperiod bland växter som blommat under värsta kalla regnperioden i vår. Hela Maj regnade bort på något sätt och oljeväxterna har inte givit mycket i år.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareGamla Forumetanvändare
ForumledareGamla Forumetanvändare
ForumledareNu var det färdigslungat för i år 33kg/kupa blev det mycket sämre än året innan då det blev 53. Antar att vädret är boven för denna försämring. Kanske är det så att de blommar jag har drag på kräver lite mer värme för att det ska bli drag men sen så har även mina drottningar haft en märklig förmåga att försvinna i år och det har säkert bidragit till minskad bimängd också. 😮
En märklig grej jag upptäckte på farstun igår var lite bin ca 15st som satt i en ring och hade möte när jag kollade dessa närmare så var det en drottning som höll i trådarna. Eftersom jag inte vet var hon kom ifrån så tog jag in henne som reserv vet inte om hon är parad eller ej heller ???
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEfter protest fick jag lägga till en burk honung till innan barnen tyckte det beska i Lingonen försvann. All annan sylt har funkat med 350g medan 700g till Lingon (dubbla).
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet var VD på honungsförmedlingen Christer Ankarlid som lovade att det alltid ska stå import på burken om den innehåller importerad honung. Låter som den nya ägaren har kommit med nya ägare direktiv.
-
FörfattareInlägg