Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareKan man alltså ympa fastän honungen har börjat någon form av kristallisering…? Den har ju ändrat karaktär men blir inte riktigt ”hård”..
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack för era svar….började hälla upp i 10 burkar men slutade sen…kändes inte rätt. Och nu flera dagar efter så har honungen i burkarna ej kristalliserats men den i hinken börjar bli bärnstensfärgad. Blir nog till att hälla tillbaks allt och kanske ympa på rapshonungen….är lite orolig bara att den blir lika stel som rapshonugnen jag ympar på..? Kan det bli så?
Vattenhalten är bara 17,5-18 och det är ingen värme i rummet den står i, betong och kakel så förmodligen svalaste stället i huset. Kanske dock inte 14 grader…
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSom Patrik skriver så kan det ju ta ett tag. Spelar även in vilken temperatur du har där honungen står. Runt 14ºc ska vara bäst för att få till kristallisering har jag hört. Men just sensommarhonungen har jag hört att man får ha mycket tålamod med…
Men du kan ju även välja att ympa din honung, ska fungera särskilt bra om du tar kristalliserad rapshonung och blandar med. Finns många olika recept och metoder där med med EKOBI har fungerat bra för mig. http://www.molnlyckebiodlare.se/index.php/praktiska-tips/honung-med-ekobimetoden
Så går de igenom hur du kan göra där.Tror inte man kan röra för mycket, dags att burka är det när du fått till den konsistensen du vill ha (men fortfarande kan tappa den är ju bra)
Gamla Forumetanvändare
Forumledarehar ändrat å fixat lite så och lite så och varit på semester.. så imorgon ska jag kika lite
har satt de på 1 låda inför när det nu kan bli dax att invintra.
de hann bygga ut nästan 4 ramar under min testperiod så jag är nöjd, ville inte testa mer nu utan känner mig nöjd och belåten med att det fungerade då det var värme.. hade jag vetat att den 1,5 v. jag var borta skulle vara 25 grader varmt så hade jag nog fortsatt ha de under utbyggnad, men det kunde lika gärna blivit 10grader kallt….
så imorgon ska vi se hur de känner sig i sin kupa =)Gamla Forumetanvändare
ForumledareSitter i ungefär samma sits som du, sensommarhonungen stelnar aldrig. Ett år ”väntade jag ut den”, och det tog bannemej tid innan den stelnade. Sensommarhonung brukar dessvärre ha för hög vattenhalt vilket gör att honungen inte vill stelna, alternativt börjar jäsa efter ett tag.
Hade det inte varit för att jag lovat koloniföreningen att de ska få köpa sin egen honung (bina har ju dragit från alla blommorna på koloniområdet) hade jag kört det rakt ner till honungsdepån och sålt det, sluppit allt extra jobb.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareKolla vilka dragväxter du har omkring dig. Har du gott om ljung i närheten så skulle jag vänta ett tag, likaså kan det ju komma lushonung med, vem vet?
Både ljung och lus är mindre lämplig att invintra med så har du det nära så avvakta ett par veckor så du vet att det är över, annars finns ju risken att de drar in en massa sånt och då kan du drabbas av utsot.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareVad är det för bin? Italienska, Buckfast eller…?
Är de besiktigade för en flytt?
Kupor modell?
Slunga med eller utan motor?Gamla Forumetanvändare
ForumledareTroligen helt duglig, men för trångbodd för sin förmåga. Gör en avläggare så hon slipper ”plågas”…
Gamla Forumetanvändare
ForumledareVaxremsa på alla ramarna. 3 dl bin tycker jag själv behövs för att det ska bli bra.
Jag har provat att smälta vax på kaka och ram för att få kakan att sitta fast, dock med blandad framgång. Hur får ni andra fast vaxet på de små plastramarna? Finns det färdigskuret vax att köpa eller får man snitta själv?
En annan sak jag upptäckte med Apidean var kruxet att rengöra den. 1-rams-kassetten åker in i diskmaskinen efter skrapningen, men vågar jag kasta in en Apidea i diskmaskinen? Om inte, hur rengör man en Apidea?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHur har du kollat upp att det inte finns en bigård inom flygavstånd? Om man inte har god tjing med bitillsyningsmannen blir det svårt. Dessutom har vi tyvärr alltför många som inte rapporterar sina bin till Länsstyrelsen, och då blir det ännu knivigare, om inte omöjligt.
Om det nu är tambin som gillar att bo i bikupor som du sett, och inte tex solitära som lever i bla hussprickor, så måste du leta upp deras drottning om du ska kunna lägga beslag på samhället. Och henne hittar du genom att följa bina när de flyger hem… Ställ kupan där bina bor, leta rätt på drottningen och placera henne i din kupa. Låt bina flyga in, och stäng sedan öppningen snortidigt eller sent på dagen när de flesta bina är inne i kupan.
Jag rekommenderar dig att göra en avläggare eller köpa ett samhälle istället. Billigare och snabbare… ;D
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet ser jag fram emot redan nu. 😉
Gamla Forumetanvändare
ForumledarePatrik: 16 ramar blir kvar när jag plockat ut de 4 honungsramarna. De innehåller pollen plus en blandning av bin och honung.
Andreas: Tänkvärt.
Tack för era synpunkter
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSkillnaden i en trågkupa är att ramarna sitter antagligen i samma våning då. Risken med för många ramar är att fodret blir väldigt utspritt i samhället. Då bör man nog invintra på betydligt färre ramar (i ditt fall kanske 10st, 20 ramar nu låter i mina öron inte som ett starkt samhälle). Alt att man invintrar i två våningar ändå. Men beror också på ramformat, om det är svea finns ingen större anledning till 2 våningar.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack för svar 🙂
Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack för synpunkter. Man måste väl vara lite försiktig innan man provat. Men jag tänker prova, och ska dela med mej mina erfarenheter så småningom!
-
FörfattareInlägg