Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEn varmkompost bränner om material till jord på ett par månader, dvs under sommaren.
”bränner om material till jord”
mmmmh, hur varmt blir det i en kompost?
Varför eldar man med tändstickor samhällen med yngelröta? Skulle det räcka att gräva ner dessa? Inte vad jag har lärt mig.
Nu är det så att de flesta samhällen och döda bin inte nödvändigt viss är smittade av yngel rötor, fast om man har som rutin att destruera dessa på ett säckert sätt så tar man bort en möjlig smitt källa.mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMan får inte förväxla binas behov av olika mineraler. De kan strunta i en vattenbehållare och besöka en gödselstack och de kan visa stort intresse av plättar på en gräsmatta där t ex en hund urinerat. Binas behov av mineraler är kanske inte väldokumenterat, men de behöver olika sorters närsalter. Många av dem finns i komposter, gödseltstackar och ansamlingar av t ex djurkiss.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareDet har hänt att svärmar lagt beslag på en kompost, men jag tror knappast att det beror på att det redan ligger döda bin på komposten. De ser de säkert som en utomordentlig bostad. Med en sluten kompost slipper man allt. Jag har haft en öppen kompost intill bigårdarna tidigare och det har inte heller påverkat bina. En varmkompost bränner om material till jord på ett par månader, dvs under sommaren.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSaknar komposterat biavfall dragningskraft på bin? Försvinner lukten av bin och vax tillräckligt för att inte bin ska vara intresserade av det när det är färdigkomposterat?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSedan kontrollen här har vi infört kompostering på alla platser där vi hanterar kupmaterial i ett slutet komposteringssystem. Alla döda bin och det som blir över från t ex ramarna hamnar här.
Ja det går att kompostera döda bin, men jag föredrar att ge dom ett riktigt viking begravning och elda upp dem.
Detta är en del i ett led att minska risken för smitt spridning.
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNu har jag börjat tappa upp ciderflaskorna. Innehållet har bara ca 2-3% alkohol och en hel del bubblor och snuskigt torr och sträv. Efterjäsningen med honung gick tydligen långsamt och fick inte samma explosiva utveckling som med socker.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag har vanliga stearinljus som är köpta i både södra Tyskland och i nord Norge. Det är samma ljus och borde komma från någon typ av publik silikonform. Jag har dock inte hittat ett säljställe för denna form.
Alternativet är kanske att göra en egen silikonform och sedan vaxagjutningar efter den.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNu är det dags att tänka lite på vad rubriken säger.
Moderator
MatsGamla Forumetanvändare
ForumledareHär är en artikel i Corren från 2005 (uppdaterad 2009) när Honungsförädling förköpte sig på maskiner som blev början på en kräftgång som i stort sett bara drabbat de svenska biodlarna.
Läs själva! Man mår illa lixom och här har SBR varit med under denna tid.
http://www.corren.se/ostergotland/boxholm/artikel.aspx?articleid=4365394De här raderna är otroliga!
”Företaget köper in honung från biodlare i hela landet. I stora kar blandas sedan honungen samman så att den som säljs i butik alltid ska ha samma smak. Sedan filtreras den i flera steg för att sedan förpackas.”
Vilken målsättning! Och vilken kvalitet … Allt smakar blandat …
Gamla Forumetanvändare
ForumledareEget omsmält efter första rensningen, det går att rena en omgång till om man anser det nödvändigt. Eller så karvar man bort lite mörka partiklar på kanterna.
Vaxet är hyffsat rent för att rollas på plastramar och är förhoppningsvis fritt från aktiva sporer från AY/EY och nosema.
Bifor-avgjutningen är lite väl klumpig och ohanterlig. Kikade på brödformar med teflon idag som tål 250 grader. Det formatet hade passat bättre och sätter sig utan sprickor.Gamla Forumetanvändare
ForumledareNu har jag fixat mina tillbehör för sässongen 2013. Det blev några dentalprodukter i komposit med (.014″) spetsar som skall provas ut. De kostar ca 15 sek/st och används som engångs. En omgång är ca 200ul (ca 25 drottningar).
Bilderna är via telefonen.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMängden producerad honung är inte enbart proportionellt med antalet biodlare, snarare effektivitet och antal kupor.
Vem förmår att ta en diskussion med t ex axfood Willys om att ta in närproducerat? Vem kan förmå ICA att fatta att de kan inte betala 18-20 SEK för en 500g burk närproducerat när man får 35-40 SEK/kg för grovsilad hos uppköpare. Med kostnad för burk, etikett och arbete blir det inte meningsfullt att sälja till dessa butiker.
Många butiker har allt skit från fuskhonung, importerat till betydligt dyrare Svensk närproducerat. Det finns kunder för alla typer av honung. Men finns bara fusk och import i butiken gynnar det lixom inte oss.
Skall alla +10.000 medlemmar driva dessa ärenden själva tycker du? Jag anser att vi använder resurserna lite dåligt med avseende på att förmå butiker och kunder att välja och få möjlighet att få välja Svensk närproducerad honung som producerats lokalt på orten.Gamla Forumetanvändare
ForumledareJust nu är den bara optimerad för att värva nya biodlare. Många butiker har ingen svensk honung över huvud taget
Och när det blir fler biodlare så kanske kan de fylla dessa tomma hyllor med svensk honung ::)
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareSBR kommer inte att ha råd i framtiden att fortsätta med samma organisation som tidigare. Att höja medlemsavgifter ger inte fler medlemmar, det finns en gräns för vad man anser ett medlemskap är värt.
Det handlar mera om att disponera de medel man redan har till mera medlemsnytta. SBR lever ett eget liv för sig och jag har svårt att se medlemsnyttan i den Biodling jag själv bedriver. Är SBR till för medlemmarna eller är medlemmarna till för SBR? Det är lite skillnad på hur man använder organisationen. Just nu är den bara optimerad för att värva nya biodlare.
Ser man i butikshyllorna frodas importhonungen från alla möjliga instanser. Många butiker har ingen svensk honung över huvud taget.Gamla Forumetanvändare
ForumledareHur mycket ska vi höja medlems avgiften för att finnasera detta reklam kampanj?
Ska alla betala lika mycket eller beror det på hur mycket honung man säljer?
Hur mycket ska man betala om man lyckas sälja hela sina nuvarande skörd utan reklam insattser?
Vem har en stor plånbok som de är bered att öppna?
mvh edward 😛
-
FörfattareInlägg