Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla Forumetanvändare
ForumledareGamla Forumetanvändare
ForumledareVissa av redskapshandlarna saluför sk getingfälla, vet inte hur den funkar eller hur effektiv den är men kanske värt en test 🙂
Gamla Forumetanvändare
ForumledareReklamen för honung lokalt är viktig.
Och det tycker du att du uppnår med detta tidnings artikel ?
mvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag tycker du skall gå till källan på Livsm.v och läsa. Branschriktlinjer är enligt lagstiftningen ej obligatorisk, men kan vara ett stöd på vägen. Det är inte SBR:s riktlinjer i detta ämne som skall vara vägledande för kvaliten på honung. Du är själv ansvarig för din burk inte SBR. Reklamen för honung lokalt är viktig. Den bästa reklamen för honung är nöjda kunder, som naturligtvis själva utser sin smak av honung. Det är inte SBR:s etikett som är det självklara kvalitetsvalet. Återigen det är all honung som följer reglerna är den bästa reklamen.
I kommitten för just den senaste avgjorda Hallands bästa honung satt en biodlare som själv värmer och säljer flytande honung med SBR:S etikett även under icke säsong hur kan man då vara en god bedömare? SBR:s etikett är inte en etikett som på något sätt ligger över andra, där finns mycket att säga. Vilken etikett du än har är det produkten som gäller, att den följer livsmedelsverkets krav. punkt slut. Vet inte om du följer de båda föreningarnas tidskrifter, känns inte så, där har jag skrivit en hel del både om detta och om den kraftigt värmda honungen från Mantorp, som också har märkts med SBR:s etikett. Det är bra om man läser på innan man häver ur sig sina Bu.Gamla Forumetanvändare
ForumledareGrattis! Där ser du, EKOBI kan alla med lite entusiasm och gnista!
Man behöver inte 30-års biodlande för att producera honung.Drottningodlingen är precis lika okomplicerad, det är bara transportsträckor och spänd väntan. Resultatet beror precis som på kristalliseringsprocessen på yttre omständigheter, fast i stället för temperaturer är beroendet typ väderlek ute.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMan borde ha en kolumn för antal ramar samt en kolumn med cm2 kak-area för plastram som är ca +15% mera volym, speciellt för 3/4 Langstroth (Farrer).
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHej!
Två lådor Svea ska vara nog.
En låda Dadant är det utrymme som de allra flesta samhällena klarar sig på så ligger du över det ska det inte vara några problem.Gamla Forumetanvändare
ForumledareHar också beställt flera plastramar. Tillsätter du parade drottningar när du splittar sent?
Ja och drivfodrar omgående.
Hade bråttom och skulle slunga ur lite vax ramar till splitarna/paketbierna och blev galen fy f¤n vilket elände att slunga när man är van med plast ramar som man kan slunga hårt och endast vända dom en gång ( slungar torrt första sidan utan att behöva köra en andra sväng.)
Funderade över ett rationell sätt att lösa det hela skulle vara att ställa lådorna i en egen bi gård och låta bierna röva ut det hela till plast ramar och slunga det efter 😮
Som tur är det ett övergående problem ;Dmvh edward 😛
Gamla Forumetanvändare
ForumledareNågon måste ju belysa vad som gäller. Har vi fått en ny livsmedelslag som gäller hur honung hanteras och dess kvalitet så kan vi ju inte parallellt släpa med oss alla gamla regler som inte gäller, men som SBR tydligen ändå vill släpa med sig. Låter otroligt att etiketter köps genom att icke livsmedelsfolk sitter och smakar och tycker på kollegers honung, när alla biodlare själva är ansvariga för sin burk.
Nu väntar jag bara på att en vettigare styrelse förstår problemet och agerar därefter.
Utbildningen och mentorskapet är det som på bästa sätt lär den nye biodlaren att följa livsmedelsverkets regler, för att själv kunna göras ansvarig för sin produkt. Vill sedan den nye biodlaren köpa SBR:s etiketter, så skall detta kunna ske som medlemsnytta självklart. Sen är det lätt att förstå kopplingen till artikeln i HN . Inte kan väl SBR:s biodlare anses vara någon sorts inspektörer och tro sig kunna avgöra vilken burk honung i Halland som är bäst ett visst år. Honung är mycket större när konsumenterna bestämmer. Låt oss verka för att alla gamla konstiga beslut går till papperskorgen och att nu gällande regler tillämpas. Man kan inte ha både livrem och hängsler!Det gynnar inte medlemmarna som med dubbla budskap bara blir förvirrade.Läste din artikel i tidningen och mitt övergripande reaktion var BUUUUUUU!
Om det är så att du är så negativ inställd till de rådande regelverk så är den utomstående pressen inte kanske den smartaste media att dra det i och dra ner hela bi odlings/honungs Sverige i ditt lilla träsk !
Det hade varit mycket bättre i bi odlings fackpress där det hör hemma och de berörda kan ta del istället för en lokal blaska.Kraven för att få ut etiketen kan du läsa här, en av dessa är att du ska har genomförd Bihusesyn http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/35/1/
Du kanske skulle har läst den innan du kastade lera på dina kollegorEtt utdrag från första stycket av honungs bedömnings regler
Syftet med honungsbedömningsreglementet är att:
•
-hjälpa alla biodlare att använda den honungsberedningstradition som är grunden för att uppnå ett godkänd honungsprov enligt reglementet
•
-förse marknaden med den naturliga kvalitetsprodukt som kunderna förväntar sig.
•
-beakta tillämplig lagstiftning
•
-värna om SBR´s varumärke, etiketten med slingan.
http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/894/Honungsbedömningsregl%20e%20RM%202010%20-%20100507.pdfJag får till det så att det ska säkerställa att kunden får ett produkt som de förväntar sig och känner igen.
Sen är det faktiskt så att SBR är ett föreningen! Detta betyder att alla är välkommen att delta och gör bi odlings Sverige bättre.
Om du är så missnöjd med det som råder idag, hur ska din bättre reglemente se ut då? Och påverka det hela inifrån istället.
mvh edward 😛
PS
Många klagar på att det förs ingen reklam för svensk honung, att få en tidning att skriva om den lokala honungs bedömningen är värt mer än flera dyra annons kampanjer eftersom det förs fram som ett artikel med budskapet lokal producerat svensk honung, skapar intresse för bi odling, och framföralt den är gratis!
Bravo till den berörda föreningen som tog sig tid att förafram honungen i GODA dager!Gamla Forumetanvändare
ForumledareTack för era svar! Ska ev testa det där med termostat. Funderade på timer för det verkar räcka att kylen går i tre timmar per dygn för att temperaturen ska hålla sig runt 12-18 grader. Honungen ser nu ut att börja bli klar. Den har blivit matt på ytan och jag kan hälla burken och försiktigt vända upp och ner på den utan att den rör sig. Är den klar då, eller ska den sätta sig lite till, tro? Den har ju också ljusnat flera nyanser och börjar bli mer guldgul än bärnstensbrun. /Stina
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJag trodde tävlingen var ett marknadsföringsjippo för att öka uppmärksamheten för honung generellt och därmed konsumenternas vilja att köpa honung och i synnerhet svensk sådan.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareMed de nya riktlinjerna för ekologisk odling där livsmedelsgodkända plastramar inte godkänns av EU förordningen så övergår jag till vanligt foder igen och tänker använda Bifor i år.
Sockerpriserna kommer att vara höga även i år och KRAV socker (ekologiskt socker) från andra sidan jordklotet hutlöst dyrt.Har också beställt flera plastramar. Tillsätter du parade drottningar när du splittar sent?
Gamla Forumetanvändare
ForumledareJo det är jag som skriver i Hn.
Någon måste ju belysa vad som gäller. Har vi fått en ny livsmedelslag som gäller hur honung hanteras och dess kvalitet så kan vi ju inte parallellt släpa med oss alla gamla regler som inte gäller, men som SBR tydligen ändå vill släpa med sig. Låter otroligt att etiketter köps genom att icke livsmedelsfolk sitter och smakar och tycker på kollegers honung, när alla biodlare själva är ansvariga för sin burk.
Nu väntar jag bara på att en vettigare styrelse förstår problemet och agerar därefter.
Utbildningen och mentorskapet är det som på bästa sätt lär den nye biodlaren att följa livsmedelsverkets regler, för att själv kunna göras ansvarig för sin produkt. Vill sedan den nye biodlaren köpa SBR:s etiketter, så skall detta kunna ske som medlemsnytta självklart. Sen är det lätt att förstå kopplingen till artikeln i HN . Inte kan väl SBR:s biodlare anses vara någon sorts inspektörer och tro sig kunna avgöra vilken burk honung i Halland som är bäst ett visst år. Honung är mycket större när konsumenterna bestämmer. Låt oss verka för att alla gamla konstiga beslut går till papperskorgen och att nu gällande regler tillämpas. Man kan inte ha både livrem och hängsler!Det gynnar inte medlemmarna som med dubbla budskap bara blir förvirrade.Gamla Forumetanvändare
ForumledareHittade denna termostat kanske fungerar som en enklare lösning även om jag tycker den kostar för mycket för en lite hobby biodlare.
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHörde att det ska finnas termostat som du kan sätta på kontakten till kylen så att den slår av den om det blir för kallt. Termostaten ställer du in på den temp du vill ha så sköter den resten. Har tyvärr inte kollat upp det närmare men det finns säkert någon här på forumet som kan det bättre än vad jag kan 🙂
-
FörfattareInlägg