Världsbidagen är en internationell dag som firas den 20 maj varje år för att lyfta fram och främja betydelsen av bin och deras roll för den biologiska mångfalden. De spelar en avgörande roll i pollineringen av våra grödor och vilda växter vilket påverkar vår livsmedelsförsörjning.
Sprida kunskap och medvetenhet
Världsbidagen ger oss möjligheten att sprida kunskap och medvetenhet om bin och deras betydelse av pollinering. Det ger oss tillfälle att främja åtgärder för att skydda våra bin och deras livsmiljöer.
Tyvärr hotas bin och andra pollinerande insekter av olika faktorer såsom förlust av livsmiljöer, användning av bekämpningsmedel, klimatförändringar och sjukdomar. Det är därför viktigt att vi uppmärksammar och skyddar våra viktiga pollinatörer.
Alla kan bidra!
En kan inte göra allt, men alla kan göra något – det är ett talesätt som passar bra in i det här sammanhanget. Några saker som var och en kan bidra med är att:
- Odla växter som gynnar pollinering
- Minska användningen av bekämpningsmedel
- Skapa lämpliga livsmiljöer för bin genom att till exempel ge dem tillgång till vatten
Tips på växter att odla:
- Frukträd
- Gul fetknopp
- Hallon
- Honungsört
- Honungssalvia
- Jättevallmo
- Kantnepeta
- Kaprifol
- Kryddväxter
- Kärleksört
- Lavendel
- Rosenstav
Länk: Läs mer om några vanliga biväxter.
Så kom världsbidagen till
Förslaget om en världsbidag togs fram 2014, och blev verklighet den 20 december 2017. EU och FN kom då gemensamt överens om att instifta en dag för att uppmärksamma bina, se hur viktiga de är och göra något åt att de snabbt minskar i antal. Pådrivande i förslaget var biodlarlandet Slovenien.
”Det självständiga Sloveniens största diplomatiska bedrift”
Att få igenom ett förslag i både EU och FN har livsmedelsministern Dejan Židan kallat ”det självständiga Sloveniens största diplomatiska bedrift”. Det lilla alp-och medelhavslandet Slovenien, stort ungefär som Skåne och Blekinge tillsammans, sammanförde frågor om hunger och den växande svälten, miljöförstöring, biologisk mångfald och hållbarhet. De påtalade också att det finns ett viktigt ekonomiskt perspektiv då världens pollinatörer beräknas stå för ekotjänster värda över 5000 miljarder kronor. Att de minskar i antal anses vara ett hot mot världens livsmedelsförsörjning och för den biologiska mångfalden.